Ustawa o czasie pracy kierowców

Moderatorzy: Poc Vocem, Tyrystor, TranslatorPS

Awatar użytkownika
vernalisadonis

Post autor: vernalisadonis » 14 paź 2025, 16:30

Matt Cubis pisze:
14 paź 2025, 16:14
A poza tym przy obecnych pętlach pójście na całą przerwę do socjalu sparaliżuje ruch. No i raczej zostawianie otwartego autobusu samopas to nie jest najlepsze rozwiązanie.
Właśnie to mnie drażni w komunikacji miejskiej.
Nie można nawet na spokojnie pójść do kibla, bo zaraz przyjedzie kolejny i albo będzie blokada pętli albo trąbienie, bo wjechać nie może.
Co mi po 25 minutach przerwy, jak muszę pilnować, żeby autobus "podciągnąć" do przodu.
Dlatego ja jestem zwolennikiem postoju autobusu gdzieś na uboczu i wsiadanie pasażerów na zbiorczym przystanku
Bardzo fajnie jest zrobione to w Centrum Przesiadkowe w Gliwicach lub Tarnowskich Górach. Autobusy stoją na wyznaczonym placu i podjeżdżają na przystanek w godzinie odjazdu.
Warszawa, 08.07.2014r., 8505/4A/519
Wrocław, 04.02.2016r., 4630/010A/146
Bydgoszcz, 05.01.2022 M202/3/55
Kraków, 19.10.2024 mc339/4A/178
Komunikacja miejska oraz kolej

reserved

Post autor: reserved » 14 paź 2025, 16:37

pawcio pisze:
14 paź 2025, 8:11
Przerwy bez pasażerów powinni mieć co najwyżej kierowcy. Linie powinny mieć postoje na pętlach z dostępem dla pasażerów, bo autobusy przerw nie potrzebują.
A po co pasażerowie mają mieć dostęp do autobusu? Czy to jest poczekalnia jakaś czy co? Autobus służy do dowozu pasazerów z punktu A do punktu B. Od oczekiwania na odjazd autobusu jest przystanek.
ashir pisze:
14 paź 2025, 9:25
Ale w takich miejscach i tak są bardzo niskie potoki i ewentualne niewielkie uciążliwości dla kierowcy w porównaniu do postoju 719 w Lesznie z pasażerami, gdzie ruch jest olbrzymi.
Nie zgodzę się z tym stwierdzeniem. Jak jest dużo ludzi to jest dużo ludzi, a jak jest pusto to wejdzie ci taki pasażer i w pustym autobusie siądzie akurat obok kierowcy. Tego najbardziej nie lubię. Kiedyś tak miałem właśnie że w Koprkach całą przerwę o 23:00 spędzałem z jakimś kolesiem który akurat musiał usiąść obok mnie.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 14 paź 2025, 19:11

reserved pisze:
14 paź 2025, 16:37
pawcio pisze:
14 paź 2025, 8:11
Przerwy bez pasażerów powinni mieć co najwyżej kierowcy. Linie powinny mieć postoje na pętlach z dostępem dla pasażerów, bo autobusy przerw nie potrzebują.
A po co pasażerowie mają mieć dostęp do autobusu? Czy to jest poczekalnia jakaś czy co? Autobus służy do dowozu pasazerów z punktu A do punktu B. Od oczekiwania na odjazd autobusu jest przystanek.
Tak, skoro infrastruktura dla pasażerów na pętlach na oczekiwanie na odjazd jest równie genialna, co dla kierowców do odbywania przerw, to nie widzę powodu, bym miał stać w listopadowy wieczór na chodniku zamiast siedzieć w autobusie. Poza tym nie uwierzę, że kierowcy, którzy nie wpuszczają pasażerów w czasie swoich przerw jednocześnie
a) robią to tylko na 15 minut przerwy A nie cały postój;
b) robią to tylko tyle razy, ile wymagają przepisy, a nie co przerwę;
c) w pozostałe przerwy nie opuszczają pojazdu (nawet na siku lub papierosa), tylko pilnują pasażerów, czy nic im się nie dzieje.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 14 paź 2025, 23:00

reserved pisze:
Kiedyś tak miałem właśnie że w Koprkach całą przerwę o 23:00 spędzałem z jakimś kolesiem który akurat musiał usiąść obok mnie.
:arrow: O tej porze w pustym autobusie na odludziu to nie dziwię się, że czuł się nieco bezpieczniej w pobliżu kabiny kierowcy.

