Sygnalizacja świetlna (skrzyżowania z tramwajami bez priorytetów!)

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
TGM

Sygnalizacja świetlna (skrzyżowania z tramwajami bez priorytetów!)

Post autor: TGM » 17 gru 2024, 21:44

Zupełnie nie pojmuję co kierowało decydentami przy ustalaniu czasu zielonego na skrzyżowaniu Czarnomorskiej z Sobieskiego. Rano jest dyskoteka i zielone dla Sobieskiego pali się ~15 sekund. Ostatnio jak było wahadło, bo wiatę stawiali, na jednym zielonym przejechał od zera do trzech pojazdów. Za to po południu jest tam aż ~1:15 zielonego dla Sobieskiego. Jakby nie można było tego wyśrodkować na cały dzień.
Miasto piętnastominutowe - czekaj piętnaście minut na przesiadkę.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 18 gru 2024, 0:10

Zapewne jakieś próby koordynacji tramwajów oraz kołówki w obu kierunkach z różnymi priorytetami dla nich w zależności od pory dnia. Z moich obserwacji wynika, że ta poranna jest absolutnie najgorsza, w stronę Wilanowa jest tak tragiczna, że wagony na terminalu nie wyrabiają się na odjazd.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 18 gru 2024, 9:47

Na Sobieskiego kierunek Wilanów zazwyczaj wjeżdża się w tym samym momencie co dostaje się światło i 2 minuty poszły w piz...
Tak samo przelotka na Klimczaka potrafi przetrzymać i nie współgrać z całym skrzyżowaniem no i przejazd na Sikorskiego ale tu są chociaż 3 minuty. Mając dość często 16 jednak nie zdażyło mi się ani rano ani po południu nie odjechać z Wilanowa zgodnie z rozkładem. To chyba albo trzeba się mocno starać lub mieć splot utrudnień by tak się stało.
Obrazek

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 18 gru 2024, 9:51

Wystarczy jechać 40-45 zamiast 50 i gubisz kilka razy światła.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 gru 2024, 6:53

I w drugą stronę, wystarczy jechać 50 i nie trzeba wydłużać rozkładów :P
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 19 gru 2024, 9:08

Nie każdy ma taką odwagę, żeby jadąc pierwszy raz po nowej trasie ciąć od razu 50. No i w kilku miejscach złożenie się cykli świateł jest taka, że na pierwszego masz szansę przejechać (większe lub mniejsze - pozdrawiamy Dolną), ale na drugiego szans nie masz już żadnych. I cyk, 2 minuty w plecy.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 19 gru 2024, 15:31

Niektórzy i jadąc po raz 50 takiej odwagi nie mają.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 19 gru 2024, 18:25

pawcio pisze:
19 gru 2024, 9:08
Nie każdy ma taką odwagę, żeby jadąc pierwszy raz po nowej trasie ciąć od razu 50.
Generalnie byłem przekonany, że uda się niemal wszystkim (patrząc na ilości służb i kombinacji z tym związanych) przejechać przez pierwszy miesiąc kiedy to pomagali patroni, ekspedytorzy rejonowi i instruktorzy nadzoru ruchu. Teraz kiedy nikogo nie ma tam do pomocy, dalej jest znaczna część motorniczych, która nie była tam ani razu. I tu chyba tkwi 1 część składowa problemu. Chociaż...
Glonojad pisze:
19 gru 2024, 15:31
A nawet i pracując 15 lat i dłużej jako motorniczy i nie tylko w Miasteczku Wilanów a ogólnie na całej sieci tramwajowej :-"
pawcio pisze:
19 gru 2024, 9:08
No i w kilku miejscach złożenie się cykli świateł jest taka, że na pierwszego masz szansę przejechać (większe lub mniejsze - pozdrawiamy Dolną), ale na drugiego szans nie masz już żadnych. I cyk, 2 minuty w plecy.
Dolna akurat działa obecnie bardzo elegancko i to w obie strony :) Cykle się pozmieniały w porównaniu do tych z otwarcia trasy i to na duży +. Generalnie problem z przejazdem jest na odcinku Idzikowskiego - Mangalia (w stronę Wilanowa, ale 3 minuty to rekompensują), wkur.....zają bardzo krótkie cykle przy Mangalii i Czarnomorskiej. Sobieskiego jest dobre jak nie złapią światła przy IPIN (tu kwestia losowa). Z Sobieskiego na Oś Królewską przeleci tylko 1 wóz bo drugi zatrzyma się w połowie przy Lidlu (gdzie często dochodzi do dzwonów :-" ), no i odcinek Oś Królewska-ŚOB - przelotka raz chce współpracować ze skrzyżowaniem a raz nie (i to w obie strony). Składając wszystko do kupy - od Goworka do MW jadąc 50 km/h jestem w granicach -1/+1.
Obrazek

