Odczytywanie komunikatów w autobusach i tramwajach

Moderatorzy: Tyrystor, Dantte

fraktal

Post autor: fraktal » 20 cze 2025, 11:39

Bastian pisze:
20 cze 2025, 0:51
Przecież sociale są już zalane fejkowymi zdjęciami opuszczonych zamczysk tudzież na przykład filmami o marynarzach ratujących polarne niedźwiedzie czy też na odwrót. Ludzie ich przecież nie realizowali.
Ale do tej pory myślałem, że trzeba znać jakieś programy graficzne do obróbki obrazu, żeby z tego korzystać, przynajmniej podstawy, a nie, że sobie napiszesz zwykły tekst a program to zrobi zupełnie za Ciebie.

Co do samej dyskusji, to myślę, że Warszawę jednak stać, żeby wynająć lektora do zapowiedzi przystanków, a nie posiłkować się sztuczną inteligencją, zwłaszcza że zapowiedzi nagrane przez kogoś znanego mogą być same w sobie atrakcją.

Mnie się wydaje, że mimo wszystko potrafię odróżnić sztuczny głos od naturalnego pomimo wszystko. I na dziś wciąż wolę głosy naturalne.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 20 cze 2025, 12:50

fraktal pisze:
20 cze 2025, 11:39

Ale do tej pory myślałem, że trzeba znać jakieś programy graficzne do obróbki obrazu, żeby z tego korzystać, przynajmniej podstawy, a nie, że sobie napiszesz zwykły tekst a program to zrobi zupełnie za Ciebie.
...i tu powinniśmy zakończyć, ale ja niestety muszę. Po raz ostatni.

W dyskusji o dźwiękach pochodzących bezpośrednio z krtani człowieka i tym wygenerowanym z próbek głosu danego lektora naprawdę nie chodzi o parcie do nowinek za wszelką cenę.
Chodzi o praktyczność - możliwość wygenerowania komunikatu z przygotowanych próbek jest od ręki. Nie trzeba czekać, nie trzeba robić nowego zamówienia (a jeszcze wpierw "uzbierać" nazwy, bo nikt dla dwóch nazw nie zrobi nagrania) itp. itd.
Pamiętacie jak MW stosunkowo niedawno chałupniczymi metodami zrobiło komunikat o przejściu górą między M1 i M2? No właśnie...
fraktal pisze:
Mnie się wydaje, że mimo wszystko potrafię odróżnić sztuczny głos od naturalnego pomimo wszystko. I na dziś wciąż wolę głosy naturalne.
Przesłuchałeś zalinkowane przeze mnie jutjuby? To wszystkie jest wygenerowane. Rozpoznałeś w warunkach domowych, a nie na peronie stacji? Komunikat powinien być CZYTELNY. Dyskusja trochę zmierza w obronę "fizycznej gotówki" za wszelką cenę. Dla zasady....

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 20 cze 2025, 15:30

person pisze:
20 cze 2025, 10:05
Mam wrażenie, że krytykujący "głos z AI" mają chyba w głowie Ivonę i totalnie nie wiedzą o co w tym OBECNIE chodzi...
Najbardziej to maja w głowie niechęć przechodząca we wrogość wobec nowych rozwiązań. To jest to samo, co przy kursach skróconych, gdzie co raz są żądania, żeby to były osobne linie 4x/3xx/4xx/8xx, bo tak było od zawsze.
person pisze:
20 cze 2025, 12:50
Przesłuchałeś zalinkowane przeze mnie jutjuby? To wszystkie jest wygenerowane. Rozpoznałeś w warunkach domowych, a nie na peronie stacji?
To ja jeszcze zapodam taki filmik.

fraktal

Post autor: fraktal » 20 cze 2025, 17:35

person pisze:
20 cze 2025, 12:50
fraktal pisze:

...i tu powinniśmy zakończyć, ale ja niestety muszę. Po raz ostatni.

W dyskusji o dźwiękach pochodzących bezpośrednio z krtani człowieka i tym wygenerowanym z próbek głosu danego lektora naprawdę nie chodzi o parcie do nowinek za wszelką cenę.
Chodzi o praktyczność - możliwość wygenerowania komunikatu z przygotowanych próbek jest od ręki. Nie trzeba czekać, nie trzeba robić nowego zamówienia (a jeszcze wpierw "uzbierać" nazwy, bo nikt dla dwóch nazw nie zrobi nagrania) itp. itd.
Pamiętacie jak MW stosunkowo niedawno chałupniczymi metodami zrobiło komunikat o przejściu górą między M1 i M2? No właśnie...
A wiesz, że teraz wielu lektorów młodszego pokolenia ma swoje studia nagraniowe? Żeby nie trzeba było czekać kilka tygodni na nagranie, zresztą jeśli chcą być konkurencyjni dla AI... Pewnie Gudowski nie ma niestety, ale czy nie można na przykład dogadać się jakoś, żeby przy okazji, gdy nagrywa zapowiedzi audycji (bo nagrywa) dla Polskiego Radia, nagrał też kilka komunikatów? Młody Knapik zaś pracuje w telewizji i nagrywa offy. To chyba nie jest jakiś ogromny problem, chociaż tu nie mogę tego z całą pewnością powiedzieć...

Co do głosów AI, nie jestem jej przeciwnikiem, ale uważam, że na razie nie ma potrzeby z niej korzystać w sprawie zapowiedzi, choć w przyszłości nie można tego wykluczyć.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 21 cze 2025, 9:57

primoż pisze:
20 cze 2025, 15:30
To ja jeszcze zapodam taki filmik.
Nie rozumiem związku :(
fraktal pisze:
20 cze 2025, 17:35
ale czy nie można na przykład dogadać się jakoś, żeby przy okazji,
Dogadać się? W instytucji publicznej? Przypominam, że to ZTM (urząd) byłby zamawiającym.

