Wyświetlacze
Buse jest programowane ręcznie, a nie przez centralną bazę danych.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Dzięki, to wiele wyjaśnia 
- TranslatorPS
Ja to już wiedziałem, ale i tak czy siak to wyjaśnia m.in. brakujące przystanki
Ten od cyferek i tłumaczeń.
Ostatni manual miejski: Kraków 12240 > 538-04, 23.07.2023
Ostatni wysokopodłogowy miejski: Kraków 12240 > 538-04, 23.07.2023
Ostatni 5B/6B: EN71-010 > ROJ 30513, 13.10.2025
Ostatni pod banderą ZTM: 6208 > 13/189, 7.01.2023
Ostatni manual miejski: Kraków 12240 > 538-04, 23.07.2023
Ostatni wysokopodłogowy miejski: Kraków 12240 > 538-04, 23.07.2023
Ostatni 5B/6B: EN71-010 > ROJ 30513, 13.10.2025
Ostatni pod banderą ZTM: 6208 > 13/189, 7.01.2023
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Program służący do programowania tego jest żywcem wyjęty z lat 90. - wszystkie przystanki i odległości wpisuje się ręcznie, a potem trzeba podejść z fizycznym nośnikiem do każdego pojazdu żeby zaktualizować dane. Wystarczy że ktoś raz się pomylił. Potem nawet jeśli zaktualizowano dane w programie, to widocznie ktoś potem zapomniał je wgrać w tym konkretnym wagonie.
Nie lepiej oddać to do muzeum? I tak wiszą przy tym normalne dechy....
To który jest dobry? 
Inna sprawa, że podejrzewam że modernizacja tego w kierunku systemu, który miałby automatyczny import danych i zdalną aktualizację nie byłaby jakaś super kosztowna (w zasadzie trzeba by zmienić sterownik i dołożyć interfejs IBIS i ogarnąć audio).
Inna sprawa, że podejrzewam że modernizacja tego w kierunku systemu, który miałby automatyczny import danych i zdalną aktualizację nie byłaby jakaś super kosztowna (w zasadzie trzeba by zmienić sterownik i dołożyć interfejs IBIS i ogarnąć audio).
Swingowy po modernizacji jest ok.
Jazzy mają stary algorytm, którego nie ma już komu poprawić (ba - nie ma komu elementów naprawić, co widać na mieście). Swingi miały ok 2 lata temu wymienione całe oprogramowanie interpretujące do obsługi SIL i jeśli nie ma błędów w bazie wejściowej to działa to poprawnie.
W przypadku BUSE to raczej wyoranie całego tego ponad już 20-letniego rozwiązania. Czesi dawno temu u siebie zrobili z tym porządek, bo BUSE oferuje nowoczesny system z transmisją, ekranami TFT i kolorowymi wyświetlaczami zewnętrznymi.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
Wczoraj na 11 widziałem dżeza, który normalnie pokazywał Zjazd do zajezdni Wola (kurs z Koła do ZET Wola). Wydedukowałem, że pokazywanie zjazdu jest zależne od tego, czy zakład jest na trasie linii. W przypadku, gdy zakład jest poza trasą (np. zjazd 11 na Moko), to wtedy Jazz pokazuje "przystanek do wysadzania" + kurs skrócony. Dobrze myślę? 
Btw. patrzyłem w danych rozkładowych i faktycznie nie ma za bardzo informacji w przebiegu kursu zjazdowego, od którego przystanku jest już trasa stricte zjazdowa. W takim razie jak w Swingach jest to interpretowane?
Hm, a np. możliwość rozwinięcia nazw przystanków jest dostępna na tym oprogramowaniu, które jest obecnie? Bo i nawet Jazzy pokazują pełne nazwy AWFu, GUSu itd. Poza tym, chyba wcześniej normalnie pokazywały zjazdy do dowolnej zajezdni z dowolnego miejsca (tak, jak ktoś pisał, jeszcze w zeszłym roku).MisiekK pisze: ↑07 lut 2022, 22:30Jazzy mają stary algorytm, którego nie ma już komu poprawić (ba - nie ma komu elementów naprawić, co widać na mieście). Swingi miały ok 2 lata temu wymienione całe oprogramowanie interpretujące do obsługi SIL i jeśli nie ma błędów w bazie wejściowej to działa to poprawnie.
Btw. patrzyłem w danych rozkładowych i faktycznie nie ma za bardzo informacji w przebiegu kursu zjazdowego, od którego przystanku jest już trasa stricte zjazdowa. W takim razie jak w Swingach jest to interpretowane?
NieSU89 pisze: ↑08 lut 2022, 14:08Wczoraj na 11 widziałem dżeza, który normalnie pokazywał Zjazd do zajezdni Wola (kurs z Koła do ZET Wola). Wydedukowałem, że pokazywanie zjazdu jest zależne od tego, czy zakład jest na trasie linii. W przypadku, gdy zakład jest poza trasą (np. zjazd 11 na Moko), to wtedy Jazz pokazuje "przystanek do wysadzania" + kurs skrócony. Dobrze myślę?![]()

O matko...Bywalec pisze: ↑08 lut 2022, 14:21NieSU89 pisze: ↑08 lut 2022, 14:08Wczoraj na 11 widziałem dżeza, który normalnie pokazywał Zjazd do zajezdni Wola (kurs z Koła do ZET Wola). Wydedukowałem, że pokazywanie zjazdu jest zależne od tego, czy zakład jest na trasie linii. W przypadku, gdy zakład jest poza trasą (np. zjazd 11 na Moko), to wtedy Jazz pokazuje "przystanek do wysadzania" + kurs skrócony. Dobrze myślę?![]()
Nie ma na to reguły co się wyświetli, raz będziesz miał 11 Rogalińska kurs skrócony a innym razem 11 Zjazd do zajezdni Wola.
To wszystko jest po stronie bazy TW, która jest zasilana danymi z ZTM. Ale jest potem uzupełniana, na przykład o pełne nazwy przystanków. Tak samo jest z podziałem kursu zjazdowego na część zasadniczą i poza trasą. Sam na to wymyślałem algorytm, by był możliwie automatyczny. A że baza rozkładów pobierana przez tabor jest jedna, to Jazzy tak jak Swingi pokazują pełne nazwy przystanków. Kursów zjazdowych nie pokazują, bo nie zostały nauczone odczytywania tego.SU89 pisze: ↑08 lut 2022, 14:08Hm, a np. możliwość rozwinięcia nazw przystanków jest dostępna na tym oprogramowaniu, które jest obecnie? Bo i nawet Jazzy pokazują pełne nazwy AWFu, GUSu itd. Poza tym, chyba wcześniej normalnie pokazywały zjazdy do dowolnej zajezdni z dowolnego miejsca (tak, jak ktoś pisał, jeszcze w zeszłym roku).
No tak, nauka jazzów aby informowały pasażerów o końcu trasy przed wjazdem na nakładkę to chyba ze dwa lata trwała 
Oczywiście cieszę się, że się udało.
Oczywiście cieszę się, że się udało.