Linie nocne po reformie

Moderator: Wiliam

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 27 sty 2024, 18:19

Ta zetka to nawet w dziennych jest wypisana, to kto ma w nią klikać. Lepiej było dać N99
ŁK

stołecznynocnik

Post autor: stołecznynocnik » 27 sty 2024, 18:24

Prędzej ZNxx tak jak to zrobiono przy ZN5 od N45/N95
Operacja się udała, pacjent zmarł.

Awatar użytkownika
TGM

Post autor: TGM » 27 sty 2024, 23:27

Za krótka w dodatku. Siekierki na południe od TS się zabudowują. I przez nie powinna lecieć na Zawady i do pętli w Wilanowie. A cały nocny z Sobieskiego powinien kończyć w Miasteczku bo to niedorzeczność, aby nocny na tak dużym osiedlu był co godzinę.
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 29 sty 2024, 6:48

W zasadzie to zarówno N31 jak i N81 powinny kończyć w Wilanowie na pętli, nawet przy utrzymaniu kryterium wokół Zawad i przekierowaniu N31 przez Branickiego - ktoś przebicia skrzyżowania chyba nie ogarnął.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 29 sty 2024, 10:12

A w ogóle jak się przedstawia(ł) stan brygadowy na nockach od czasu reformy? Cokolwiek wzrosło?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Emyl
Podrzędne Chamidło
Kontakt:

Post autor: Emyl » 29 sty 2024, 10:18

Nie licząc oczywistych wzrostów wynikających z wydłużeń tras to oidp były jakieś wzrosty wynikające z wydłużeń czasów RJ.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 29 sty 2024, 11:36

Raczej chodziło mi o to, czy m.st. Warszawa jakkolwiek próbuje inwestować w system komunikacji nocnej w związku z rozbudową miasta, czy raczej trwamy w tym, co było ładne kilka już lat temu. Wydłużeń chyba nie było wiele?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 29 sty 2024, 11:46

Wg informatora statystycznego ZTM*:
- listopad 2015: 91/95 wozów (dp/ds), 553,833/805,3 km (długość tras/linii),
- listopad 2023: 105/106 wozów , 589/768,7 km

*https://www.ztm.waw.pl/statystyki/page/12/

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 29 sty 2024, 12:00

Bastian pisze:Raczej chodziło mi o to, czy m.st. Warszawa jakkolwiek próbuje inwestować w system komunikacji nocnej w związku z rozbudową miasta, czy raczej trwamy w tym, co było ładne kilka już lat temu. Wydłużeń chyba nie było wiele?

To jest do głębszego przemyślenia z uwagi na weekendowe metro itd. Ostatnie zmiany były przed uruchomieniem M2.

Nie wiem też, czy jest konieczność, żeby np. w weekendy N36 jeździło z Centralnego, skoro mogłoby jechać od Wierzbna. Metro jeździ do 2:30? Spoko, ale też o 3 rano w weekend to można puścić NM1 nad metrem, albo i przez cały tydzień, kiedy nie jeździ metro.

Powinny być ze 4 większe huby NESW polaczone metrem na skos i liniami okrężnymi. N6x do jakichś Kobyłek spokojnie nie powinno jeździć z Centrum tylko z Targówka.

Tylko to się rozjedzie, jeśli każdego dnia będzie inaczej. Z drugiej strony - ludzie przecież i tak nie wiedzą, gdzie co jedzie, i tak patrzą w JakDojade.
ŁK

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 29 sty 2024, 12:05

To prowadzi do wniosku, że czas na kolejną reformę.

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 29 sty 2024, 17:11

Miasto zamiast reform stawia na lanserkę w mediach społecznościowych, że 89% pasażerów jest zakochanych w stołecznym zbiorkomie.

stołecznynocnik

Post autor: stołecznynocnik » 29 sty 2024, 19:47

I jakich chcesz tu reform? Przesiadania się ludzi np. z N12 do autobusów w kierunku Strugi, Wołomina na kolejny nocny? Z N13/N14 na żeraniu w wozy w kierunku Legionowa czy Choszczówki? Obecny układ jest najlepszym od czasu funkcjonowania komunikacji miejskiej w stolicy, jeszcze dawno nie było tak wygodnie, a wiadomo, że jakieś krzaczki w postaci dublowania się ostatnich kursów linii dziennej z nocnymi jak i pierwszych porannymi jest nieuniknione.

Jeszcze większą aberracją jest jakikolwiek postulat wzmacniania nocek w miasteczku wilanów, w najbardziej bananowym osiedlu gdzie wiochą jest jazda autobusem w nocy a normą jest zamówienie bolta/ubera.

PS. Wskażcie mi miasto gdzie linie krzyżowe z obwodowymi są tak dobrze skomunikowane w stałych taktach jak w Warszawie, może być i poza krajem...
Operacja się udała, pacjent zmarł.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 29 sty 2024, 22:50

No, jest bardzo wygodnie. Tak bardzo, że w nocy smakuję tę wygodę prawie trzykrotnie dłużej niż w dzień.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

mb112

Post autor: mb112 » 29 sty 2024, 23:18

Idealnie nie jest, ale ogólnie podstawowy układ jest ok. Przydałyby się jednak po tylu latach uzupełnienia, szczególnie tam, gdzie się rozwinęły nowe osiedla. Już było zresztą tu chyba mówione, przede wszystkim np.
- Posag 7 Panien,
- Włodarzewska,
- Instalatorów (jeśli by kiedyś była kładka nad torami w połowie długości to pewnie by wystarczyła 1 linia na 1 z tych ulic),
- okolice Fortu Bema,
- Miasteczko Wilanów częściej niż co godzinę,
- Sikorskiego,
- Skoroszewska,
Tyle, że większości tych miejsc raczej się nie obsłuży istniejącymi liniami, bo wyszłyby już za bardzo pokręcone i dalsze osiedla by na tym straciły przez jeszcze dłuższy dojazd. Więc pewnie np. we Włochach/Ursusie przydałaby się kolejna linia, bo obecne N35 i N85 już są bardzo pokręcone, a na to wiadomo że nie ma obecnie kasy...
Z kolei przypuszczam (ale to tylko mogę przypuszczać, bo tam nie jeździłem w nocy), że na Wólkę Węglową, Aleksandrów czy Olesin pewnie nocny przez całą noc i cały tydzień co godzinę nie jest niezbędny, no ale też na skróceniu obecnych linii o parę przystanków za wiele się nie zyska.

mb112

Post autor: mb112 » 29 sty 2024, 23:22

A czy N43 dalej jest takie zatłoczone ? Kiedyś tym czasem jeździłem, ale to już z parę lat temu, to zawsze wtedy był tłok jak cholera i łapało spore opóźnienia. Chyba nie powinno być tak, żeby podstawowa linia do obsługi Bemowa zahaczała jeszcze o Ochotę. Jeśli jest dalej taki tłok jak kiedyś, to raczej powinno jechać prostszą trasą, a na Prymasa raczej powinno być coś obwodowego bardziej (może zahaczającego o TŁ i dworce kolejowe jak już też ktoś chyba tutaj proponował).

ODPOWIEDZ