Ajenci - dyskusje, komentarze, nowości
Serio już taka bieda jest w domenie transportu publicznego w Warszawie? Nie da się zoptymalizować wydatków w innych miejscach?
Reprezentacja: 213, 115, 142, 154, 521, 523, 509, S1, KM7, M1, M2
Wydaje mi się, że ZTM sam się wrobił w problem deklarując, że będzie wymagać tylko "ekologicznych" autobusów. Z tego co się orientuję to nie ma na rynku tak małych autobusów innych niż elektryczne czy spalinowe diesle.
No właśnie miałem dodać, że chodziło o takie w miarę poważne marki, ale każdy inaczej to zdefiniuje. 
- ZielonyJamnik
Z drugiej strony co obchodzi ZTM czy marka egzotyczna czy nie. Ma to jeździć, a przewoźnik podejmuje się zadania, że będzie to sprawne
Mkną po koleinach zielone jamniki... 
Wygląda na to, że mamy 3-letnią przedłużkę za / dla Relobusowych Solarek. Klik.
PKS też pewnie będzie z przedłużką
Tylko pewnie wyjdzie ciut później ze względu na to, że Grodzo kończy miesiąc później niż Relo.
-
michael112
A według mnie na MIDI powinny być odstępstwa od wymogu elektryków/gazowców. Bo co im to zmienia?ZielonyJamnik pisze: ↑04 sty 2024, 3:53Z drugiej strony co obchodzi ZTM czy marka egzotyczna czy nie. Ma to jeździć, a przewoźnik podejmuje się zadania, że będzie to sprawne
Weźmy pod uwagę, że bierzemy wozy elektryczne 9m. No to gdzie ładowarki wtedy? Na jakie linie? A może nie 9, tylko 10-10,5m?
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Na Słowacji robią całkiem fajne buski z napędem elektrycznym lub na CNG, ale osobiście także nie widzę sensu zamawiania wozów o takiej długości z takim napędem (w sumie to nie widzę sensu w przypadku wozów o każdej długości, ale to już temat na dłuższą dyskusję xd). W kazdym razie coś tam na rynku da się znaleźć.
To Rosero, czy wspomniane przeze mnie MMI Urby to wszystko to samo podwozie Iveco Daily ze stopniami w pierwszych drzwiach. W dodatku układ podłogi jest tam mniej więcej jak w Solinach czy MAN-ach TGE (część niskopodłogowa na "zwisie" z tyłu). Ale już dla przykładu BMC ma niską podłogę we wszystkich drzwiach tak samo jak Solaris 8,9LE.Autobus Czerwon pisze: ↑04 sty 2024, 10:58Na Słowacji robią całkiem fajne buski z napędem elektrycznym lub na CNG, ale osobiście także nie widzę sensu zamawiania wozów o takiej długości z takim napędem (w sumie to nie widzę sensu w przypadku wozów o każdej długości, ale to już temat na dłuższą dyskusję xd). W kazdym razie coś tam na rynku da się znaleźć.
Wtedy to już problem operatora. Jeżeli byłby przetarg na operatora z autobusami elektrycznymi to albo pojazdy z dużym zasięgiem (min. 300km) o potężną baterią trakcyjną albo mniejsze baterie podmiana co x-kółek, czyli konieczność zapewnienia większej ilości pojazdów i kierowców. Bo raczej zakup energii od MZA nie wchodzi w grę, bo nie są sprzedawcą energii elektrycznej.
I cyk, MZA ElektrykaSzymon pisze: ↑04 sty 2024, 13:57To Rosero, czy wspomniane przeze mnie MMI Urby to wszystko to samo podwozie Iveco Daily ze stopniami w pierwszych drzwiach. W dodatku układ podłogi jest tam mniej więcej jak w Solinach czy MAN-ach TGE (część niskopodłogowa na "zwisie" z tyłu). Ale już dla przykładu BMC ma niską podłogę we wszystkich drzwiach tak samo jak Solaris 8,9LE.Autobus Czerwon pisze: ↑04 sty 2024, 10:58Na Słowacji robią całkiem fajne buski z napędem elektrycznym lub na CNG, ale osobiście także nie widzę sensu zamawiania wozów o takiej długości z takim napędem (w sumie to nie widzę sensu w przypadku wozów o każdej długości, ale to już temat na dłuższą dyskusję xd). W kazdym razie coś tam na rynku da się znaleźć.
Wtedy to już problem operatora. Jeżeli byłby przetarg na operatora z autobusami elektrycznymi to albo pojazdy z dużym zasięgiem (min. 300km) o potężną baterią trakcyjną albo mniejsze baterie podmiana co x-kółek, czyli konieczność zapewnienia większej ilości pojazdów i kierowców. Bo raczej zakup energii od MZA nie wchodzi w grę, bo nie są sprzedawcą energii elektrycznej.
-
michael112
Tutaj na WGKM jednak ludzie wylewają co nieco niezadowolenia z powodu redukcji SU8,9.
Ja ze swojej strony cieszę się mimo wszystko że udało się przynajmniej zachować plan brygadowy.
Ja ze swojej strony cieszę się mimo wszystko że udało się przynajmniej zachować plan brygadowy.
Myślę że od dawna mamy takiego bardziej prezydenta Polski niż Warszawy
Jak (jezeli)już zostanie prezydentem Polski to będzie chciał coś pokazać Europie.
Swoją drogą jaki prezydent taki most.
Jak (jezeli)już zostanie prezydentem Polski to będzie chciał coś pokazać Europie.
Swoją drogą jaki prezydent taki most.
Przegubowce ,to sól tej ziemi .