reserved

Post autor: reserved » 15 paź 2025, 5:18

MZ pisze:
14 paź 2025, 23:00
reserved pisze:
Kiedyś tak miałem właśnie że w Koprkach całą przerwę o 23:00 spędzałem z jakimś kolesiem który akurat musiał usiąść obok mnie.
:arrow: O tej porze w pustym autobusie na odludziu to nie dziwię się, że czuł się nieco bezpieczniej w pobliżu kabiny kierowcy.
Tyle że ja się czułem nieco mniej bezpiecznie. :D

Autobus Czerwon
Kontakt:

Post autor: Autobus Czerwon » 15 paź 2025, 6:04

pawcio pisze:
14 paź 2025, 19:11
reserved pisze:

Tak, skoro infrastruktura dla pasażerów na pętlach na oczekiwanie na odjazd jest równie genialna, co dla kierowców do odbywania przerw, to nie widzę powodu, bym miał stać w listopadowy wieczór na chodniku zamiast siedzieć w autobusie. .
Jeżeli autobus jeździ co 10 minut lub częściej to chyba nie miał by być problem dla nikogo stać w listopadowy wieczór na chodniku (szczególnie że pasażerowie na przystankach pośrednich tak właśnie czekają), a jeżeli rzadziej to.99% pasażerów i tak wyjdzie na konkretny kurs także i tak nie będzie czekała na kurs godzinę pod chmurką

Awatar użytkownika
kocur

Post autor: kocur » 15 paź 2025, 8:23

Zapamiętajmy: Komunikacja Miejska jest dla Kierowcy! Pasażer jest tylko zbędnym dodatkiem utrudniającym kierowcy sumienne wykonywanie pracy.
"Ale ty jesteś mądry, Bonifacy!"

wincenty

Post autor: wincenty » 15 paź 2025, 8:42

kocur pisze:
15 paź 2025, 8:23
Zapamiętajmy: Komunikacja Miejska jest dla Kierowcy! Pasażer jest tylko zbędnym dodatkiem utrudniającym kierowcy sumienne wykonywanie pracy.
Dokładnie tak to wybija z poprzednich wpisów...
Najlepiej żeby pasażerowie nie siadali, nie przyglądali się i nie jechali :P
Po co spieszyć, przecież do końca życia mamy na to czas.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » 15 paź 2025, 9:35

wincenty pisze:
kocur pisze:
15 paź 2025, 8:23
Dokładnie tak to wybija z poprzednich wpisów...
Najlepiej żeby pasażerowie nie siadali, nie przyglądali się i nie jechali :P
W ogólności tak bym chciał jako kierowca. Jako pasażer chcę siadać i się przyglądać.

Btw za czasów 40 brygad na 517 zdarzało się dużo częściej, że jeździły parami albo trójkami. Wtedy ten trzeci potrafił się zatrzymać daleko, na trzeciego albo czwartego na przystanku. Z grubsza sensem jego istnienia było tylko to, żeby jechać i zatrzymywać się na przystankach, a nie żeby kogoś wieźć.
ŁK

Autobus Czerwon
Kontakt:

Post autor: Autobus Czerwon » 15 paź 2025, 10:14

Dobre warunki pracy kierowców są w zasadzie jak najbardziej także w interesie pasażerów. W przeciwnym wypadku może się okazać (a właściwie już się okazuje) że niezbyt są chętni do wożenia ich tymi autobusami

