Komunikacja miejska w Ursusie
Moderator: Wiliam
Tak się zastanawiam... skoro numerek 501 się zwolnił to może czas najwyższy na zmianę 401 w 501? Albo przynajmniej na uruchomienie kursowania linii 401 w soboty handlowe (przynajmniej w godzinach 9:00-20:00).
Na pewno wykorzystanie byłoby spore, tylko chyba jakiś czas temu ktoś wrzucał jakieś pismo w tej sprawie i odpowiedź była, że nie, bo rzekomo 401 tylko wspomaga 189. No niby racja, tylko wyładowane jest jedno i drugie równo (tzn. nie równo, tylko zależnie kiedy był poprzedni kurs, bo to potrafi być właśnie bardzo nierówno).
I pocięcie 189? Bo 9 maratonów w sobotę nie dodadzą ot tak. A to tak lekko licząc przy co-15. Do Slużewa wyjdzie może 7reserved pisze:Tak się zastanawiam... skoro numerek 501 się zwolnił to może czas najwyższy na zmianę 401 w 501? Albo przynajmniej na uruchomienie kursowania linii 401 w soboty handlowe (przynajmniej w godzinach 9:00-20:00).
ŁK
5 brygad ze 171 to już by było coś.
401 w weekendy z definicji oznacza cięcie 189 i zapewne obie co 15.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Na razie to nie udało się podbić jego częstotliwości w soboty i niedziele handlowe...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Do Metra Służew w weekend pewnie by spokojnie wystarczyło (na dalszym odcinku to by się przydało tylko jeśli akurat są zajęcia w weekend na SGGW). Jedno i drugie tylko co 15 w weekend to by było za mało, nawet gdyby się udało idealnie skoordynować, bo jednak te linie nie pokrywają się przecież w 100%. Oba co 12 w środku dnia, a rano i wieczorem co 15 to już lepiej. Obecnie samo 189 co 10 to nawet w niedzielę jest za mało.
A na 401 w wersji PKP Ursus - Metro Służew w soboty ile brygad potrzeba by było? Może od czegoś trzeba zacząć?
Pewnie 6 by wystarczyło jak co 15 (półkurs w weekend jakieś 32 minuty).
Na początek co '15 z PKP Ursus do Metra Służew (z postojami na Metrze Wilanowska by kierowcy mieli socjal) moim zdaniem byłoby świetnym pomysłem. Docelowo na Niedźwiadek ale na pewno nie na SGGW. Tam jest zbyt mała frekwencja i zdecydowanie wystarczy 193.
Na pewno tak, tylko problem w tym, że w tym mieście ciężko przeforsować dobre pomysły. To pewnie docelowo można by było też uporządkować numerację: 501 Niedźwiadek - Metro Wilanowska i szczytowe 401 PKP Ursus - Ursynów Płd ?
- fik
- Naczelne Chamidło
Ja się boję, że ten doskonały pomysł z 509 za chwilę się rozpełźnie po całym mieście i zaraz znów będzie tabun ekspresów wyciętych z linii rdzenia komunikacyjnego, a wszystko co 20-30 minut w DS. Jak w Krakowie.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
Dziwisz się? Jak tylko udaje się zrobić częstą linię to natychmiast jej rozkład jest cięty. Przestaję się dziwić, że ludzie wolą dziady.
Ale dlaczego co 20-30, jak obecnie 401 jest co 5 w szczycie, co 10 skrócone i co 10 pełne ?
Na razie to nawet pomysł z 509 nie wszedł w życie, ale rozumiem że logiczne byłoby aby to 101 było na pełnej trasie, a 4xx w wybranych godzinach ?
Tak samo tutaj - 501 co 10/15/15, 401 co 10/-/- i wtedy faktycznie to 401 może mieć trochę mniej przystanków (a nawet jechać przez Al. 4 VI między Zapustną a WKD Raków).
Na razie to nawet pomysł z 509 nie wszedł w życie, ale rozumiem że logiczne byłoby aby to 101 było na pełnej trasie, a 4xx w wybranych godzinach ?
Tak samo tutaj - 501 co 10/15/15, 401 co 10/-/- i wtedy faktycznie to 401 może mieć trochę mniej przystanków (a nawet jechać przez Al. 4 VI między Zapustną a WKD Raków).