Trasa tramwajowa Dw.Zachodni - Wilanów
Moderator: Wiliam
Zaraz nie będzie problemu z miejscem siedzącym tylko w ogóle z miejscami jak wywalą 131 z Gagarina bez zmiany częstotliwości 11...
Serio 2 przystanki przy Gagarina nabiją 11 po dach? Przecież przy Spacerowej będą 3 kolejne linie tramwajowe... To, że dziś 11 co 8 to jest trochę mało, to nie znaczy, że tak też będzie, jak więcej linii pojedzie "na dół".
Nie po dach, a po czubek pantografu nawet. Zdecydowana większość pasażerów 131 to Gagarina.
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.
131 jest bardzo popularne a obecnie mimo jej istnienia bez zmian 11 wyjeżdża pełna z Gagarina - choć nie nabita pod sufit.
Zapytam czy były robione rzetelne analizy przepustowości skrzyżowań? Bo tak:
* Pl. Unii na 2 składy.
* Wąska Marszałkowska czasem potrafi łapać, ale bez tragedii.
* Szeroka Marszałkowska do Świętokrzyskiej to jedna wielka tragedia.
* Skręt w Nowowiejską, Centralny, Femina puszczają po 1 składzie.
Jeżeli to wszystko utknie na skrzyżowaniach to będą płacze za autobusami. I to całkiem zasadnie.
* Pl. Unii na 2 składy.
* Wąska Marszałkowska czasem potrafi łapać, ale bez tragedii.
* Szeroka Marszałkowska do Świętokrzyskiej to jedna wielka tragedia.
* Skręt w Nowowiejską, Centralny, Femina puszczają po 1 składzie.
Jeżeli to wszystko utknie na skrzyżowaniach to będą płacze za autobusami. I to całkiem zasadnie.
Plac Unii - w szczycie bez żadnych rezerw. 7 linii z czego jedna silna to jakby 8 linii. Średnio tramwaj co minutę, idealnie na 2 składy na cykl po 120 sekund. Gorzej jak "drugi" z jakiegoś powodu nie przejedzie.
Centralny to akurat puszcza 2 składy. Sloty niewykorzystane w pełni.
Nowowiejska - podwójne otwarcie w cyklu.
Co ma do tego Femina skoro tam nic się nie zmienia w stosunku do tego co jest obecnie? Przypomnę - 19 to pół obecnego 33.
Centralny to akurat puszcza 2 składy. Sloty niewykorzystane w pełni.
Nowowiejska - podwójne otwarcie w cyklu.
Co ma do tego Femina skoro tam nic się nie zmienia w stosunku do tego co jest obecnie? Przypomnę - 19 to pół obecnego 33.
Ale na Feminie też przejeżdżają dwa składy...
@ashir
Na pewno nie zgodnie z przepisami, chyba, że nic nie jedzie z przeciwka to i nie musisz nikogo przepuszczać na lewoskręcie tramwajowym.
Na Feminie akurat światło do jazdy na wprost (JPII) mogłoby być kilka sekund dłuższe - już kiedyś postulowałem o to by relacje skrętne były w jednym czasie tak jak na ciągu al. Solidarności i te brakujące sekundy przerzucić do jazdy na wprost.
Na pewno nie zgodnie z przepisami, chyba, że nic nie jedzie z przeciwka to i nie musisz nikogo przepuszczać na lewoskręcie tramwajowym.
Na Feminie akurat światło do jazdy na wprost (JPII) mogłoby być kilka sekund dłuższe - już kiedyś postulowałem o to by relacje skrętne były w jednym czasie tak jak na ciągu al. Solidarności i te brakujące sekundy przerzucić do jazdy na wprost.
Dokładnie, zgodnie z przepisami. I przy założeniu, że jadą idealnie zgodnie z rozkładem, co w zasadzie w godzinach szczytu jest nieosiągalne.
Zakaz mijania się na lewych zwrotnicach nie wypadł jakiś czas temu z Instrukcji?Bywalec pisze: ↑11 cze 2024, 16:43@ashir
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Jeszcze nie wypadł. Chyba, że masz na myśli nową Instrukcję co ma wejść w życie w tym roku, ale na oczy jej jeszcze nie widziałem.
Gdyby tego zapisu nie było - to tak, Femina byłaby ok przy obecnym układzie.
Gdyby tego zapisu nie było - to tak, Femina byłaby ok przy obecnym układzie.
Ja Instrukcji nigdy nie przeczytałem, więc wiem głównie z plotek co tam jest.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
Codziennie przejeżdżam przez Feminę i z reguły jest tak, że w jedną stronę przejeżdżają dwa tramwaje, a w drugą jeden, najczęściej jest tak, że jadący na drugiego mija sygnalizator, gdy ma światło zezwalające, dojeżdża do zwrotnicy, przepuszcza jadącego z naprzeciwka i kontynuuje jazdę przez skrzyżowanie, w dodatku jadąc w kierunku Nowolipek jest punktowe ograniczenie do 10, więc jest problem ze sprawnym opuszczeniem skrzyżowania. Kiedy to ograniczenie zniknie?
Więc jednak na Feminie (i nie tylko tam) nie jest tak różowo. Tam chyba jeszcze robi swoje czujnik umieszczony w odległości dwóch 105 od zwrotnicy. Gdyby można było podjechać bliżej, to i by 2 składy przejechały na spokojnie.
Ale bardzo możliwe, że to ta [10] jest przyczyną.
Ale bardzo możliwe, że to ta [10] jest przyczyną.
Literalnie nie ma. Ale jest kara w SOOP za to.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.