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 15 paź 2025, 10:51

vernalisadonis pisze:
14 paź 2025, 16:30
Dlatego ja jestem zwolennikiem postoju autobusu gdzieś na uboczu i wsiadanie pasażerów na zbiorczym przystanku
Bardzo fajnie jest zrobione to w Centrum Przesiadkowe w Gliwicach lub Tarnowskich Górach. Autobusy stoją na wyznaczonym placu i podjeżdżają na przystanek w godzinie odjazdu.
A może i pasażerowie mają tam lepsze warunki do oczekiwania, niż na randomowym przystanku krańcowym gdzieś na końcu cywilizacji?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Autobus Czerwon
Kontakt:

Post autor: Autobus Czerwon » 15 paź 2025, 11:36

Sugerujesz że na 729 w Zaborowie ludzie wychodzą z domu bez patrzenia na rozkład jazdy i zegarek? #-o

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 15 paź 2025, 12:04

Patrząc, że potrafią dobiegać na autobus jeżdżący co 30 minut to tak..

Awatar użytkownika
MJ
(Jachim)

Post autor: MJ » 15 paź 2025, 12:24

Bastian pisze:
15 paź 2025, 10:51
vernalisadonis pisze:
14 paź 2025, 16:30
A może i pasażerowie mają tam lepsze warunki do oczekiwania, niż na randomowym przystanku krańcowym gdzieś na końcu cywilizacji?
Największy problem to jest z ludzką mentalnością. Miewam 226 z postojami w DP ok 20 min na Os. Zielona Dolina (gdzie są tylko bloki i przystanek dalej jakaś szkoła gdzie jeżdżą inne linie) i tam notorycznie ktoś przychodzi na 10-15 min przed odjazdem w środku dnia w ładną pogodę. Żeby jeszcze taki pasażer usiadł w połowie czy na końcu autobusu i siedział cicho to mi nie przeszkadza, ale kilkukrotnie miałem starszego Pana, który siadał blisko kabiny i włączał Tik toka na maksymalnej głośności, parkę która usiadła zaraz za kabiną i też się śmiali z oglądanych "Tik Toków", a po zwróceniu uwagi została mi zrobiona sesyjka fotograficzna z komentarzem "jak nie pasuje to można zmienić pracę". Bywają też pasażerowie którzy są cicho, ale oni uwielbiają zająć miejsce za pierwszymi drzwiami, a w Solarisie to daje odczucie jakby on obserwował każdy mój ruch. Natomiast gdy się zamknie drzwi i ustawi "Przejazd techniczny" to przychodzi taki pasażer 5 min przed odjazdem i puka z pytaniem czy odjeżdżam normalnie, bo przecież zaraz odjazd. Ja mam tak, że lubię przerwę spędzać w ciszy (nawet radio wyłączam) dzięki temu moja głowa bardziej odpoczywa, a potem przychodzi taki jeden z drugim i gada zwykłym tonem co w cichym autobusie jest jeszcze bardziej odczuwalne.

eloelo520

Post autor: eloelo520 » 15 paź 2025, 13:02

Co do siadania przy pierwszych drzwiach, to nie jest żadna złośliwa chęć podglądania kierowcy.

Ludzie po prostu lubią siedzieć tuż za przednią szybą, tak samo jak w samochodzie osobowym prawie każdy woli siedzieć obok kierowcy. Fajnie się obserwuje drogę, a poza tym dla ludzi z chorobą lokomocyjną jest to mega ważne - bardzo im to pomaga w podróży, a często jest to jedyny sposób dla nich żeby ją w miarę komfortowo przeżyć.

"daje odczucie jakby on obserwował każdy mój ruch" - a to akurat nikogo nie obchodzi co robi kierowca poza jazdą, podobny syndrom co budowlańcy wyskakujący z "proszę nie robić zdjęć" gdy się dla potomności dokumentuje remont ulicy obok domu.
Tak jakby potrzebna mi na zdjęciu jego przepita morda, wolałbym przecież bez niej.

Btw. przypomniało mi się jak kiedyś gdy 520 normalnie na Ratusz jeździło (inb4 normalnie to na Znaną), to kierowca w korku na Marszałkowskiej na luzie sobie kanapkę robił jadąc. Zero stresu że ktoś sięgapi.

ODPOWIEDZ