(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych
Moderator: Wiliam
Ciekawe. A coś więcej? Jakaś częstotliwość, liczba kursów na godzinę albo coś takiego? Bo same trasy to trochę mało.
I mała uwaga: kiedyś ktoś (pawcio?) pisał, że zmiany trzeba robić etapami, bo ludzie nie ogarną nowego układu komunikacji tramwajowej z dnia na dzień.
Ciężko mi się trochę połapać, bo za dużo nowych tras. A druga rzecz to myślałem, że jednak połączysz al. Krakowską z M2 przy MRD, a tu 1 dalej do Banacha.
I mała uwaga: kiedyś ktoś (pawcio?) pisał, że zmiany trzeba robić etapami, bo ludzie nie ogarną nowego układu komunikacji tramwajowej z dnia na dzień.
Ciężko mi się trochę połapać, bo za dużo nowych tras. A druga rzecz to myślałem, że jednak połączysz al. Krakowską z M2 przy MRD, a tu 1 dalej do Banacha.
Nie wygląda to jakoś dramatycznie, z tym że:
1) trzeba poczekać na projekt wilanowski, bo nikt nie pozamienia zaraz potem
2) numerki jednak bym zostawił na niektórych liniach, zwłaszcza jakimś 33 czy jakieś 36 Marymont - Wyścigi
Zakres do 36 był używany przez lata, nie ma potrzeby kompresowania na siłę poniżej 30.
7 też bardziej przypomina starą dwunastkę, piątką ostatnio jeździła po Żoliborzu
1) trzeba poczekać na projekt wilanowski, bo nikt nie pozamienia zaraz potem
2) numerki jednak bym zostawił na niektórych liniach, zwłaszcza jakimś 33 czy jakieś 36 Marymont - Wyścigi
Zakres do 36 był używany przez lata, nie ma potrzeby kompresowania na siłę poniżej 30.
7 też bardziej przypomina starą dwunastkę, piątką ostatnio jeździła po Żoliborzu
ŁK
Nie mam rozpiski brygadowej, więc nie pisałem w ciemno. Z tego co widzę obecny takt to głównie 8/12/15 na większości linii (oprócz 1, 2 i 9 na pewno) także coś pewnie koło tego.
Nowe linie zaznaczyłem na zielono. Nie umiem w mapy, a chciałbym jakoś przedstawić dla jasności projektu.
Nowe linie zaznaczyłem na zielono. Nie umiem w mapy, a chciałbym jakoś przedstawić dla jasności projektu.
Nie jestem zwolennikiem aż tak drastycznych zmian. Jednak przywiązanie tras do numerów linii jest dosyć spore. Ja bym był za dodawaniem linii i ewentualnie delikatnymi korektami krańców.
Takie linie jak 6, 7, 9, 17 czy 24 nie powinny być ruszane.
20 powinna mieć kraniec na którym można by odbyć przerwy ustawowe, a Kaw-Baz na pewno takim krańcem nie jest z powodu długości przystanków na pętli.
Nie ma na tej rozpisce 31 i 33. Rozumiem, że linie do likwidacji?
Takie linie jak 6, 7, 9, 17 czy 24 nie powinny być ruszane.
20 powinna mieć kraniec na którym można by odbyć przerwy ustawowe, a Kaw-Baz na pewno takim krańcem nie jest z powodu długości przystanków na pętli.
Nie ma na tej rozpisce 31 i 33. Rozumiem, że linie do likwidacji?
Na taką 5 nikt się nie zgodzi po stronie Żoliborza, bo odcinasz bezpośrednie połączenie ze Szpitalem Bielanskim czy Galerią Młociny mieszkańcom okolic pl. Inwalidów na przykład.. Poza tym taka 5 na Słowackiego byłaby zupelnie pusta, tak jak puste jest 36, natomiast 6 jakieś tam zapełnienie ma i ktoś na nią czeka.
Bez częstotliwości to taka trochę głupia rozmowa, zwłaszcza że linii jest mniej. No i pytanie jak to się ma do np. ograniczeń w dostępności taboru dwukierunkowego, który nie dość że musi obsługiwać nowe krańce, to jeszcze pewnie coś powinno zostać na wypadek remontów.

Mi się przypomina reforma łódzka sprzed wielu lat. Na raz wprowadzono marszrutyzację całej sieci, przez miesiąc na skargi (których ilość z tygodnia na tydzień malała) odpisywano, że rozwiązanie w obserwacji, a po miesiącu były drobne korekty i układ został.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Został, powiadasz? 
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Przy czym z tej sporej reformy łódzkiej to już chyba zostały tylko strzępy. W sumie podobnie jak z reformy 2009 w stolicy Polski.
Dopóki nie zaczęło się zwijanie interesu przez stan infrastruktury.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
- Bastian
- Sułtan Maroka
W Warszawie tę reformę skutecznie zaorała kolejna reforma - wprowadzenie 4/8.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
2009? Chyba raczej 2006.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Na P+R Al. Krakowska zamiast 7, 9 (silne) i 15 proponujesz 4 (powiedzmy zamiast 15) i 25? 25 musiałoby być wtedy z większą częstotliwością, poza tym czy na odcinku do Banacha obserwuje się obecnie aż taką nadpodaż, by usuwać z niej jedną linię przez Aleje?
17 na Kielecką pewnie można by skierować po wybudowaniu normalnej pętli na Winnicy, choć szczerze trochę nie rozumiem sensu zamiany końcówek 17 i 33 (19).
I jak to jest z tą 13? Jak na nią trafiam (rzadko) to nie jeździ aż taka pusta w tygodniu, czy na pewno trzeba ją usuwać?
17 na Kielecką pewnie można by skierować po wybudowaniu normalnej pętli na Winnicy, choć szczerze trochę nie rozumiem sensu zamiany końcówek 17 i 33 (19).
I jak to jest z tą 13? Jak na nią trafiam (rzadko) to nie jeździ aż taka pusta w tygodniu, czy na pewno trzeba ją usuwać?
Z tą 13 to ciekawa sprawa. Ostatnio na stronie podano komunikat o wyłączeniu Kawęczyńskiej podczas najbliższych 3 weekendów. Byłem przekonany że tak jak zawsze będzie to okazja do zawieszenia 13. O dziwo - zostaje i będzie zawracać razem z 7 i 28 przy Dw. Wschodnim.