Bezpieczeństwo w pojazdach komunikacji
Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam
- Solaris
Strefy te pojawią się tylko w autobusach wyposażonych w "małe"kabiny, czyli z rodzaju tych w 81xx, 82xx itd.
Tym z Włościańskiej wydaje się, że autobusy z "dużymi" kabinami już takich stref nie potrzebują. A przez te dziury nad ścianami wewnętrznymi hula wiatr z zarazkami i wirusami aż "miło".
Tym z Włościańskiej wydaje się, że autobusy z "dużymi" kabinami już takich stref nie potrzebują. A przez te dziury nad ścianami wewnętrznymi hula wiatr z zarazkami i wirusami aż "miło".
-
To zupełnie jak przez system HVAC który zaciąga powietrze z okolic 2 drzwi i rozprowadza po całym pojeździe.
Super, że martwisz się o swoje bezpieczeństwo i zdrowie, ale jednak w najgorszej sytuacji są kierowcy na liniach lokalnych ZTM i innych przewozach komercyjnych lokalnych oraz dalekobieżnych, gdzie pasażerowie wsiadają przednimi drzwiami, kierowcy nie mają kabiny i w dodatku sprzedają bilety. Kierowcy MZA i ajentów w mniejszym czy większym stopniu jednak mają jakąkolwiek ochronę.Solaris pisze: ↑13 mar 2020, 11:11Strefy te pojawią się tylko w autobusach wyposażonych w "małe"kabiny, czyli z rodzaju tych w 81xx, 82xx itd.
Teraz nie mają do tego głowy, bo ich samych na kwarantannę skierowali
https://tvn24.pl/tvnwarszawa/najnowsze/ ... an-4351534
-
Zakaz zgromadzeń powyżej 50 osób. Jeżeli w wagonie będzie 51 osób, to motorniczy musi wyjść?
miłośnik 13N
Autobusy z dużymi kabinami też mają strefy wydzielone. Także u ajentów.Solaris pisze: ↑13 mar 2020, 11:11Strefy te pojawią się tylko w autobusach wyposażonych w "małe"kabiny, czyli z rodzaju tych w 81xx, 82xx itd.
Jeśli zdaniem motorniczego przewóz osób w publicznym transporcie zbiorowym to zgromadzenie, to może niech faktycznie wyjdzie – oddać uprawnienia.Stary Pingwin pisze: ↑14 mar 2020, 9:08Zakaz zgromadzeń powyżej 50 osób. Jeżeli w wagonie będzie 51 osób, to motorniczy musi wyjść?
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie wiem, jak w autobusach, ale w tramwajach system klimatzacyjny motorniczego ma oddzielny agregat.Snake.Griffin pisze: ↑13 mar 2020, 12:21To zupełnie jak przez system HVAC który zaciąga powietrze z okolic 2 drzwi i rozprowadza po całym pojeździe.
Inna sprawa, że na czas morowego powietrza należałoby wyłączyć klimę i odblokować okna. NIe ma upałów.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
-
JKTpl dla mnie dużo ludzi w małej zamkniętej przestrzeni to zagrożenie epidemiologiczne.
Pozwolenie nie obejmuje zagadnień zdrowotnych, tylko komunikacyjne.
Inna sprawa-jeżeli rządzący mają pretekst do ograniczenia swobód obywatelskich, to na pewno z nich skorzystają.
Pozwolenie nie obejmuje zagadnień zdrowotnych, tylko komunikacyjne.
Inna sprawa-jeżeli rządzący mają pretekst do ograniczenia swobód obywatelskich, to na pewno z nich skorzystają.
miłośnik 13N
Kolejny argument zeby zastapic motorniczych i kierowcow maszynami, i to jeszcze sami go sobie tak chetnie serwuja. Smiac sie czy plakac XD
To bydlo/ziemniaki/zgromadzenie w przedziale pasazerskim, tak sie sklada, tez nie jezdzi sobie ta komunikacja dla zabawy zeby wam nasmarkac do kabiny. Swoja droga - jak bardzo inteligentnym inaczej trzeba byc, zeby wierzyc ze zamkniete kabiny sa w stanie przepuscic jakies wirusy z przestrzeni pasazerskiej XD
To bydlo/ziemniaki/zgromadzenie w przedziale pasazerskim, tak sie sklada, tez nie jezdzi sobie ta komunikacja dla zabawy zeby wam nasmarkac do kabiny. Swoja droga - jak bardzo inteligentnym inaczej trzeba byc, zeby wierzyc ze zamkniete kabiny sa w stanie przepuscic jakies wirusy z przestrzeni pasazerskiej XD
wszystkie linie metra na bialoleke!
2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 17
2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 17
Ja tam dzisiaj widziałem strefę wydzieloną w (zdaje się) Jazzie (36xx) o pełnej kabinie.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
- Krzysztof_J
- Kontakt:
I dobrze, przyklejenie paru kawałków taśmy i paru naklejek to niewielki kłopot, a zawsze może przynajmniej podnieść komfort psychiczny kierujących.
A ludzi naprawdę teraz jeździ niewiele, więc nie ma problemu żeby w pozostałej części pojazdu wszyscy się zmieścili i przeważnie nawet z zachowywaniem odpowiednich odstępów.
Moim zdaniem zdecydowanie bardziej są obecnie narażeni sprzedawcy w sklepach, w sumie nie wiem dlaczego chociażby siedząc w kasie nie używają rękawiczek, przecież to niewielki kłopot by dla nich był.
A wracając do komunikacji to jeszcze w miarę możliwości można by dać trochę więcej przegubów zamiast solówek, na bardziej obciążonych solówkowych liniach (tzn. obecnie to nawet jak jest ok. 10 osób w solówce to pewnie daje to podstawę do wymiany na przeguby na jakiś czas).
Trochę to wszystko jest dmuchanie na zimne w obecnej sytuacji, ale skoro da się i przynajmniej podniesie komfort psychiczny niektórych osób to dlaczego nie.
A ludzi naprawdę teraz jeździ niewiele, więc nie ma problemu żeby w pozostałej części pojazdu wszyscy się zmieścili i przeważnie nawet z zachowywaniem odpowiednich odstępów.
Moim zdaniem zdecydowanie bardziej są obecnie narażeni sprzedawcy w sklepach, w sumie nie wiem dlaczego chociażby siedząc w kasie nie używają rękawiczek, przecież to niewielki kłopot by dla nich był.
A wracając do komunikacji to jeszcze w miarę możliwości można by dać trochę więcej przegubów zamiast solówek, na bardziej obciążonych solówkowych liniach (tzn. obecnie to nawet jak jest ok. 10 osób w solówce to pewnie daje to podstawę do wymiany na przeguby na jakiś czas).
Trochę to wszystko jest dmuchanie na zimne w obecnej sytuacji, ale skoro da się i przynajmniej podniesie komfort psychiczny niektórych osób to dlaczego nie.
Przypominam ci, że kabiny zamknięte szczelnie nie są. Ba, jak wskazywałem kiedyś kilkucentymetrowe dziury między uszczelkami to zostałem wyśmiany, że tak ma być.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
- Solaris
Poproszę o podanie, który typ autobusu jest wyposażony w szczelną kabinę kierowcy.Dantte pisze: ↑14 mar 2020, 13:26Kolejny argument zeby zastapic motorniczych i kierowcow maszynami, i to jeszcze sami go sobie tak chetnie serwuja. Smiac sie czy plakac XD
Ostatnie autobusy, które miały prawie pełną (szczelną) kabinę, to były Ikarus i starszy typ Jelcza.