Zmiany od września 2024
Moderatorzy: Poc Vocem, Tyrystor, TranslatorPS
-
michael112
A ja wystąpię w obronie trasy przez Waryńskiego i Piękną. Akurat ten element jest najlepszy w całej zmianie 222 na 118.
Jeśli wprowadzą w życie projekt ZTM uwzględniający likwidację 501, 519 i 522 oraz zmianę trasy 131, to 118 pozostanie jedyną linią przejeżdżającą Waryńskiego na wprost przez TŁ. Zachowanie tego właśnie przebiegu to jedyna szansa na zachowanie jednoperonowej przesiadki z Puławskiej na linie autobusowe w Marszałkowską i do Centralnego (odjeżdżają spod samego dworca, a nie dalej z JPII) - tu mają nadal być 520 i 525.
Na Pl. Na Rozdrożu można pojechać z jednoperonową przesiadką w 138 np. przy Rakowieckiej. Właśnie wybudowali windy, jakby ktoś miał problem z wydostaniem się z przystanku.
Dodatkowy dojazd do Metra Politechnika też doceniam.
Zresztą ja myślę że ten przebieg jest ze względu na relację Powiśla i Mariensztatu do M. Politechnika.
Jeśli wprowadzą w życie projekt ZTM uwzględniający likwidację 501, 519 i 522 oraz zmianę trasy 131, to 118 pozostanie jedyną linią przejeżdżającą Waryńskiego na wprost przez TŁ. Zachowanie tego właśnie przebiegu to jedyna szansa na zachowanie jednoperonowej przesiadki z Puławskiej na linie autobusowe w Marszałkowską i do Centralnego (odjeżdżają spod samego dworca, a nie dalej z JPII) - tu mają nadal być 520 i 525.
Na Pl. Na Rozdrożu można pojechać z jednoperonową przesiadką w 138 np. przy Rakowieckiej. Właśnie wybudowali windy, jakby ktoś miał problem z wydostaniem się z przystanku.
Dodatkowy dojazd do Metra Politechnika też doceniam.
Zresztą ja myślę że ten przebieg jest ze względu na relację Powiśla i Mariensztatu do M. Politechnika.
Metro Politechnika też oferuje przesiadki na TŁ.adamrozbicki pisze: ↑27 sie 2024, 15:32Bo Puławska może się przesiąść w minutę na Trasę Ł a z Pl. Trzech Krzyży to chyba raczej do Centrum? Mam nadzieję, że pomogłem.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
-
Matt Cubis
Myślę, że problemem jest jednak beznadziejna trasa 222, na której od zawsze woziło się powietrze. Zarówno po Trakcie, jak i po al. Ujazdowskich, Szucha, czy Puławskiej. Po połączeniu 118 z 222 na Powiślu frekwencja wciąż wysoka, większość autobusu dojeżdża do Politechniki i dalej autobus jedzie pusty. Dopiero na Malczewskiego wsiada trochę osób z tramwajów i podjeżdża na Joliot-Curie.
Należałoby się zastanowić, czy jednak nie zmienić trasy na Mokotowie, a potem się zastanawiać, czy Puławska potrzebuje jeździć na Plac na Rozdrożu.
Należałoby się zastanowić, czy jednak nie zmienić trasy na Mokotowie, a potem się zastanawiać, czy Puławska potrzebuje jeździć na Plac na Rozdrożu.
Trudno cokolwiek mówić o zapełnieniu linii, która jeździ kompletnie nieprzewidywalnie (trójskład na 118 to dość częsty widok).
Poza tym teraz na Puławskiej 118 pełni rolę dodatkowego „zatramwaju” więc bywa zawalona (zwłaszcza wtedy gdy Z-4 utknie w korku i nie ma go na przystanku pół godziny, jak choćby wczoraj koło 17).
Generalnie temat jest do przemyślenia, bo z punktu widzenia Wierzbna i Puławskiej zysk z obecnego 118 jest praktycznie żaden. Nieregularna linia (choć to może poprawi się po oddaniu zachodniej jezdni Puławskiej) i nie oferuje żadnej istotnej dla tych rejonów relacji.
Poza tym teraz na Puławskiej 118 pełni rolę dodatkowego „zatramwaju” więc bywa zawalona (zwłaszcza wtedy gdy Z-4 utknie w korku i nie ma go na przystanku pół godziny, jak choćby wczoraj koło 17).
Generalnie temat jest do przemyślenia, bo z punktu widzenia Wierzbna i Puławskiej zysk z obecnego 118 jest praktycznie żaden. Nieregularna linia (choć to może poprawi się po oddaniu zachodniej jezdni Puławskiej) i nie oferuje żadnej istotnej dla tych rejonów relacji.
-
adamrozbicki
No tak, faktpawcio pisze: ↑27 sie 2024, 15:45Metro Politechnika też oferuje przesiadki na TŁ.adamrozbicki pisze: ↑27 sie 2024, 15:32
Bo Puławska może się przesiąść w minutę na Trasę Ł a z Pl. Trzech Krzyży to chyba raczej do Centrum? Mam nadzieję, że pomogłem.
Puławska to chyba ma tramwaje odnośnie przesiadki na TŁ 
Od pl. Zbawiciela trzeba kawałek podejść. Ale tam akurat nie da się zrobić przystanku tramwajowego w stronę Centrum.
Bo 118 na północ powinna jeździć małą Marszałkowską.
Z przystanku pod Kinem Luna do TŁ na pewno jest bliżej niż od tramwajowego pl. Zbawiciela.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Żeby odciąć połączenie Politechniki z rejonem PTK?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
-
adamrozbicki
Nie mam z tym problemu 
Oczywiście że tak. Przystanek Pl. Zbawiciela 02 spokojnie mógłby się nazywać Trasa Łazienkowska. Odległości porównalne.
-
adamrozbicki