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 19 gru 2024, 18:49

No to się będę musiał przejechać i zobaczyć warunki ruchu na nowo. Ale nawet podglądając system sterowania terminalem wychodzi mi, że najgorzej jest z przyjazdami pod koniec porannego szczytu.

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 20 gru 2024, 10:16

Glonojad pisze:
19 gru 2024, 15:31
Widziałem tak dziwne zachowania kierowców i pieszych w okolicy nowej trasy, że momentami jazda 10 km/h wydaje się za szybka. Tarchomin istnieje kilka lat, a nadal niektórzy są zdziwieni, że na torach można spotkać tramwaj.
miłośnik 13N

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 27 gru 2024, 14:00

Przykład, który powtarza się wielokrotnie. Aleja Rzeczpospolitej pomiędzy Osią Królewską a Sobieskiego, między numerami 22 i 24, droga osiedlowa i przejazd przez torowisko- znak B-21 i LINIA CIĄGŁA. Gdybym jechał 50, to wigilię spędziłbym w szpitalu a pasażerowie SUVa....wolę nie myśleć. To miejsce jest stałym fragmentem gry, bardzo kolizyjnym. Więc proszę, nie piszcie, że ktoś się boi jechać z dopuszczalną. Powyżej jest post Bywalca, z którym się zgadzam. Mimo wszystko da się dojechać o czasie na kraniec MW, trzeba wiedzieć, gdzie zachować szczególną ostrożność, a gdzie dołożyć do tego ograniczone zaufanie.
miłośnik 13N

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 28 gru 2024, 8:50

Na czasowej organizacji ruchu nie ma co robić rekordów, wiadomo. I tak, przykład Tarchomina pokazuje, że torowisko z boku, z wjazdami nieosygnalizowanymi, wymaga przyzwyczajenia ze strony kierowców; na starych trasach takich problemów w tej skali nie ma.

Awatar użytkownika
Dantte

Post autor: Dantte » 28 gru 2024, 17:16

Gorzej, jak ktoś się zacznie dobierać do starych tras biorąc nowe trasy jako punkt odniesienia i nagle okazuje się, że funkcjonujące od 50 lat skrzyżowania są nagle ultra niebezpieczne i syfi się tam sygnalizacjami (nie pozdrawiam z Bródna)
2 3 4 5 6 7 8 9
10 11 12
13 14
15 17

Stary Pingwin

Post autor: Stary Pingwin » 06 sty 2025, 10:02

Ktoś mocno ingerował w sygnalizację na Miasteczku. Wczorajszy rekord minus 4 na Sobieskiego, po planowym ruszeniu z przystanku początkowego kierunek miasto. Samochody na przeplotkach przez torowisko mają się dobrze, a pasażerowie tramwaju kwitną 2 minuty. O ile poprawiło się przy Sobieskiego, to na reszcie skrzyżowań jest tragicznie. Jak ktoś napisał- mogę obserwować rowerzystów, którzy są szybsi.
miłośnik 13N

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 06 sty 2025, 11:06

A kiedy byłeś tam poprzedni raz?

ODPOWIEDZ