Komunikacja w Rembertowie
Moderator: Wiliam
Podział 115 na 115 i 215 to temat grzany od dawna, a decyzji ZTM dalej brak. I nie rozumiem tego trochę, skoro praktycznie bez wpływu na brygady. Jakaś obawa o przyzwyczajenia ludzi i ewentualne protesty? Wątpię. I tak zawsze narzekają.
Reprezentacja: 213, 115, 142, 154, 521, 523, 509, S1, KM7, M1, M2
Przynajmniej moje 115 pozwala na przesiadkę na Targówek Fabryczny przy rondzie Granzowa (żeby uniknąć jeżdżenia przez szlaban na Łodygowej i korków na dalekiej Chełmżyńskiej), a 215 zapewnia dojazd do przychodni i Instytutu. Pytałem Krzysztofa gdzie najbardziej pracuje 305 i właśnie jest to odcinek marysiński.
Skoro tak, to niech 356 będzie szczytowym, krótszym wsparciem dla 156. 5 brygad jeżdżących na 338 można podzielić między 170 (2) i 196 (3). Dzięki temu 170 zyskuje częstotliwość 10/15/20 (20/30/40 Zacisze Wilno - Rondo Starzyńskiego) i (20/30/40 Elsnerów -pl. Hallera) oraz 196 15/30/30 już bez objazdu przez Targówek Mieszkaniowy tylko prosto do Trockiej.kveld pisze:Wg mnie Wilno nie odda 356.
138 i 338 jeżdżą różnymi trasami, ale raczej pracownikom na Utracie jest potrzebne coś z Wileńskiego.PiotrekP pisze:Skoro tak, to niech 356 będzie szczytowym, krótszym wsparciem dla 156. 5 brygad jeżdżących na 338 można podzielić między 170 (2) i 196 (3). Dzięki temu 170 zyskuje częstotliwość 10/15/20 (20/30/40 Zacisze Wilno - Rondo Starzyńskiego) i (20/30/40 Elsnerów -pl. Hallera) oraz 196 15/30/30 już bez objazdu przez Targówek Mieszkaniowy tylko prosto do Trockiej.kveld pisze:Wg mnie Wilno nie odda 356.
ŁK
Ostatnio widziałem na Radzymińskiej autobus Polsatu dowożący pracowników z Utraty jadący w stronę metra na Targówku. Z Zabranieckiej do Trockiej wychodzi 12 minut plus jazda metrem, a 338 to 20 minut do Wileńskiego plus korki na Targowej i opóźnienia z Ratuszowej.
O 5 rano nie ma korków na Targowej.PiotrekP pisze:Ostatnio widziałem na Radzymińskiej autobus Polsatu dowożący pracowników z Utraty jadący w stronę metra na Targówku. Z Zabranieckiej do Trockiej wychodzi 12 minut plus jazda metrem, a 338 to 20 minut do Wileńskiego plus korki na Targowej i opóźnienia z Ratuszowej.
ŁK
- Colony
- Kontakt:
Czy linia docelowo powinna być skierowana do Metra Trocka czy do Wileniaka to już chyba kwestia drugorzędna, chociaż nie mieszałbym do tego komunikacji na Wilno. Wileniak wydawał mi się bardziej sensownym celem ze względu na duże możliwości przesiadkowe i bliskość Śródmieścia. Ząbkowska i korki na niej nie są najfortunniejsze, ale chodzi mi o stworzenie dobrej alternatywy.PiotrekP pisze: ↑07 paź 2025, 16:22196 Rembertów Kolonia - Czerwonych Beretów - Frontowa - Republikańska - al. Chruściela - Strażacka - Zabraniecka - Księżnej Anny - Rzeczna - Rozwadowskiego - Radzymińska - Gorzykowska - Myszkowska - Barkocińska - Ossowskiego - Handlowa - Unicka - Metro Trocka
225 lub 345 z Os. Dudziarska - Chłopickiego - Chełmżyńską - Marsa - Ostrobramską - Fieldorfa - Bora Komorowskiego - Gocław. 30/x(30/x(30)
514 zamieniłbym na 214. Skrócenie trasy nie pozwoli na odzyskanie jakiejś spektakularnej liczby brygad. Jeżdżą tylko 4 autobusy, więc to chyba najprostsza opcja, żeby zapewnić połączenie Groszówka - PKP Rembertów, Rembertów - Promenada, a cykl co pół godziny ładnie uzupełnia 520. Plus to, o czym już wspomniałem - przy rozpoczęciu prac przy legendarnym już tunelu pasażerowie będą szukali innych środków transportu.
Co do Dudziarskiej to czy faktycznie ona wymaga jakiejkolwiek komunikacji? Od kiedy opustoszały bloki to pozostało tam kilka pojedynczych domów, z których większość mieszkańców albo ma samochody, albo spaceruje na Olszynkę lub Utratę (cokolwiek nielegalnie). Można by ten temat zamknąć zrobieniem zawrotki obok więzienia, albo po prostu wreszcie zainwestować w Warszawie w telebusa.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)
Może Dudziarska jest utrzymywana dla dojeżdżających do więzienia?
225 miało kilka kursów porannych i popołudniowych właśnie w celu dojazdu do zakładu karnego, a nikt chyba nie chciałby jechać 145 z Wiatracznej na Żerań z takim zawijasem.
