Jak kształtować układ komunikacyjny?
Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam
Dla 107 w Śródmieściu najbardziej opóźnieniogenny jest skręt w lewo na rondzie Dmowskiego, a wcześniej jeszcze światła na placu Bankowym i korek na Marszałkowskiej. Linia funkcjonowała lepiej (choć wciąż nie do końca idealnie), gdy kursowała przez plac Piłsudskiego, plac Powstańców i plac Pięciu Rogów. Przez budowę parkingu na placu Powstańców linię najpierw wycofano tylko w kierunku Esperanto, a później wycofano także i w kierunku Siekierek, co ZTM tłumaczyło w komunikacie "obserwowanymi utrudnieniami w przejeździe ulicami Jasną i Brokla" (ja widuję korek tylko przed światłami na skrzyżowaniu Świętokrzyska/Jasna, stanowczo mniejszy niż np. na Marszałkowskiej).
Sądzę zatem, że ponowne skierowanie linii na trasę przez plac Pięciu Rogów (na razie tylko w stronę Siekierek, czyli w stronę gdzie sytuacja drogowa jest z moich obserwacji raczej gorsza) rozwiąże nieco problem ruchu w Śródmieściu. Pozostaje jeszcze zakorkowana Piękna, ale tutaj nie widzę rozwiązania z kategorii doraźnych bez dużej rewolucji w funkcjonowaniu linii.
Przy okazji warto wspomnieć, że po otwarciu parkingu podziemnego, plac Powstańców i Mazowiecka będą dwukierunkowe – tworzy się naturalny, prosty ciąg objazdowy dla Traktu Królewskiego. Sądzę, że funkcjonujące dzisiaj ograniczenie ruchu dla samochodów prywatnych na placu Pięciu Rogów przyczyni się do płynnego przejazdu ciągiem plac Piłsudskiego - Mazowiecka - plac Powstańców - plac Pięciu Rogów. Problem tylko w tym, że oprócz ograniczenia dla samochodów prywatnych istnieje defacto ograniczenie dla transportu publicznego...
Sądzę zatem, że ponowne skierowanie linii na trasę przez plac Pięciu Rogów (na razie tylko w stronę Siekierek, czyli w stronę gdzie sytuacja drogowa jest z moich obserwacji raczej gorsza) rozwiąże nieco problem ruchu w Śródmieściu. Pozostaje jeszcze zakorkowana Piękna, ale tutaj nie widzę rozwiązania z kategorii doraźnych bez dużej rewolucji w funkcjonowaniu linii.
Przy okazji warto wspomnieć, że po otwarciu parkingu podziemnego, plac Powstańców i Mazowiecka będą dwukierunkowe – tworzy się naturalny, prosty ciąg objazdowy dla Traktu Królewskiego. Sądzę, że funkcjonujące dzisiaj ograniczenie ruchu dla samochodów prywatnych na placu Pięciu Rogów przyczyni się do płynnego przejazdu ciągiem plac Piłsudskiego - Mazowiecka - plac Powstańców - plac Pięciu Rogów. Problem tylko w tym, że oprócz ograniczenia dla samochodów prywatnych istnieje defacto ograniczenie dla transportu publicznego...
Największy generator opóźnień to obecnie szeroko rozumiane okolice al Witosa. Dodatkowo zostałą zabrana brygada dzięki czemu postoje w szczycie na Siekierkach to kilka minut.
ZDM pokazywał projekt
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Postanowiłem obejrzeć rozkład 414 na okres świąteczno-noworoczny. Może ktoś będzie mógł mi wytłumaczyć:
1) odjazdy z Instalatorów o 15 w odstępie 25-15 to błąd czy celowa koordynacja z czymś? 15:30 15:55 16:10
2) kursy zjazdowe są tak ułożone, żeby nikomu nie udało się do nich dostać. Rano postój przed nimi wynosi 2 minuty. A wieczorem kurs zjazdowy jest minutę po pełnym 20:31. Kurs dojazdowy jak jest to tylko po południu i też chwilę po kursie pełnym 13:44 - 13:47.
1) odjazdy z Instalatorów o 15 w odstępie 25-15 to błąd czy celowa koordynacja z czymś? 15:30 15:55 16:10
2) kursy zjazdowe są tak ułożone, żeby nikomu nie udało się do nich dostać. Rano postój przed nimi wynosi 2 minuty. A wieczorem kurs zjazdowy jest minutę po pełnym 20:31. Kurs dojazdowy jak jest to tylko po południu i też chwilę po kursie pełnym 13:44 - 13:47.
Z cyklu: "Jak nie kształtować układu komunikacyjnego", czyli co się dzieje, gdy oprzemy dojazd do Fortu Radiowo na linii jadącej z drugiego końca Warszawy, w dodatku zaliczajacej najbardziej korkogenny bardach w całym mieście:
Linia 167 dzisiaj, podjazdy do FORT RADIOWO rozkładowe i rzeczywiste:
13 | 14 43 44
14 | 15 28 43 46
15 | 07 18 49
16 | 06 15 51 51
17 | 15 32 33 47 51
18 | 11 13
Chwilę przed 17:15 na pętli STARE BEMOWO stały 3 brygady 167, ale żadna nie wykonała widniejącego w rozkładzie podjazdu do Fortu, bo żadna z nich nie miała go wpisanego w rozkład w tym kółku.
Z kolei gdy 15 minut później przyjechały 2 kolejne brygady, to jechały jedna za drugą do Fortu, bo obie miały ten podjazd w rozkładzie.
