Bilety, kontrole, taryfa
Moderator: JacekM
Tylko wtedy gminy musiałyby więcej dołożyć się do komunikacji....
- fik
- Naczelne Chamidło
Spośród 35 gmin, do których dojeżdża komunikacja ZTM w jakiejkolwiek formie, łącznie 30 w jakiejś formie już się dokłada więcej, bo już ma I strefę lub bierze udział w programie Warszawa+. Pozostałe 5 gmin których mieszkańcy muszą kupować pełnopłatne bilety strefy 2 to Chynów (1 przystanek), Czosnów, Halinów, Nowy Dwór Mazowiecki i Karczew. System, w którym Jabłonna, Sowia Wola Folwarczna i Rzakta są w tej samej strefie i tak samo wycenione, zdrowy nie jest i de facto już upadł.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
Moim zdaniem albo powinno się znieść strefy, albo zachować prosty podział: 1 strefa w Warszawie, 2 strefa poza Warszawą. Dla mnie absurdem jest, że na takim np. 710 Konstancin jest w 1 strefie, ale już Piaseczno w 2. Kto to zrozumie z przyjezdnych?
Jakoś nie widzę problemu w tym, że Karczew i Nowy Dwór są w tej samej strefie. Jak ktoś musi, to niech jedzie z Karczewa do Nowego Dworu. Dla kilku podróży rocznie nie ma co budować stref.
ŁK
A jakbyś to rozwiązał? Wszystkie gminy mają być za karę w strefie 2, bo niektóre nie są zainteresowane większymi dopłatami?
To może lepiej nie wyjeżdżaj z Polski, a na pewno nie do Zurychu, bo dostaniesz zawału na widok ich systemu stref biletowych:
https://www.stadt-zuerich.ch/vbz/de/ind ... ystem.html
Raczej bym nie porównywał. Jakby mi automaty biletowe w Warszawie (czyli jednak spory kanał sprzedaży) dały wpisać miejsce docelowe i od razu zaproponowały dobry bilet, to bym taki system w Wawie chciał bo bym się nie musiał domyślać, jaki bilet mam wybrać.
2 3 4 5 6 7 8 9
10 11 12
13 14
15 17
10 11 12
13 14
15 17
IMHO wygląd/układ ekranu to sprawa wtórna przy porównaniu do budowy taryfy...
Normalnie tak, w Warszawie straszyły chyba parę lat bramki na M2 przez które nie da się przejść z biletem pojazdowym i pokazuje, jak rozjechane są taryfy/bilety/infrastruktura:)
2 3 4 5 6 7 8 9
10 11 12
13 14
15 17
10 11 12
13 14
15 17
Rozwiązałbym to w prosty sposób: jednolita płatność gmin albo brak komunikacji na terenie gminy która nie zgadza się na takie stawki. Wtedy gmina organizuje własny transport dla swoich mieszkańców.
Długo myślałeś nad czymś tak głupim?
Łaskawie zauważ, że wprowadzenie jednolitych dopłat dla gminy co mają 1-2 linie o niezbyt dużej częstotliwości i takiej co ma parę linii kursujących co kilka minut, nie tylko jest nieuczciwe, ale szybko polegnie w sądach czy u wojewody.
Tzn. nie, trochę o coś innego mi chodziło. Ale dobra, zapędziłem się w kozi gór, nie będę rozwijał swojej propozycji bo nie jestem ekspertem w temacie (a wiadomo, tutaj prawo głosu mają tylko eksperci).
Nie uważam się za eksperta, tylko zwróciłem uwagę na pewien aspekt prawny oraz tzw. sprawiedliwość społeczną. Nawet nie wspomnę, że odstawienie takiego numeru przed wyborami (a trochę ich będzie 2023-24) byłoby politycznym samobójstwem.