Nie chciałem kierować nowej linii po małej Radzymińskiej, Ząbkowskiej żeby zaraz nie było głosów dublowania z koleją. W stronę Wschodniej i tak wyczuwam, że poleci ZS2 kiedy zmniejszy się liczba pociągów z powodu budowy tunelu.
Nie chciałem kierować nowej linii po małej Radzymińskiej, Ząbkowskiej żeby zaraz nie było głosów dublowania z koleją. W stronę Wschodniej i tak wyczuwam, że poleci ZS2 kiedy zmniejszy się liczba pociągów z powodu budowy tunelu.
W związku z remontem ulicy Paderewskiego na baaaaaardzo długim odcinku (Roty - Strycharska) czyli około 250 metrów zostanie wyłączony z użytkowania przystanek Zawodowa. Autobusy pojadą objazdem przez ulicę Szafarzy i Zesłańców Polskich, a 225... Strażacką pojedzie do Chruściela i skonczy trasę na przystanku Rembertów Akademia
Objazd ma potrwać dwa miesiące.
- AdamKlocusky
- Kontakt:
A w ramach wspomnianego objazdu uruchomione zostaną nowe zespoły przystankowe 2496 ZESŁAŃCÓW POLSKICH i 2497 ROTY z tymczasowymi przystankami 51 i 52. Ich lokalizacje są już zaznaczone na mojej interaktywnej mapie przystankowejPiotrekP pisze: ↑03 lis 2025, 21:54W związku z remontem ulicy Paderewskiego na baaaaaardzo długim odcinku (Roty - Strycharska) czyli około 250 metrów zostanie wyłączony z użytkowania przystanek Zawodowa. Autobusy pojadą objazdem przez ulicę Szafarzy i Zesłańców Polskich, a 225... Strażacką pojedzie do Chruściela i skonczy trasę na przystanku Rembertów AkademiaObjazd ma potrwać dwa miesiące.
Skoro już mowa o ulicy Zesłańców Polskich, jak ostatecznie ma wyglądać układ komunikacyjny w rejonie PKP Rembertów od północy po budowie tunelu? W projekcie organizacji ruchu widać, że Strażacka będzie częściowo jednokierunkowa, więc zatem nie wchodzi w grę obrót na rondzie przy Chruściela/Cyrulików Nie widać też szansy na powstanie żadnej innej przecznicy, niż wąskie Kordiana/Zawiszaków, zresztą żadna taka koncepcja nie przewija się nawet jako linie pomocnicze. Autobusy zostaną przekierowane na Zesłańców Polskich?
Kiedyś na jakimś lokalnym forum ktoś pisał, że są plany budowy łącznika Strażacka-Cyrulików, który w MPZP widnieje jako droga 21 KDD. Oznaczałoby to jednak, że droga przechodziłaby przez teren B1.5 Ks(U), planowanym jako parking P+R. W dokumentacji przetargowej na zaprojektowanie i budowę parkingu jest mowa o tym, że „dopuszcza się realizację drogi wewnętrznej biegnącej przez teren ogólnodostępnego parkingu od ulicy 21 KDD do ulicy 1.1 KDG [czyli ul. Cyrulików]”.Yelonker pisze: ↑03 lis 2025, 23:13Skoro już mowa o ulicy Zesłańców Polskich, jak ostatecznie ma wyglądać układ komunikacyjny w rejonie PKP Rembertów od północy po budowie tunelu? W projekcie organizacji ruchu widać, że Strażacka będzie częściowo jednokierunkowa, więc zatem nie wchodzi w grę obrót na rondzie przy Chruściela/Cyrulików Nie widać też szansy na powstanie żadnej innej przecznicy, niż wąskie Kordiana/Zawiszaków, zresztą żadna taka koncepcja nie przewija się nawet jako linie pomocnicze. Autobusy zostaną przekierowane na Zesłańców Polskich?
Nie ma już budynków Stacji Kontroli Pojazdów (budynek na dole zdjęcia) oraz parkingu. Burmistrz kilka miesięcy temu odpisał mi:
"Na tą chwilę od marca 2025 r. jest w miejskim budżecie zadanie (etap prac projektowych) w postaci łącznika między ul. Cyrulików/ Zesłańców Polskich a ul. Strażacką."
Ulica ta rozpocznie się na ulicy Cyrulików, będzie przebiegała wzdłuż nowego P+R, obok Biedronki, przetnie Strażacką i prosto wzdłuż nowych sklepów i po terenie dawnego bazaru "Ciuchy" zetknie się z Paderewskiego.
Jak dla mnie po wybudowaniu tego przeklętego tunelu powinna nim pojechać linia 143 i 215. Do stacji i później w prawo w Cyrulików - nową ulicą - Strażacką 196 na Targówek i 199 na Bródno.
"Na tą chwilę od marca 2025 r. jest w miejskim budżecie zadanie (etap prac projektowych) w postaci łącznika między ul. Cyrulików/ Zesłańców Polskich a ul. Strażacką."
Ulica ta rozpocznie się na ulicy Cyrulików, będzie przebiegała wzdłuż nowego P+R, obok Biedronki, przetnie Strażacką i prosto wzdłuż nowych sklepów i po terenie dawnego bazaru "Ciuchy" zetknie się z Paderewskiego.
Jak dla mnie po wybudowaniu tego przeklętego tunelu powinna nim pojechać linia 143 i 215. Do stacji i później w prawo w Cyrulików - nową ulicą - Strażacką 196 na Targówek i 199 na Bródno.
Finalnie nie odbędzie się ten objazd
przynajmniej nie teraz.