Taxi i im podobne

Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 18 gru 2024, 8:07

person pisze:
fraktal pisze:
21 cze 2024, 12:43
Bo uważam, że porównywanie przewozów na aplikację z XIX kapitalizmem jest w ogóle... dziwne. EOT
Łap kolejny tekst o współczesnym niewolnictwie:
https://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7 ... nnych.html
W piątek jechałem z takim gościem, z Tadżykistanu. Było przed pierwszą w nocy. Mówi, że codziennie pracuje od siódmej i już zasypia. Zresztą wjechał prawie na tory, skręcając w Woronicza. Wtedy wyskoczył proponowany kurs za 51 PLN. „Jeszcze ten jeden muszę zrobić”, powiedział. Śpi po 3-4 godziny dziennie.
ŁK

fraktal

Post autor: fraktal » 18 gru 2024, 10:19

No OK, a ja jedyną niebezpieczną sytuację, jadąc z kierowcą na aplikację, miałem z Polakiem, który nie zauważył skrzyżowania równorzędnego, z którego wyjeżdżał samochód. Mówił, że to jego praca dodatkowa, na co dzień pracuje jako serwisant maszyn. Pracę na taksowce wielu traktuje jako dodatkowe zajęcie i wcale nie muszą jeździć po 20 godzin, zeby być niewyspani.

kajo

Post autor: kajo » 18 gru 2024, 17:03

Ale te aplikacje wręcz cię zachęcają do chorej ilości godzin. Jeszcze 2 godziny dostaniesz bonus, 50 pln. Albo bonus tygodniowy za 60, 80 godzin. Za jazdę w piątek od 18 do 6 rano. Umowy ci nie damy. Musisz na siebie zapracować. Zwolnienie lekarskie ci nie przysługuje. Jak złamiesz nogę to umrzesz z głodu bo jesteś na B2B. Pip ci nie pomoże jesteś na B2B. Albo innej chorej umowie, na przykład wynajmu samochodu.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

Awatar użytkownika
a/p TALENT

Post autor: a/p TALENT » 18 gru 2024, 20:37

Dwa światy. Warszawa. Wracałem z imprezy 50 lecia matury z kolegami jakimś wyrobem taksówkopodobnym. Wiekowa Skoda Fabia z egzotycznym gburowatym kierowcą na wsiowych blachach. Smród papierosów jak w dawniejszych gablotach marki Warszawa z lat 60 tych. O umiejętnościach tego kierowcy litościwie nie wspomnę. Dla odmiany Wiedeń -też taksówka na aplikację, kierowca egzotyczny, super uprzejmy i elegancki. Taksówka nowy Nissan x trail. Warunki podróży makabryczne, bo akurat było wrześniowe załamanie pogody. Komunikacja publiczna na lotnisko szwankowała, ale kierowca dał radę i było po kłopocie.
Idiokracja nas otacza

kajo

Post autor: kajo » 18 gru 2024, 21:40

a/p TALENT pisze:
18 gru 2024, 20:37
Dwa światy. Warszawa. Wracałem z imprezy 50 lecia matury z kolegami jakimś wyrobem taksówkopodobnym. Wiekowa Skoda Fabia z egzotycznym gburowatym kierowcą na wsiowych blachach. Smród papierosów jak w dawniejszych gablotach marki Warszawa z lat 60 tych. O umiejętnościach tego kierowcy litościwie nie wspomnę. Dla odmiany Wiedeń -też taksówka na aplikację, kierowca egzotyczny, super uprzejmy i elegancki. Taksówka nowy Nissan x trail. Warunki podróży makabryczne, bo akurat było wrześniowe załamanie pogody. Komunikacja publiczna na lotnisko szwankowała, ale kierowca dał radę i było po kłopocie.
Z tego co pamiętam to w Wiedniu po drodze Ubera zakazano i regulacje są od dawna jak dla taksówek.

Ale mogę podzielić się z uberów w Egipcie(Kair i Giza) i tam jak zamawiasz uber comfort to oznacza, że pojazd będzie miał pasy. I ceny są absurdalnie niskie. 15 kilometrów to 15-20 PLN. Absurdalny standard i tak egzotyczne samochody że to szok.

fraktal

Post autor: fraktal » 20 gru 2024, 1:25

a/p TALENT pisze:
W Warszawie też na uprzejmych można trafić, choć rzadko to fakt. A z luksusów to raczej tylko toyota prius, ale z kamerami cofania i hybrydowa. @kajo - kiedyś trafiłem na takiego bardziej wygadanego, to mi powiedział, że on taksówką na apkę to tylko w noce weekendowe - w dzień na budowie - tak naprawdę wszystkich nieprawidłowości i tak się nie wyeliminuje.... Przy czym uberem jeżdżę naprawdę rzadko w sumie.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 20 gru 2024, 7:14

fraktal pisze:
a/p TALENT pisze:
W Warszawie też na uprzejmych można trafić, choć rzadko to fakt. A z luksusów to raczej tylko toyota prius, ale z kamerami cofania i hybrydowa. @kajo - kiedyś trafiłem na takiego bardziej wygadanego, to mi powiedział, że on taksówką na apkę to tylko w noce weekendowe - w dzień na budowie - tak naprawdę wszystkich nieprawidłowości i tak się nie wyeliminuje.... Przy czym uberem jeżdżę naprawdę rzadko w sumie.
Ja nie trafiam na nieuprzejmych raczej. Wystarczy zamówić Uber comfort - i już masz normalne samochody (tak, wiem, 5zl drożej wychodzi). Zwykle i tak jeżdżę freenow, gdzie z definicji samochody są lepsze. No i ja z kolei nie jeżdżę boltem, ale coraz częściej zauważam tam jakieś egzotyczne marki typu Tesla :)

