primoż pisze: ↑14 sty 2025, 23:38
Pawel2137 pisze: ↑14 sty 2025, 21:51
171 nie jeździ po Trakcie Królewskim, 187 188 i 523 no tu to one dosłownie po granicy dzielnicy Śródmieście jedzie i to też przez krótki fragmęcik, 190 no tu też ciężko mówić o centrum, a co do 517 to nie powiedziałem, że nic nie ma tylko, że w porównaniu do kiedyś i tego jaki jest podział między innymi zajezdniami to Kleszczowa prawie nic nie ma
171 w jedną stronę jeździ TK, więc można powiedzieć, że go bardziej muska niż nim jeździ
No nie wiem, czy linie z Trasy Łazienkowskiej to na granicy Śródmieścia, bo akurat południowa granica to trochę dalej jest na południe niż TŁ, jak już jesteśmy tacy szczegółowi, a i funkcjonalnie okolice TŁ centrum niczym nie ujmują, a wręcz zaryzykowałbym tezę, że jest nieformalną granicą szeroko pojętego funkcjonalnego centrum. Z niektórych miejsc to nawet bliżej jest do TŁ niż ZP Centrum, jak choćby popularny Zbawix lub Hala Koszyki
Natomiast teza o 190 poza centrum to prawdopodobnie dowód na to, że mental pojmowania centrum jako św. patelnii trwa niestety w najlepsze i chyba niektórzy nie przyjmują do wiadomośći, że w ostanich latach funkcjonalne centrum się powiększyło.
Co do tego 171 to ono skręca na rondzie w Al.Jerozolimskie i wiem, że TK jest już od Pl.Trzech Krzyży, no ale nie oszukujemy się, że taki normalny TK to dopiero od palmy idzie.
Ja nie ujmuje TŁ wiem jak to tam wygląda, ale no jednak te linie tam jadą "w linii prostej" po bus pasach, a przystanki na Śródmieściu to odcinek GUS-Torwar, a 187 później jeszcze kawałek Czerniakowskiej ma w Śródmiesciu. No i 190 ja nie uważam, że patelnia tylko centrum, ale 190 w Śródmieściu jeździ przez torowisko tramwajowe więc i tylko przecina Śródmieście, a nie faktycznie je obsługuje i tak samo można podsumować TŁ bo realnie to nie obsługa dzielnicy tylko przelot przez nią i tak jak na 190 głównym przystankiem jest przystanek przy metrze, a tak to obsługa jest dość mała w porównaniu do innych linii jeżdżących po Śródmieściu. Nie chcę wywoływać tu jakieś gówno burzy tylko chciałem zaznaczyć, że kiedyś podział linii był bardziej równy i ten teren był rozłożone powiedzmy w miarę sprawiedliwie, a teraz jest rozłożony pomiędzy 3 zajezdnie które mają dzięki temu większą różnorodność w obsługiwanych liniach co wbrew pozorom przyciąga młodych kierowców do pracy. Dlaczego niby Kleszczowa ma duże braki kierowców skoro nie może narzekać na stary tabor czy niższe zarobki, jednym z powodów jest brak ciekawszej oferty liniowej, lokalizacja zajezdni też nie jest zła, więc jest coś na rzeczy