Linie nocne po reformie
Moderator: Wiliam
Wiosną "godzina policyjna" była przez całą dobę, a nawet nocnego metra nie zawiesili.
-
Jest wiele zawodów typowo niewidocznych (call centre, centra operacyjne firm, spedytorzy, pracownicy służb porządkowych), spośród których spora część nad ranem jedzie do pracy, lub wraca z niej późnym wieczorem.. nocne busy to nie tylko bananowa młodzież i patologia z puszką piwska.
Operacja się udała, pacjent zmarł.
W celach służbowych można się poruszać w tych "zakazanych" godzinach, więc np. kierowcy jadący do/z pracy mogą to legalnie zrobić. Nie widzę powodu, by komunikacja nocna miałaby być zawieszona.
Pozdrawiam
Raz, że godzina policyjna ma nie dotyczyć pilnych przypadków i dojazdów z/do pracy.
Dwa, że należy czekać na konkret w postaci podstawy prawnej (zdaje się, że godziny policyjnej nie można wprowadzić rozporządzeniem...).
Trzy, że oczekiwanie, że godzinę-dwie-trzy po konferencji prasowej ministra zostaną podjęte decyzje, jest niepoważne.
Dwa, że należy czekać na konkret w postaci podstawy prawnej (zdaje się, że godziny policyjnej nie można wprowadzić rozporządzeniem...).
Trzy, że oczekiwanie, że godzinę-dwie-trzy po konferencji prasowej ministra zostaną podjęte decyzje, jest niepoważne.
Wjeżdżamy w teren polityczny, ale cóż. Wg prof. Chmaja godzina policyjna nie może być wprowadzona, ani zwykłą ustawą, ani rozporządzeniem. Tylko stan klęski żywiołowej. https://www.onet.pl/informacje/onetwiad ... 7,79cfc278
Ale i tak wprowadzą sobie godzinę policyjną rozporządzeniem RM lub PRM. A kto im zabroni... Oni Konstytucji nie uznają.
Co prawda było to dawno i w innej epoce, ale czy w pierwszych miesiącach stanu wojennego linie nocne nie były zawieszane, właśnie wtedy gdy obowiązywała godzina policyjna (milicyjna)?
Innych przepisów ograniczających wolności obywatelskie też, a patrz, zrobili to i przegrywają sprawy gdzie się da.
Maski w końcu uchwalili?
Maski w końcu uchwalili?
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
-
pietia. Nocne nie były zawieszane, natomiast pracownik poruszający się nocą miał zaświadczenie z zakładu pracy(komunikacja, energetyka, służby miejskie).
miłośnik 13N
-
Wygląda na to, że wraz z końcem przyszłorocznych ferii wreszcie Piaseczno wprowadza zmiany w komunikacji lokalnej. Miedzy innymi N83 śladem 727 pojedzie do Głoskowa. Trwają pomiary czasu przejazdu i ma odbyć się przejazd techniczny.
Jeżeli N83 wróci też na Jeziorki to jego półkurs trwać pewnie będzie dobre 80 min.
Źrodło: Przegląd piaseczyński nr 318
Jeżeli N83 wróci też na Jeziorki to jego półkurs trwać pewnie będzie dobre 80 min.
Źrodło: Przegląd piaseczyński nr 318
[del]
Bez sensu jest ta cała para N33/N83.
N33 nagle skręca w Lotników, generując ofertę co godzinę nie na jakichś obrzeżach, bo na Mokotowie. N83 z kolei miałoby jechać z Centralnego aż do Głoskowa, zwiedzając Powiśle i Stegny.
Ja bym zrobił N33 co 30 minut z podjazdem do Wilanowskiej a N83 jako N53 z Wilanowskiej, analogicznie jak N50.
N33 nagle skręca w Lotników, generując ofertę co godzinę nie na jakichś obrzeżach, bo na Mokotowie. N83 z kolei miałoby jechać z Centralnego aż do Głoskowa, zwiedzając Powiśle i Stegny.
Ja bym zrobił N33 co 30 minut z podjazdem do Wilanowskiej a N83 jako N53 z Wilanowskiej, analogicznie jak N50.
ŁK
-
Kiedyś już coś takiego było i nazywało się 651 tylko, że kończyło przy Szkolnej. Takie N..., o którym mówisz musiałoby się komunikwac z jakimś N.. z Centralnego i raczej nie z N33 a raczej z tą, która jedzie bezpośrednio z Centrum (N37).
Pamiętajmy, że gminom podwarszawskim zależało na nocnych, które dowiozą do Centrum miasta.
Para N33/N83 to od początku dwa osobne potworki, które powinny istnieć niezależnie od siebie. Jestem częstym gościem N83 i zwiedzanie Sielc i Dolnego Mokotowa w drodze do Piaseczna nie należy do najwygodnieszych.
Pamiętajmy, że gminom podwarszawskim zależało na nocnych, które dowiozą do Centrum miasta.
Para N33/N83 to od początku dwa osobne potworki, które powinny istnieć niezależnie od siebie. Jestem częstym gościem N83 i zwiedzanie Sielc i Dolnego Mokotowa w drodze do Piaseczna nie należy do najwygodnieszych.
Noc z 16 na 17.01 będzie ostatnim (tymczasowo?) dniem kursowania linii N66. Kursowanie linii zostanie zawieszone.