PS we freenow jest promka, że dają 30 PLN za zgłoszenie źle oznakowanego auta.
ŁK

kajo

Post autor: kajo » 20 gru 2024, 21:54

fraktal pisze:
20 gru 2024, 1:25
@kajo - kiedyś trafiłem na takiego bardziej wygadanego, to mi powiedział, że on taksówką na apkę to tylko w noce weekendowe - w dzień na budowie - tak naprawdę wszystkich nieprawidłowości i tak się nie wyeliminuje.... Przy czym uberem jeżdżę naprawdę rzadko w sumie.
Całkiem się nie wyeliminuje. Ale jak wprowadzimy w UE dyrektywę, że będzie trzeba tych ludzi zatrudniać na UoP to na przykład część chora nie będzie jeździła bo sobie normalnie na L-4 pójdą. Pewnie już nie będzie tak tanio. Ale to też dobrze dla ruchu w mieście.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 21 gru 2024, 12:33

kajo pisze:
20 gru 2024, 21:54
Pewnie już nie będzie tak tanio.
Tani powinien być zbiorkom.
Taksówki nigdy nie były tanie.
Umówmy się: niedawne, ekstremalnie niskie ceny za przejazdy uberami to była aberracja. Niskie ceny były możliwe m.in. dzięki niewolniczej pracy kierowców czy optymalizacji podatkowej i nie wynikały z tzw. reguł wolnego rynku.

Polecam uwadze teksty M. Szymaniaka o nowym rynku pracy, m.in.:
https://spidersweb.pl/plus/2024/11/cyfr ... rmy-wyzysk

lub coś starszego:
https://klubjagiellonski.pl/2022/05/11/ ... a-podcast/

Autobus Czerwon
Kontakt:

Post autor: Autobus Czerwon » 21 gru 2024, 12:54

Czy zbiorkom powinien być ekstremalnie tani (czy wręcz darmowy) też bym dyskutował. Raczej powiedziałbym że powinien być przystępny cenowo, zwłaszcza dla stałych użytkowników. No i na pewno powinien być tańszy niż parkowanie w SPPN, lub raczej na odwrót, parkowanie powinno być droższe niż zbiorkom:p

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 21 gru 2024, 12:57

Autobus Czerwon pisze:Czy zbiorkom powinien być ekstremalnie tani (czy wręcz darmowy) też bym dyskutował. Raczej powiedziałbym że powinien być przystępny cenowo, zwłaszcza dla stałych użytkowników. No i na pewno powinien być tańszy niż parkowanie w SPPN, lub raczej na odwrót, parkowanie powinno być droższe niż zbiorkom:p
30- czy 90-dniowe są ekstremalnie tanie, a 4.40 czy 15 PLN za dobowy to jest bardzo tanio.
ŁK

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 21 gru 2024, 13:32

Autobus Czerwon pisze:
21 gru 2024, 12:54
Czy zbiorkom powinien być ekstremalnie tani (czy wręcz darmowy) też bym dyskutował. Raczej powiedziałbym że powinien być przystępny cenowo, zwłaszcza dla stałych użytkowników. No i na pewno powinien być tańszy niż parkowanie w SPPN, lub raczej na odwrót, parkowanie powinno być droższe niż zbiorkom:p
1. Nie użyłem słowa "ekstremalnie", ani "darmomwy". "Tani" to zresztą pojęcie względne. Tak, możliwe, że lepszym określeniem byłoby "dostępny/korzystny finansowo".
2. Brak aktualizacji stawek za parkowanie w warszawskim SPPNie, brak wydzielenia strefy śródmiejskiej, brak opłat za parkowanie w weekendy - tak, to też jest patologia.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 21 gru 2024, 13:53

person pisze:
Autobus Czerwon pisze:
21 gru 2024, 12:54
1. Nie użyłem słowa "ekstremalnie", ani "darmomwy". "Tani" to zresztą pojęcie względne. Tak, możliwe, że lepszym określeniem byłoby "dostępny/korzystny finansowo".
2. Brak aktualizacji stawek za parkowanie w warszawskim SPPNie, brak wydzielenia strefy śródmiejskiej, brak opłat za parkowanie w weekendy - tak, to też jest patologia.
Ja użyłem, świadomie.
ŁK

fraktal

Post autor: fraktal » 23 gru 2024, 16:10

kajo pisze:
20 gru 2024, 21:54
fraktal pisze:
20 gru 2024, 1:25
@kajo - kiedyś trafiłem na takiego bardziej wygadanego, to mi powiedział, że on taksówką na apkę to tylko w noce weekendowe - w dzień na budowie - tak naprawdę wszystkich nieprawidłowości i tak się nie wyeliminuje.... Przy czym uberem jeżdżę naprawdę rzadko w sumie.
Całkiem się nie wyeliminuje. Ale jak wprowadzimy w UE dyrektywę, że będzie trzeba tych ludzi zatrudniać na UoP to na przykład część chora nie będzie jeździła bo sobie normalnie na L-4 pójdą. Pewnie już nie będzie tak tanio. Ale to też dobrze dla ruchu w mieście.
Nie chodzi, przynajmniej mi, o to, żeby było tanio, tylko o to, żeby każdy kurs był zrealizowany, nawet ten bardzo krótki, jeśli klient sobie życzy (1,5-2 km na przykład). A teraz jest tak że klasyczne taksówki po prostu nie biorą krótkich kursów, co dla niektórych może stanowić problem. Ubery brały takie kursy, ale teraz też czasem chętnych brak.

kajo

Post autor: kajo » 23 gru 2024, 19:26

Uber sobie takie rzeczy reguluje dynamicznym cennikiem. Jak nie będzie chętnych to ceny za takie kursy wzrosną i po problemie.

ODPOWIEDZ