Taxi i im podobne
Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte
"Lex Uber" podpisane przez prezydenta.
https://www.gosc.pl/doc/5618476.Prezyde ... 7gsjOqOtzg
https://www.gosc.pl/doc/5618476.Prezyde ... 7gsjOqOtzg
Wrzucam taką ciekawostkę: Free Now chce wydać nową inteligentną aplikację, która podpowie jaki środek transportu najlepiej wybrać w danej chwili.
Jestem ciekawy jak to wpłynie na komunikację organizowaną przez WTP. Coraz częściej zauważam, że coraz więcej osób dojeżdża np.: do metra Uberem. Jestem ciekawy czy są to ludzie, którzy normalnie powinni do metra dojechać autobusem, a tego nie robią, bo oferta dowozu do metra jest zbyt ułomna
Jestem ciekawy jak to wpłynie na komunikację organizowaną przez WTP. Coraz częściej zauważam, że coraz więcej osób dojeżdża np.: do metra Uberem. Jestem ciekawy czy są to ludzie, którzy normalnie powinni do metra dojechać autobusem, a tego nie robią, bo oferta dowozu do metra jest zbyt ułomna
Albo w drugą stronę: normalnie pojechaliby uberem (taksówką), ale oszczędzają i długi odcinek trasy jadą metrem.
Taksówka jest o dowolnej porze i wozi szybko punkt w punkt. Metro jest tańsze i też szybkie.
Taksówka jest o dowolnej porze i wozi szybko punkt w punkt. Metro jest tańsze i też szybkie.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
- Bastian
- Sułtan Maroka
To też ludzie, których stać na regularne płacenie za Ubera zamiast korzystania z darmowego (przy założeniu, że i tak mają bilet na metro) autobusu.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Jak mam płacić 4.40 za bilet, a free now mam za 13, to raczej tylko czasem jadę autobusami. Ale uber plus metro jest dość popularny - co świadczy o tym, że potencjał w dowozowkach do metra jest nie do końca wykorzystany. FREE now to chyba będzie polecał albo taksówkę, albo hulajnogę - bo i co innego.
ŁK
Eldorado taksówkowe w Warszawie już się skończyło, problemem nie są ceny, a dostępność kierowców. Wkrótce wzrośnie liczba pasażerów w WTP.
https://moto.pl/MotoPL/7,88389,31073663 ... talam.html
https://moto.pl/MotoPL/7,88389,31073663 ... talam.html
Tak, na pewno
Już są udowodnione przypadki, że kierowcy jeżdżą bez Polskiego prawa jazdy.
Tym niemniej ubera nie tak łatwo zamówić jak jeszcze tydzień temu. Brak dostepnych pojazdów, jeśli ktoś nie chce czekać dłużej niż kilka minut.
Bosze, co za problemy pierwszego świata...
Apki pasły się na nierównej konkurencji dostępnych dla nich funduszy z zagranicy i eksploatacji imigrantów. O podgryzaniu zbiorkomu nawet nie trzeba wspominać.
Nie jest mi przykro, niech warszawka płonie i cierpi xD
Apki pasły się na nierównej konkurencji dostępnych dla nich funduszy z zagranicy i eksploatacji imigrantów. O podgryzaniu zbiorkomu nawet nie trzeba wspominać.
Nie jest mi przykro, niech warszawka płonie i cierpi xD
Taaaa. Zwykle w mordorze jak chciałem zamówić freenow, to ubierałem się, zamawiałem, schodziłem na dół, co mi zajmowało jakieś 2 minuty, i czekał. We wtorek po 15 minutach kazało mi zmienić na komfort (co jest nawet ok), po czym nawet ktoś przyjął, ale kurs kończył w pobliżu dopiero, więc cała procedura trwała 25 minut zamiast 2. A freenow też nie ma tylko Hindusów, w całkiem sporej części są to polscy taksówkarze z różnych korporacji.fraktal pisze:Tym niemniej ubera nie tak łatwo zamówić jak jeszcze tydzień temu. Brak dostepnych pojazdów, jeśli ktoś nie chce czekać dłużej niż kilka minut.
Żeby nie było - bez bagażu to wolę sobie pójść na PKP Służewiec i pojechać tramwajem albo pociągiem na centralny.
ŁK
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Myślę że na odwrót: kiepska oferta zbiorkomu raczej sprzyjała rozwojowi tych patoprzewozów, a nie rozwój apek sprzyjał pogarszaniu oferty zbiorkomu.
Ja myślę że ani jedno, ani drugie. Zresztą co zmieni fakt, że trzeba mieć polskie prawko? Tyle tylko, że się czeka na jego wydanie. Więc za rok będzie tak jak było. Mylę się?Autobus Czerwon pisze:Myślę że na odwrót: kiepska oferta zbiorkomu raczej sprzyjała rozwojowi tych patoprzewozów, a nie rozwój apek sprzyjał pogarszaniu oferty zbiorkomu.
ŁK
Jest jeszcze coś takiego jak apka Itaxi - tam są licencjonowani taksówkarze, ale nie lubią raczej krótkich kursów, które ja preferuję. Niestety Ci imigranci wypełniali lukę na rynku taksówkowym - jak na przykład jazda do przychodni kilka ulic, których "zwykli" taksówkarze niestety nie biorą. Nie każdy chce jechać na lotnisko czy dworzec od razu.
Możliwe, że sytuacja się trochę ustabilizuje z czasem.
Co przez pół roku (bo tyle czasu trzeba mieszkać w PL, by móc starać się po polskie prawo jazdy) będą robić ludzie, którzy dotychczas prowadzili pojazdy? Z czego będą żyć?
Jest jeszcze Taxi Polska - tylko czy ktokolwiek o tym wie?
Postawię odważną tezę: a co nie bez powodu taksówki nigdy nie były tanie i służyły do dłuższych podróży? Może własnie ta "luka" przyzwyczaiła do (ekstremalnej?) wygody? Niemniej - nie zapominajmy CZYIM KOSZTEM ta luka była zapełniana. Na pewno nie kosztem inwestorów Ubera.
Nie wątpię, że tak będzie.
-
Autobus Czerwon
- Kontakt:
Prędzej pojadą na szparagi do Niemiec, patrząc po tym jak jeździli, to może i z korzyścią dla wszystkich stron.