Awatar użytkownika
primoż

Post autor: primoż » 21 cze 2025, 15:03

person pisze:
21 cze 2025, 9:57
Nie rozumiem związku :(
No taki związek, że część materiału wygenerowanego przez AI nie musi różnić się zbytnio, czy wręcz wcale, od nagranego normlanie. Tylko po prostu nie zostało to użyte do rzeczy związanych z transportem.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 22 cze 2025, 13:16

A tak, to się zgadzam.

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » 03 wrz 2025, 17:03

Przywrócono ruch tramwajowy przy Polu Mokotowskim, tymczasem rozjechały się odległości międzyprzystankowe. Odległość od Biblioteki Narodowej do Metra Pole Mokotowskie jest za mała (tak jakby liczona do przystanku zastępczego który byl wcześniej jak 17 tam kończyła) przez co rozjeżdżają się zapowiedzi następnych przystanków bo odległość od MPM do Kieleckiej nie zawiera tej różnicy z wcześniejszej zapowiedzi MPM.
Obrazek

Awatar użytkownika
konri

Post autor: konri » dzisiaj, 15:07

Co ma na celu notoryczne zastępowanie sprawdzonych zapowiedzi Tomasza Knapika, nowymi czytanymi mało wyrazistym głosem Macieja Knapika?
Jadę właśnie Elfem SKMki świeżo po NG w którym zapowiedź "granica strefy biletowej", "następny przystanek" jest głosem młodszego Knapika. "Przystanek końcowy" jeszcze jakiś inny głos. Bezsens.

Warsopolis5253

Post autor: Warsopolis5253 » dzisiaj, 15:56

Mi się wydaje, że one są mało wyraźnie bo ZTM chciał uzyskać efekt jednolitej barwy głosu (a jak jest niewyraźnie i cicho to ciężej odróżnić). Uważam, że to co już jest nagrane powinno zostać, to co da się skleić to sklejać (np. było Bemowo-Ratusz to po zmianie wziąść nagrane słowo Metro i wyciąć z oryginału Bemowo), a resztę zrobić w AI, mamy taką technologie to trzeba korzystać (oczywiście po uzyskaniu zgody przez rodzinę, która raczej pozytywnie się wypowiada o zapowiedziach Pana Tomasza, więc nie powinni robić problemu zwłaszcza jak dostaną pieniążki). Jednak to jest i tak lepsze bo głos Pana Tomasza pewnie i tak będzie już na zawsze (bo oni raz dodają, raz zabierają te zapowiedzi syna Pana Tomasza), a takie metro. W metrze głos Pana Ksawerego Jasieńskiego jest wypierany, a powinien zostać zachowany i dalej nie mogę zrozumieć tej narracji, że nie da się wgrać dwóch głosów do nowszych składów, skoro na Świętokrzyskiej to aż 3 głosy przemawiają.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » dzisiaj, 16:53

konri pisze:
dzisiaj, 15:07
Co ma na celu notoryczne zastępowanie sprawdzonych zapowiedzi Tomasza Knapika, nowymi czytanymi mało wyrazistym głosem Macieja Knapika?
Jadę właśnie Elfem SKMki świeżo po NG w którym zapowiedź "granica strefy biletowej", "następny przystanek" jest głosem młodszego Knapika. "Przystanek końcowy" jeszcze jakiś inny głos. Bezsens.
To Gudowski już nie zapowiada przystanków w SKM?
https://warszawa.fandom.com/wiki/Lektor ... ej_miejska
Nie ma możliwości, aby w SKMce młody Knapik zastępował starego...

P.S. Tak, nagrania młodego Knapika słabszej jakości.

Warsopolis5253

Post autor: Warsopolis5253 » dzisiaj, 17:40

Tomasz Knapik czyta w SKM niektóre komunikaty, ale nie "następna stacja...." "Stacja.....".

fraktal

Post autor: fraktal » dzisiaj, 18:25

konri pisze:
dzisiaj, 15:07
SKMka to sobie wrzuca zapowiedzi jakie chce, więc możliwe, że po NG, gdy ktoś to wgrywał od początku, mógł się i młodszy Knapik pojawić. Zasadniczo w SKMce powinien być Gudowski, który nagrał swoje zapowiedzi jeszcze przed Tomaszem Knapikiem, ale pojawia się Gudowski, (czyli głos także metra M2), (Tomasz) Knapik, głos AI-owy itp.

Maybach

Post autor: Maybach » dzisiaj, 18:26

Od wczoraj jest komunikat o możliwej kontroli biletów. Jak głos Tomasza Knapika jest wyrazisty że słychać go idealnie nawet z zamkniętej kabiny tak Macieja ledwo słychać, do samego końca zmiany zastanawiałem się co on tam gada pod nosem bo nie mogłem dosłyszeć...
6, 20, 23, 26, 160, 509, N03

Awatar użytkownika
Bywalec

Post autor: Bywalec » dzisiaj, 19:59

To prawda, młodszego Knapika w zamkniętej kabinie nie idzie usłyszeć/zrozumieć ale już będąc na wagonie jest słyszalny i do zrozumienia. Rzekłbym, że ma nawet milszą barwę głosu. Nie mniej ten misz-masz jest słaby i uważam, że lektor powinien być jeden (dwa bo angielski) i jeśli nie AI_Tomasz-Knapik to czas wybrać nowego, profesjonalnego lektora.
Obrazek

ODPOWIEDZ