Warszawska Kolej Dojazdowa
Moderator: JacekM
2 przystanki czy może machanie na żądanie ?
Przegubowce ,to sól tej ziemi .
Chyba 2 przystanki tylko. Ja rozumiem, że chcą zapewnić dojazd do jedynego przystanku wukadki gdzie nie ma nic innego, ale tak generalnie, to jednak dojazd z innych miejsc wydaje się kluczowy.
Na Środkowej po całej szerokości progi zwalniające. Fajnie że się zgodzili na jazdę tędy 
Na Śmigłowca też są progi zwalniające a są kierowcy co tędy dojeżdzają na Szczęśliwice
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
- fik
- Naczelne Chamidło
Swoją drogą, ktoś kiedyś zamierza pochylić się nad jakimś zbiorkomem dla tego całego obszaru na południe od Łopuszańskiej, czy do końca świata ma to wisieć na samej WKD?
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
A w normalnych warunkach potrzebujesz tam czegoś więcej? Jakieś 521 do Szczęśliwic Ci się marzy?
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Ja chciałem tylko napisać, że bardzo mnie bawi że dyskutuje się tutaj o jakiejś trzeciorzędnej gałęzi, podczas gdy stan kręgosłupa jest mocno średni. Weźmy takie 165, które praktycznie całą trasę przemierza wśród gęsto zabudowanej zabudowy wielorodzinnej, a w szczycie jeździ co 15 minut, co jest częstotliwością odpowiadającą komunikacji miejskiej w 40-tysięcznym Szczecinku (przy czym tam autobusy nie jeżdża wśród 10 piętrowych bloków i szczelnie zabudowanych deweloperskich osiedli). Weźmy takie Małe Siekierki, Bartycką, P7P... Przykładów możnaby mnożyć. Praktycznie każde osiedle zbudowane za czasów istnienia ZTM ma beznadziejny zbiorkom. Przy tym kwestia czy parę domów w okolicy stacji kolejowej powinno mieć inny transport niż często jeżdżąca bezpośrednio do centrum kolejka, jest według mnie naprawdę trzeciorzędna.
- fik
- Naczelne Chamidło
To jest obszar przede wszystkim branży logistycznej i częściowo także biurowej, na którym już obecnie pracuje paręnaście tysięcy osób, pisanie o paru domach w okolicy stacji kolejowej jest daleko idącą ignorancją. Z Modularnej w każdą stronę do najbliższego przystanku jest ponad kilometr, ale luz, wszystko jest na swoim miejscu.
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Z drugiej strony, stan ulicy Krakowiaków pozostawia wiele do życzenia, podobnie zresztą jak rzeczonej Modularnej. No i w jakiej relacji i z jaką częstotliwością musiałby jeździć autobus, żeby pracownikom opłacało się na niego czekać, zamiast iść do silnego ciągu WKD, Łopuszańskiej czy al.Krakowskiej? Najtańszym rozwiązaniem wydaje się wygięcie 141 przez Orzechową, Leonidasa, Muszkieterów i Mineralną, aczkolwiek nie jest to najbardziej optymalne rozwiązanie, choćby z punktu widzenia punktualności tej jadącej przez całe miasto linii, a i wielkość taboru chyba trochę nie tego. W każdym razie dla innych relacji realizowanych przez tą linię odbyłoby się to praktycznie bez żadnej szkody, na przystankach między Hynka a pralką wymiany są okołozerowe. A pisząc o domach jednorodzinnych miałem na myśli okolicę stacji WKD Salomea, bo zdaje się o tym na początku była mowa, a nie o okolicach Modularnej.
- fik
- Naczelne Chamidło
Używając określenia "cały obszar na południe od Łopuszańskiej" miałem na myśli, uwaga, cały obszar na południe od Łopuszańskiej. Zdaje sobie sprawę z problemów z siecią drogową, ale już obecnie ciąg Jutrzenki oraz Orzechowej-Leonidasa-Muszkieterów powinny być bezproblemowo dostępne, a to już zdecydowanie pozwoli na skrócenie dróg dojścia do normatywnych.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Dzielnica ma zbudować przystanki. Przy czym słyszę o tym już od dłuższego czasu.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Spokojnie. Deweloperzy mieszkaniowi już porezerwowali działki zarówno przy Jutrzenki (też tej za Łopuszańską), działki przy serwisówce S8, przy Krakowiaków itp. itd. Pierwsze osiedla już powstają - Miasteczko Jutrzenki czy Robyg przy WKD Salomea. Więc jeszcze kilka lat, a na Jutrzenki czy Krakowiaków będziemy mieli powtórkę z Posagu. Dobrze, że WKD ma lepszą częstotliwość niż pociągi z Ursusa Północnego (choć mniej pojemne składy).Autobus Czerwon pisze: ↑19 sty 2024, 10:30Weźmy takie Małe Siekierki, Bartycką, P7P... Przykładów możnaby mnożyć. Praktycznie każde osiedle zbudowane za czasów istnienia ZTM ma beznadziejny zbiorkom. Przy tym kwestia czy parę domów w okolicy stacji kolejowej powinno mieć inny transport niż często jeżdżąca bezpośrednio do centrum kolejka, jest według mnie naprawdę trzeciorzędna.
Do tego choć w kwestii miejsc pracy wciąz króluje tam ekstensywna logistyka, to już w ostatnich latach pojawiają się pierwsze oznaki zmian - jak biurowce przy Jutrzenki 100-104.
A warto zauważyć że taki The Park dowozi swoim autobusem (choć kursy do WKD Raków teraz pewnie też mają kryzys