Komunikacja miejska na Dolnym Mokotowie
Moderator: Wiliam
Sorry, chodziło oczywiście o 159.fik pisze: ↑06 kwie 2023, 13:26No jak prosto przez Bonifacego, to połowę osiedla zostawiasz poza dojściem.
A resztki dawnej pętli na Gołkowskiej straszą do dziś jako parking klubu tenisowego.
Mimo wszystko wymienianie 157 w tej samej kategorii, co 171 jest... niesmaczne.man1956 pisze: ↑06 kwie 2023, 13:05Ten serial wciąga, ale - w przeciwieństwie do produkcji platform strumieniowych - ma dużo poważniejsze konsekwencje. ZTM, ulegając wpływom radnych, robi różnego rodzaju wygibasy z liniami, które - co tu gadać - nie nie mają pierwszoplanowego znaczenia (107, 157, 171). Ale taka zabawa nie pozostaje bez skutków. W efekcie dostają po tyłku linie dużo istotniejsze, np. 172. Fakt, iż od lutego ta linia w popołudniowym szczycie kursuje co 15 min., czyli jak linia peryferyjna, nazwałbym jawną bezczelnością w stosunku do pasażerów.
-
- Kontakt:
Dzisiaj około 18:30, obserwacja z Małych Siekierek w kierunku Centrum. Jeden za drugim jedzie 159 z Elektrociepłowni i to zaczynające właśnie trasę. No kto by się tego spodziewał że tak to będzie wyglądać, oprócz tego że wszyscy poza specjalistami OOO Варшавский Городний Транспорт* (w skrócie WTP) XD
*organizacja zbiorkomu w Warszawie zaczyna przypominać organizację w średniej wielkości mieście za Uralem, więc czas zacząć stosować adekwatne nazewnictwo
*organizacja zbiorkomu w Warszawie zaczyna przypominać organizację w średniej wielkości mieście za Uralem, więc czas zacząć stosować adekwatne nazewnictwo
Jeździłem wczoraj 159. W tym jeden kurs w popołudniowym szczycie zrobiłem na EC Siekierki. Przyznam że było mi trochę smutno bo jechałem bez ludzi i nikt po drodze nie chciał do mnie wsiadać. A mówiąc poważnie - po co takie coś zrobili nie mam pojęcia. Jeszcze zrozumiałbym gdyby mieli za dużo pieniędzy, kierowców i autobusów...
Klasyczny przypadek: więcej skarg niż pasażerów.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Może dogoniles poprzedniegoreserved pisze:Jeździłem wczoraj 159. W tym jeden kurs w popołudniowym szczycie zrobiłem na EC Siekierki. Przyznam że było mi trochę smutno bo jechałem bez ludzi i nikt po drodze nie chciał do mnie wsiadać. A mówiąc poważnie - po co takie coś zrobili nie mam pojęcia. Jeszcze zrozumiałbym gdyby mieli za dużo pieniędzy, kierowców i autobusów...
ŁK
Nie, zresztą nawet spóźniony jechałem. Na EC Siekierki przyjechałem -20 i od razu ruszyłem na -2 bodajże. Akurat stad wczoraj na 159 nie było. Pod wieczór potem zdarzały się odstępy kilkuminutowe ale nie że jeden za drugim. Ale takie wydłużone kursy utrudniają też sterowanie linii. A ta linia teraz często jest sterowana radiowo na CH Blue City. Jeżeli ruszyłem równiutko na -30 z Blue City do Małych Siekierek to wiedziałem że skoro 15 min wcześniej autobus ruszył w stronę EC Siekierki to pewnie z powrotem będziemy wracać razem (bo ja przyjadę na Małe Siekierki na odjazd akurat). Szybciej się trochę tamten uwinął i jechałem jakieś 5-6 minut za nim.Łukasz pisze: ↑16 maja 2023, 12:26Może dogoniles poprzedniegoreserved pisze:Jeździłem wczoraj 159. W tym jeden kurs w popołudniowym szczycie zrobiłem na EC Siekierki. Przyznam że było mi trochę smutno bo jechałem bez ludzi i nikt po drodze nie chciał do mnie wsiadać. A mówiąc poważnie - po co takie coś zrobili nie mam pojęcia. Jeszcze zrozumiałbym gdyby mieli za dużo pieniędzy, kierowców i autobusów...
Jedyny plus obecnej zmiany jest taki że poprawili postoje dla kierowców na Małych Siekierkach (znaczy się Al. Witosa). W sumie dzięki nim wczoraj dość sprawnie wróciliśmy do rozkładu po szczycie.
Może to tylko eksperyment. Próbowali z obu stron kiedyś na 108. Podjazdy do Pl. Konstytucji chyba nie przetrwały kolejnej zmiany rozkładów.
-
- Kontakt:
Może i nikt tym nie jeździ, za to autobusy jeżdżą w stadach. Coś za cośreserved pisze: ↑16 maja 2023, 12:25Jeździłem wczoraj 159. W tym jeden kurs w popołudniowym szczycie zrobiłem na EC Siekierki. Przyznam że było mi trochę smutno bo jechałem bez ludzi i nikt po drodze nie chciał do mnie wsiadać. A mówiąc poważnie - po co takie coś zrobili nie mam pojęcia. Jeszcze zrozumiałbym gdyby mieli za dużo pieniędzy, kierowców i autobusów...
Ze 108 to widać ogólnie brak pomysłu na tę linię. Ogólnie mam wrażenie że to trochę taka linia dla nikogo, szczególnie z obecną końcówką na Książęcej, choć poprzednia na pl.Trzech Krzyży też była trochę po środku niczego.
-
Tam się po prostu należało zamienić końcówki 107 i 159. 159 całe na EC Siekierki ale przez Bobrowiecką, natomiast 107 całe na Małe Siekierki przez Polski Walczącej. Mieszkańcy SIekierek by odzyskali linię dojeżdżającą do nich od lat i w zasadzie po co mieszać w głowach.
Na Małych Siekierkach to i tak nowe połączenie, więc co za różnica która linia tam jedzie?
Na Małych Siekierkach to i tak nowe połączenie, więc co za różnica która linia tam jedzie?
-
- Kontakt:
Zgaduję że chodzi o długość pojazdów.
Zdecydowanie wsparcie dla niedającego rady 168 nie powinno być na wozach 10-metrowych.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
One były spowodowane objazdem 159 i brakiem sensownego dojazdu do rej. Placu Konstytucji i tramwajów z okolicy Rozbrat. Kilka osób jeździło tymi wydłużonymi kursami, w przeciwieństwie do tego dziwadła 159 na EC Siekierki.
Na APW mogłaby być to linia 107 dowożąca donikąd (niby do centrum, ale w długim czasie), ale wozy 10m na to, co się dzieje rano, byłyby za małe.
Jeszcze było jakieś wydłużenie trasy 108 w okolicach Metra Wilanowska. Ale nie pamiętam w jakim celu. Też chyba nie dłużej niż 3 miesiące.