Bywalec pisze: ↑09 wrz 2023, 12:47
Z takim podejściem nigdy nie pójdziemy naprzód bo w eksploatacji zawsze pozostaną jakieś wagony zabytkowe nie spełniające wymagań
To w TW komukolwiek zależy na tym, by iść do przodu? W warsztatach na Wolskiej uważają 105tki za najlepsze wagony świata i po co w ogóle cokolwiek zmieniać.
A zielone torowiska były problemem, bo "kiedyś byłem w Berlinie na InnoTransie i widziałem, jak trawiaste torowiska były wypalone przez słońce, więc to rozwiązanie jest bez sensu".
Tam jest problem w mentalności...
Bywalec pisze: ↑09 wrz 2023, 12:47
Ale do rzeczy, stopiątki mają fabrycznie szerokość obręczy kół niedostosowaną do szybkich przejazdów przez rozjazdy głębokorowkowe. Obręcze kół jak każda część eksploatacyjna podlega zużyciu i jest co jakiś czas wymieniana. Nie ma przeciwskazań technicznych do montażu obręczy kół o szerokości 95-105mm dostosowanych do przejazdu przez rozjazd głębokorowkowy, a z opracowań wynika, że dopuszczalne jest aby pojazd nie mający właściwych obręczy mógł przejechać przez rozjazd głębokorowkowy z zachowaniem prędkości charakterystycznej dla rozjazdu płytkorowkowego. Opracowania zamawiały inne polskie miasta, m.in. Kraków czy Wrocław, chociaż dla Warszawy też można w tym zakresie znaleźć dokumenty a warto też podpatrzeć jak z tym problemem poradzono sobie poza granicami Polski. Także taki problem, to nie problem.
EOT
Jestem laikiem, więc pytam po laicku: czy rozjazdy głębokorowkowe - poza możliwością wyższej prędkości - mają również wpływ na kwestie akustyczne?
Stary Pingwin pisze: ↑09 wrz 2023, 21:18
pawcio pisze: ↑09 wrz 2023, 15:34
Bo trzeba by uruchomić ze dwie brygady więcej. No a wicie, rozumicie...
Wystarczy połączyć przystanki Park Olszyna z Włościańską, poprawi się przepustowość i brygad wystarczy. Najprostsze i bezkosztowe dla firmy. Powrót poprzednich cykli świetlnych Broniewskiego/Jarzębskiego, bo aktualnie wyjazd z pętli jest raz na 3 minuty.
Przecież TW od lat zlewają ten temat i zrzucają winę "na złą Gdakę". Helloł, tam nikomu nie zależy na rozwiązaniu tego problemu. Tak samo jak TW zrzuca winę na Gdakę w zakresie stanu torowiska przy Parku Kaskada, na
kogoś tam na wiadukcie przy Arkadii, a skręty przy Stawkach (relacja S<->E) sami chcieli odciąć, bo tak im było łatwiej. Nota bene jak nie było kompleksowego remontu JPII, tak nie ma...