Tunel w Rembertowie
Moderator: Wiliam
- fik
- Naczelne Chamidło
Tunel w Rembertowie
Pewnie powinno pójść na Infrastrukturę, ale w sumie to kto by się przejmował, a tam nie znalazłem pasującego tematu.
Ogłoszono ogłoszenie przetargu na tunel w ciągu Montera - Marsa. Z rzeczy bez wątpienia pozytywnych - wyciągnięto wnioski z międzyleskiej kompromitacji i w tunelu znajdzie się para przystanków wraz z wyjściami do tuneli pieszych prowadzących na perony (istniejący tunel zachodni i nowy tunel wschodni po drugiej stronie tunelu drogowego). Z rzeczy zastanawiających - układ drogowy po północnej stronie będzie dość ograniczony - brak możliwości jazdy nie tylko Cyrulików w kierunku Wesołej, ale też nawet w Strażacką, gdzie jednak trochę lokalnych celów podróży się ulokowało.
Ogłoszono ogłoszenie przetargu na tunel w ciągu Montera - Marsa. Z rzeczy bez wątpienia pozytywnych - wyciągnięto wnioski z międzyleskiej kompromitacji i w tunelu znajdzie się para przystanków wraz z wyjściami do tuneli pieszych prowadzących na perony (istniejący tunel zachodni i nowy tunel wschodni po drugiej stronie tunelu drogowego). Z rzeczy zastanawiających - układ drogowy po północnej stronie będzie dość ograniczony - brak możliwości jazdy nie tylko Cyrulików w kierunku Wesołej, ale też nawet w Strażacką, gdzie jednak trochę lokalnych celów podróży się ulokowało.
the only thing that closes quicker than our caskets be the factories
Jeśli dobrze czytam SOR, to początek/koniec tunelu będzie dosłownie w osie Strażackiej, więc chyba trudno byłoby zrobić tam lewoskręt...
Pozostaje zawrotka przy Paderewskiego.
Na stronie SZRM jest SOR:
https://szrm.pl/inwestycjebrdrogowe/prz ... 163/#tab-3
Pozostaje zawrotka przy Paderewskiego.
Na stronie SZRM jest SOR:
https://szrm.pl/inwestycjebrdrogowe/prz ... 163/#tab-3
-
Ulicą Cyrulików przebiega droga wojewódzka która już teraz prowadzi przez łącznik i Strażacką do ulicy Żołnierskiej która jest też drogą wojewódzką. Więc ruch tranzytowy nadal pozostanie na innej trasie. Zmieniono to po wybudowaniu łącznika.
Jednokierunkowość wlotu Strażackiej i przystanek na Cyrulikłw sugeruje raczej zapatrywanie się na przerzucenie komunikacji autobusowej na ten ciąg, przynajmniej w jednym kierunku.
- fik
- Naczelne Chamidło
A z Nowego Rembertowa do Lidla na Strażacką przez Żołnierską? Przerzucanie komunikacji autobusowej na Zesłańców Polskich też jest, delikatnie mówiąc, kontrowersyjne, biorąc pod uwagę, gdzie są rozlokowane sklepy i inne punkty docelowe. Obronić dałoby się prowadzenie ruchu Kordiana/Zawiszaków z ujednokierunkowieniem obu ulic, ale tu pewnie protesty domkarzy na to nie pozwolą.
Będzie nowa ulica - równoległa do Zawiszakow - od Paderewskiego do Cyrulików ( przechodząca przez dawny bazar Ciuchy, obecne parkingi przy Action/Biedronce) Na skrzyżowaniu z Cyrulików będzie rondo. To właśnie dzięki niej będzie można wydostać się ze Strażackiej.
- fik
- Naczelne Chamidło
MPZP nie przewiduje takiej ulicy, jest tylko od Strażackiej do Paderewskiego (acz to już rozwiązuje większość problemu faktycznie).
Będzie, tylko mam słabą baterię i nie chce mi się szukać
Trzy warianty połączenia nowej drogi z ulicą Cyrulików. Dodatkowo obok ma powstać P+R Rembertów.
Wciąż widać wyłącznie połączenie Cyrulików ze Strażacką, a nie Paderewskiego...
O tym rozmawiałem ze dwa miesiące z radnym. Poprosiłem, żeby mi coś podesłał na ten temat. To ma być ulica po jednym pasie w każdą stronę.