Obyśmy dożyli czasów, gdy ktoś będzie takimi rzeczami zdalnie sterował
13 | 14 43 44
14 | 15 28 43 46
15 | 07 18 49
16 | 06 15 51 51
17 | 15 32 33 47 51
18 | 11 13
Chwilę przed 17:15 na pętli STARE BEMOWO stały 3 brygady 167, ale żadna nie wykonała widniejącego w rozkładzie podjazdu do Fortu, bo żadna z nich nie miała go wpisanego w rozkład w tym kółku.
Z kolei gdy 15 minut później przyjechały 2 kolejne brygady, to jechały jedna za drugą do Fortu, bo obie miały ten podjazd w rozkładzie.
Obyśmy dożyli czasów, gdy ktoś będzie takimi rzeczami zdalnie sterował
Tylko że tam nie bardzo masz z czym kombinować. Kiedyś naiwnie wierzyłem że do Fortu Radiowo powinno dojeżdżać co 3 523. Ale w szczycie opóźnienia są niewiele mniejsze od 167, więc to też odpada. Po Bemowie kręci się jeszcze tylko 220, które też jest na bakier z punktualnością. Myślę że kursy Stare Bemowo - Fort Radiowo to zadanie dla telebusa. Ale to bardzo daleka przyszłość.
Wszystko fajnie, tylko do Fortu Radiowo jadą kursy wydłużone i mają tam kraniec. Podjazdy to miało 154. O ile można puścić dodatkowy kurs przez Fort Radiowo, tak te spóźnione kursy z Siekierek i tak by tam musiały dojechać.Asesino pisze: ↑22 gru 2023, 20:48Z cyklu: "Jak nie kształtować układu komunikacyjnego", czyli co się dzieje, gdy oprzemy dojazd do Fortu Radiowo na linii jadącej z drugiego końca Warszawy, w dodatku zaliczajacej najbardziej korkogenny bardach w całym mieście:
13 | 14 43 44
14 | 15 28 43 46
15 | 07 18 49
16 | 06 15 51 51
17 | 15 32 33 47 51
18 | 11 13
Obyśmy dożyli czasów, gdy ktoś będzie takimi rzeczami zdalnie sterował![]()
Ja bym zaczął od zatrzymania tam L-6. Tak, wiem jaką ma częstotliwość, ale i tak przejeżdża obok pętli.Georg pisze: ↑22 gru 2023, 20:57Tylko że tam nie bardzo masz z czym kombinować. Kiedyś naiwnie wierzyłem że do Fortu Radiowo powinno dojeżdżać co 3 523. Ale w szczycie opóźnienia są niewiele mniejsze od 167, więc to też odpada. Po Bemowie kręci się jeszcze tylko 220, które też jest na bakier z punktualnością. Myślę że kursy Stare Bemowo - Fort Radiowo to zadanie dla telebusa. Ale to bardzo daleka przyszłość.
Wprowadzanie całkowicie nieobecnego w Warszawie mechanizmu telebusa i puszczanie brygady, która 3/4 dnia będzie stać na Starym Bemowie, jest rozwiązaniem skądinąd bardziej kosztownym od przedłużenia którejś z linii ze Starego Bemowa na stałe o ledwo jeden przystanek.Georg pisze: ↑22 gru 2023, 20:57Tylko że tam nie bardzo masz z czym kombinować. Kiedyś naiwnie wierzyłem że do Fortu Radiowo powinno dojeżdżać co 3 523. Ale w szczycie opóźnienia są niewiele mniejsze od 167, więc to też odpada. Po Bemowie kręci się jeszcze tylko 220, które też jest na bakier z punktualnością. Myślę że kursy Stare Bemowo - Fort Radiowo to zadanie dla telebusa. Ale to bardzo daleka przyszłość.
Chyba nie muszę dodawać, że minute po dwóch kursach 414 mamy jeszcze 228? W efekcie mamy trzy kursy, co minutę, przez całą Instalatorów.Georg pisze: ↑15 gru 2023, 22:12Postanowiłem obejrzeć rozkład 414 na okres świąteczno-noworoczny. Może ktoś będzie mógł mi wytłumaczyć:
P.S: teoretycznie NIEDASIE puścić wiekszych autobusow na 228 do PKP/WKD. A kierowcy po zadaniu na 414 często zjeżdżają z Instalatorów przez Szybką i ronda przy Mercedesie.
I P.S.2: w święta w godzinach 10-13 będziemy mieli lepsza częstotliwość na Instalatorów niż w dni powszednie
- fik
- Naczelne Chamidło
Na Starym Bemowie jest tramwaj, dwa przystanki od Starego Bemowa jest inny tramwaj, a kilka przystanków dalej jest jeszcze metro, w związku z czym autobusy tam pełnią przede wszystkim funkcję dowozową, mają krótkie trasy i wysoką regularność są wyłącznie eszelonami przez pół miasta z opóźnianiami idącymi w godziny, bo to jest Warszawa.Georg pisze: ↑22 gru 2023, 20:57Tylko że tam nie bardzo masz z czym kombinować. Kiedyś naiwnie wierzyłem że do Fortu Radiowo powinno dojeżdżać co 3 523. Ale w szczycie opóźnienia są niewiele mniejsze od 167, więc to też odpada. Po Bemowie kręci się jeszcze tylko 220, które też jest na bakier z punktualnością. Myślę że kursy Stare Bemowo - Fort Radiowo to zadanie dla telebusa. Ale to bardzo daleka przyszłość.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
Na Forcie Radiowo to podstawą nie jest 320?
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
L-6 robi tam chyba robotę na Forcie.
Przegubowce ,to sól tej ziemi .