Komunikacja w Nieporęcie
Moderator: Wiliam
S2 w Choszczówce? 
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Tak się kończy pytanie postów na wawkomie przed wypiciem kawy xd W każdym razie 6 pociągów do Warszawy pomiędzy 7 a 8 to całkiem dobra oferta, na pewno lepsza niż autobus do metra w Nowych Załubicach.
Wystarczy zamienić na S90Autobus Czerwon pisze:Tak się kończy pytanie postów na wawkomie przed wypiciem kawy xd W każdym razie 6 pociągów do Warszawy pomiędzy 7 a 8 to całkiem dobra oferta, na pewno lepsza niż autobus do metra w Nowych Załubicach.
ŁK
Może chodzi o to że co 10 minut w jedną albo w drugą stronę ?
Tak samo jak nie wiem po co robić skrócone 197 zamiast pozostawienia 397 (na wydłużonej trasie). Albo skrócone 105 czy 178 też powinno mieć osobny numer. Te literki w rozkładzie powinny pozostać dla jakiś wyjątkowych przypadków, kiedyś były bodajże tylko na liniach 126 (przez Polfę), 713 (przez Parkową) i 741 przez Oczyszczalnie (wcześniej to chyba były jeszcze 144 i 302) i to było ok.
-
michael112
Według mnie, literki w rozkładzie powinny być w sytuacjach wyjątkowych - głównie dla przypadków kiedy wariant jest realizowane przez zaledwie kilka kursów w ciągu dnia, jak było ze wspomnianym 741 do oczyszczalni. Można je też sobie wyobrazić, kiedy jakaś linia ma inną trasę w dni robocze a inną w weekendy i realizuje ją przez cały lub prawie cały dzień, jak np. 201 na Nowym Bemowie, żeby nie tworzyć dwóch linii okresowych kursujących na prawie tej samej trasie, albo choćby trasa zmieniona w wybranych godzinach, ale dla wszystkich kursów w danym przedziale czasowym.
W większości przypadków, powinny to być osobne numery.
No ale co tu mówić, wpisy takie jak mój czy @mb112 powyżej to głos wołającego na puszczy.
W większości przypadków, powinny to być osobne numery.
No ale co tu mówić, wpisy takie jak mój czy @mb112 powyżej to głos wołającego na puszczy.
Mnie w ogóle zastanawia, czy jest jakaś potrzeba rozdziału linii do Białobrzegów, Rynii i Nowych Załubic. Niestety ulica Polna w Rynii, która wypadałaby w pobliżu przystanku Siwek, na sporym odcinku nie istnieje - tylko czy ten przystanek jest aż tak ważny, że nie można by go zastąpić przystankiem w rejonie Głównej i Wczasowej? Myślę, że przeprowadzenie jednej trasy linii 705 przez Główną w Rynii do Nowych Załubic pozwoliłoby na wzmocnienie komunikacji w tym rejonie, może nawet bez dokładania brygad, bo częstotliwość co 60 minut raczej odstrasza niż zachęca.
- fik
- Naczelne Chamidło
10 minut będzie, jak się dołoży 326. Oczywiście, również zachodzę w głowę, czemu wariant do Zegrza musi mieć inny numer, a wariant do Ryni już tylko literkę; wydaje mi się, że od dowolnego z przyjętych standardów gorsze jest ich niekonsekwentne stosowanie.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
-
Krzysiek_S
Tylko, że teraz wchodzą ferie. Może po feriach będzie więcej kursów skróconych do Białobrzegów i wtedy będzie co 10 minut razem z 735 ?.
Teraz ubyło chyba brygad po likwidacji 734 na odcinku Białobrzegi - Żerań ?.
Teraz ubyło chyba brygad po likwidacji 734 na odcinku Białobrzegi - Żerań ?.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Generalnie literki uważam za mniejsze zło, niż mnożenie tabliczek a to z tego powodu, że niedasie umieścić rozkładów kilku linii na jednej kartce.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
No ale to doprowadzi do jakiś dalszych absurdów, że np. 721 i 728 będzie ktoś chciał łączyć w jeden numerek, że niby tylko końcówkę trasy mają różną.
- Emyl
- Podrzędne Chamidło
- Kontakt:
I dokładnie tak należy robić. Najwięcej pasażerów korzysta z tych linii na wspólnych odcinkach i z tego względu numer powinien być jeden, bo funkcjonalnie przecież to jedna linia. Im mniej danych do zapamiętania tym czytelniejszy system.
-
michael112
I jeszcze włączać 735 do 705 jako jej wariant.
Kiedyś na WAWKOMie był taki projekt, który się nazwał Składak. Ktoś w ZTM mógłby z niego skorzystać i go odkopać...
Najpierw ten ktoś musiałby przywrócić stare rozkłady w html.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
No to w sumie 703+707+711+721+728... Przez Raszyn w sumie mają wspólną trasę. No może i 124, 706, 715 i 733 też od razu ?
Nie no, chyba łatwiej komuś zapamiętać, że do np. Złotokłosu ma dojechać 728 a nie 703Z w dni powszednie, a 703T lub 703Ń w dni wolne...
Zasadniczo 326 też może zniknąć i 705 może wykonywać wjazdy kieszeniowe na Olesin.