Trasa tramwajowa na Kasprzaka
Moderator: Wiliam
-
- Kontakt:
Z tego co zrozumiałem, chodzi głównie o odpowiedzialność. Producent rozjazdów nie chce brać odpowiedzialności za wąskie obręcze na głębokich rowkach, przewoźnik tym bardziej. Trochę nie chce mi się wierzyć że wyroby ČKD mają inną szerokość obręczy niż te z Chorzowa, choć nie znalazłem na to żadnych twardych danych.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Niewątpliwie rynek rozjazdów w Polsce nosi cechy monopolu. Ciekaw jestem, jak się czeskie rozjazdy sprawdzą na południowej części Wilanowa.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Raczej dlatego, że cała seria 105N jeździ na obręczach 95mm i nie zanosi się na ich zmianę konstrukcyjną (jak wiadomo te szroty trzeba twardo hodować). Wszystkie niskopodłogowce mają już 120mm - wymiana trwała kilka lat i są gotowe na krzyżownice głębokorowkowe (tych nie można wprowadzić, bo - zdanie wyżej).
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
-
Okej, a co w takim razie będzie za parę lat z zabytkami (w tym zabytkowymi stopiątkami)?
Pojedyncze przejazdy spokojnie dadzą radę. Jeździliśmy po Nowodworach wagonem K na otwarciu i się nie wykoleił.gfedorynski pisze: ↑02 kwie 2024, 9:45Okej, a co w takim razie będzie za parę lat z zabytkami (w tym zabytkowymi stopiątkami)?
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
- ZielonyJamnik
Ostatnio przyszło mi trochę trenować 105 i chciałem się podzielić obserwacjami.
Generalnie jestem zdumiony jak dużo ludzi nie chce korzystać z tramwaju. Dotyczy to głównie kierunków R. Daszyńskiego - > Szpital Wolski, PKP Kasprzaka oraz Sowińskiego, PKP Kasprzaka - > R. Daszyńskiego. Oczywiście nie ma ludzi tyle co wcześniej, ale i tak zawsze do Daszyńskiego przywozi się w szczycie ok. 50 osób z czego spokojnie połowa z tego to potencjalni pasażerowie linii tramwajowych
Generalnie jestem zdumiony jak dużo ludzi nie chce korzystać z tramwaju. Dotyczy to głównie kierunków R. Daszyńskiego - > Szpital Wolski, PKP Kasprzaka oraz Sowińskiego, PKP Kasprzaka - > R. Daszyńskiego. Oczywiście nie ma ludzi tyle co wcześniej, ale i tak zawsze do Daszyńskiego przywozi się w szczycie ok. 50 osób z czego spokojnie połowa z tego to potencjalni pasażerowie linii tramwajowych
Mkną po koleinach zielone jamniki...
- Bastian
- Sułtan Maroka
W 105 na Rondzie Daszyńskiego chyba łatwiej usiąść, niż w tramwaju.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Zależy o której. W godzinach szczytu faktycznie w tramwajach jest tłok i jeżdżą parami. Ale z zestawu 10+11 do drugiego tramwaju wejdziesz. Tramwaj (przynajmniej do PKP Kasprzaka) jedzie zdecydowanie szybciej niż stojące w korkach autobusy.
Ja to jak widzę jak z Ronda Daszyńskiego odjeżdża zapchane po brzegi solówkowe 178 a po nim przegubowe 105 z pięcioma osobami w środku to dochodzę do wniosku, że to chyba nie tak powinno to wszystko wyglądać.
To prawda. 178 nie narzeka na pasażerów. A ze 105 to trudno się dziwić. Linia dla zdesperowanych. Najpierw korki potem zwiedzanie Odolan. A jak pojedziesz tramwajem do Ciepłowni to dogonisz poprzedni autobus.
No 178 powinno awansować na przeguby, tylko pewnie z inną trasą w Ursusie. Raczej nie dziwne, że jest zapchane, jednak sporo ludzi pracuje przy MRD.reserved pisze:Ja to jak widzę jak z Ronda Daszyńskiego odjeżdża zapchane po brzegi solówkowe 178 a po nim przegubowe 105 z pięcioma osobami w środku to dochodzę do wniosku, że to chyba nie tak powinno to wszystko wyglądać.
ŁK
Sam jadąc od metra idę na autobus (do metra jednak na tramwaj) - czemu? No przy PKP Wola (Kasprzaka) są sp...ne przystanki tramwajowe, bo dla mieszkańców HongKongu i okolic po prostu niepotrzebnie dwa razy trzeba stać na światłach. A z autobusu albo raz (105) albo wcale (178).ZielonyJamnik pisze: ↑05 lis 2024, 6:59Generalnie jestem zdumiony jak dużo ludzi nie chce korzystać z tramwaju. Dotyczy to głównie kierunków R. Daszyńskiego - > Szpital Wolski, PKP Kasprzaka oraz Sowińskiego, PKP Kasprzaka - > R. Daszyńskiego.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 255 | 414 | 523 | N43
Czyli 178 nie traci na lewoskręcie tyle samo czasu co piesi na tychże dwóch przejściach?
- ZielonyJamnik
Można też biec.