Wojsko Polskie
Moderator: Szeregowy_Równoległy
Nadal wydaje mi się, że drony są efektywniejsze i tańsze od A-10.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Tak, drony są ciekawą propozycją (choć to chyba nie są prawdziwe drony, bo mają operatora a nie SI )
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Czy definicji drona nie spełnia po prostu każdy pojazd latający, który nie ma pilota na pokładzie?
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Ja nie nigdy się nie spotkałem z użyciem, że to tylko autonomiczny. Google twierdzi że:
"a remote-controlled pilotless aircraft or small flying device" / "a remote-controlled or autonomous vehicle designed for use underwater or on land".
Webster: "an uncrewed aircraft or ship guided by remote control or onboard computers".
"a remote-controlled pilotless aircraft or small flying device" / "a remote-controlled or autonomous vehicle designed for use underwater or on land".
Webster: "an uncrewed aircraft or ship guided by remote control or onboard computers".
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
W początkach droniarstwa jakiś fachowiec żalił mi się, że "wszyscy mówią drony, a to żadne drony, tylko quadrokoptery, drony to ma armia amerykańska". Ale albo ta defnicja przeewoluowała, albo dałem się wkręcić.
Mi na logistyce ciągle wpajano, że TIR to konwencja, samochód to ciągnik siodłowy z naczepą. Albo że ekologia to nauka o oddziaływaniach w przyrodzie. Taka już domena specjalistów. Język potoczny rządzi się swoimi prawami.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Quadrokopter to dla mnie taki dron jak helico-pter ('spiralne skrzydło') z czterema (quadro) śmigłami.
Okazuje się, że Hyundai Rotem to renomowana firma i przyznaje to jedna z rządowych agencji.
https://zbiam.pl/warsztaty-polskiej-gru ... dai-rotem/
https://zbiam.pl/warsztaty-polskiej-gru ... dai-rotem/
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie dziwi mnie jakoś, że jako renomowaną firmę i partnera do współpracy wskazuje się producenta jednego z najdroższych współczesnych czołgów
- Bastian
- Sułtan Maroka
To ja bym wolał nie zderzać się z ich tramwajem...
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Ostatnio obserwowałem dużo lotów nowych nieznanych mi samolotów dwusilnikowych.
To baryiaktary, chyba TB3. Albo Akinci?
To baryiaktary, chyba TB3. Albo Akinci?
Przegubowce ,to sól tej ziemi .
- a/p TALENT
Sądząc z ilosci i tempa zakupów przez MON ktoś złapał złotą rybkę.
ZUS fundatorem emigracji
Raczej obsrał gacie, bo chyba dotarło do polityków, że wcale nie mamy super wojska, a jedynie parę eksportowych jednostek i... no właśnie - nic.
Ale kasa idzie konkretna, mi odblokowali z roboty możliwość podjęcia służby w WOT, więc chyba się załapię do Stołecznej po gwiazdki i wrócę do służby - przynajmniej będę miał szansę dożyć do emerytury, zostało mi do odsłużenia nieco ponad 8 lat.
Ale kasa idzie konkretna, mi odblokowali z roboty możliwość podjęcia służby w WOT, więc chyba się załapię do Stołecznej po gwiazdki i wrócę do służby - przynajmniej będę miał szansę dożyć do emerytury, zostało mi do odsłużenia nieco ponad 8 lat.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 255 | 414 | 523 | N43
- a/p TALENT