Moment, Kercelak się wreszcie doczekał zgodnej z rozporządzeniem sygnalizacji dla tramwajów (czyli skręty na sygnalizatorach kierunkowych)??
Sygnalizacja świetlna (skrzyżowania z tramwajami bez priorytetów!)
Moderator: Wiliam
-
gfedorynski
I tak i nie. Sygnalizatory kierunkowe są tylko w relacji północ-wschód oraz południe wschód. Czyli relacje standardowo nie używane liniowo (poza objazdami czy zjazdami do zajezdni). Pozostałe relacje skrętne na Kercelaku dalej są na światło ogólne.

-
gfedorynski
Czyli przekombinowali jeszcze bardziej, jednocześnie odbierając sobie dalszą możliwość ściemy (przypomnę - cały czas obowiązywała wersja, że to stara SOR, więc może być tak jak jest, oczywiście od 2008 to nieprawda i wszyscy to wiedzą), bo jest to ewidentnie nowa SOR, niezgodna z przepisami.
A tramwaje też muszą mieć kierunkowe? Bo pozwężali chyba wloty ogólne do 2 pasów.
Edit: Jednak Al.Solidarnosci na zachód ma 3.
Edit: Jednak Al.Solidarnosci na zachód ma 3.
ŁK
-
gfedorynski
Na skrzyżowaniach jeśli skręcają - zawsze.
"Sygnały ogólne, nadawane przez sygnalizator ST stosuje się dla jazdy tramwaju na wprost:
– poza skrzyżowaniami na przejściach dla pieszych i przejazdach dla rowerzystów,
– na skrzyżowaniach, na których następuje rozwidlenie torów, a podczas przejazdu
tramwaju na wprost występuje kolizja z pojazdami skręcającymi z tego samego wlotu
lub z wlotu przeciwległego,
– na skrzyżowaniach, na których możliwa jest tylko jazda tramwaju tylko na wprost, przy
czym jeżeli podczas przejazdu tramwaju nie występuje kolizja z innymi uczestnikami
ruchu, zaleca się zastosowanie sygnalizatorów STK.
W pozostałych przypadkach stosuje się sygnalizatory STK lub STT. "
"Sygnały ogólne, nadawane przez sygnalizator ST stosuje się dla jazdy tramwaju na wprost:
– poza skrzyżowaniami na przejściach dla pieszych i przejazdach dla rowerzystów,
– na skrzyżowaniach, na których następuje rozwidlenie torów, a podczas przejazdu
tramwaju na wprost występuje kolizja z pojazdami skręcającymi z tego samego wlotu
– na skrzyżowaniach, na których możliwa jest tylko jazda tramwaju tylko na wprost, przy
czym jeżeli podczas przejazdu tramwaju nie występuje kolizja z innymi uczestnikami
- Krzysztof_J
- Kontakt:
To dlaczego np. na Andersa (od strony Dw. Gdańskiego) sygnalizator do skrętu w Stawki jest wyłączony/zakryty i 36 skręca na ogólnym?gfedorynski pisze: ↑19 sie 2025, 16:56Na skrzyżowaniach jeśli skręcają - zawsze.
Femina chyba nie teges. Z jednej strony korek do Dzielnej a z drugiej do Krochmalnej, a dopiero 15:30. Opóźnienia po ok. 10 minut.
ŁK
Femina nie teges bo 4 linie skręcają i kolejne 4 (17 liczę podwójnie) jadą prosto. Korek jest od rana i nawet nie ustąpił w międzyszczycie. W szczycie opóźnienia sięgają nawet 25 minut.

W międzyszczycie był jeszcze dzwoń przy Nowolipkach.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Bo nie powstał nigdy taki projekt SOR. Ten sygnalizator włączany jest na czasówki, ktore go uwzględniają.Krzysztof_J pisze: ↑19 sie 2025, 22:21
To dlaczego np. na Andersa (od strony Dw. Gdańskiego) sygnalizator do skrętu w Stawki jest wyłączony/zakryty i 36 skręca na ogólnym?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
No dobra, ale kto był aż tak głupi, żeby nie przewidzieć tej katastrofy?
ŁK
-
gfedorynski
A to nie jest właśnie ten moment? Czy te czasówki zakładały jeżdżenie Stawkami tylko w jednej relacji na raz?Glonojad pisze: ↑22 wrz 2025, 18:38Bo nie powstał nigdy taki projekt SOR. Ten sygnalizator włączany jest na czasówki, ktore go uwzględniają.Krzysztof_J pisze: ↑19 sie 2025, 22:21
To dlaczego np. na Andersa (od strony Dw. Gdańskiego) sygnalizator do skrętu w Stawki jest wyłączony/zakryty i 36 skręca na ogólnym?
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Czasówki z jedną relacją skrętną. A tu oprócz 36 jest wciąż 66.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Przez bardzo długi czas był program w którym w użyciu były 2 skręty. Tak więc da się.