Rozkłady tramwajowe – 2024/2025
Moderatorzy: Poc Vocem, Tyrystor, TranslatorPS
Czy korekta rozkładu linii 18 polegająca do pozostawienia niskiej podłogi praktycznie raz na godzinę i przekierowaniu zjazdów na Annopol (zamiast Mokotów/Żoliborz) to naprawdę była nieunikniona? Bo wyszło to dość kiepsko. Z Mokotowa zjazdy na Annopol, z Żerania na Mokotów... Akurat czy Żoliborz czy Annopol to jednakowo daleko, ale R3 było pod nosem.
Ponoć tylko na tydzień od 6.12 linia 18 dostaje nowy rozklad w DP i DS.
Karierowicze mają się dobrze w firmie która sama promuje kierowników nieudaczników i pozwala im zatrudniać nieudaczników życiowych..... przez to jest jak jest.
Kolejna linia dla Annopola stąd korekta od 1.12. Brygady R4 przeszły na R5 oraz jeden dodatek z R3.Paweł D. pisze: ↑29 lis 2025, 12:17Czy korekta rozkładu linii 18 polegająca do pozostawienia niskiej podłogi praktycznie raz na godzinę i przekierowaniu zjazdów na Annopol (zamiast Mokotów/Żoliborz) to naprawdę była nieunikniona? Bo wyszło to dość kiepsko. Z Mokotowa zjazdy na Annopol, z Żerania na Mokotów... Akurat czy Żoliborz czy Annopol to jednakowo daleko, ale R3 było pod nosem.
Karierowicze mają się dobrze w firmie która sama promuje kierowników nieudaczników i pozwala im zatrudniać nieudaczników życiowych..... przez to jest jak jest.
Jeżeli mówimy o wieczornych to oczywiście. Ale jeżeli po szczycie, między kursami jest zjazd z PDPS do Starzyńskiego (albo Żerań - Woronicza), to jest wożenie powietrza. Sorry, 18 aż tak obciążoną linią nie jest. Na pewno nie między Wierzbnem a Starzyńskiego.
Na 19 i 33 od poniedziałku też więcej wysokiej podłogi.
25 do Pl.Narutowicza w standardowych godzinach 4-20/21. Ostatnie 2 kursy na Pragę a nie Annopol, dziwne.
ŁK
18 będzie mieć więcej niskich od drugiego tygodnia grudnia, jak wszystkie wagony się przeprowadzą na R5. Mokotów więcej 18 mieć nie ma szansy, bo pół jego planu zjadają brygady dolnomokotowskie.Paweł D. pisze: ↑29 lis 2025, 12:17Czy korekta rozkładu linii 18 polegająca do pozostawienia niskiej podłogi praktycznie raz na godzinę i przekierowaniu zjazdów na Annopol (zamiast Mokotów/Żoliborz) to naprawdę była nieunikniona? Bo wyszło to dość kiepsko. Z Mokotowa zjazdy na Annopol, z Żerania na Mokotów... Akurat czy Żoliborz czy Annopol to jednakowo daleko, ale R3 było pod nosem.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Ja akurat nie mam pretensji o te niskie, no bo ostatnie zakupy były pod konkretne trasy, i tego się nie ominie.
Bardziej mnie kłuje wożenie powietrze na zjazdach przez całe miasto. Taka sytuacja jest na 4 i 18 wieczorem.
Może to i nie jest do przeskoczenia, ale o ile dobrze spojrzałem, to 18/017 ma na Żeraniu 23 minuty postoju, a potem jedzie na PDPS i robi zjazd na Annopol. Gdyby wyeliminować ten postój (albo skrócić tyle ile prawo nakazuje), zrobić wcześniej takt co 15 z Żerania, może nie byłoby sytuacji, że potem mamy pod rząd zjazdy z PDPS na Annopol. Oczywiście, może potem będzie problem z przerwami. To już trzeba anaiizować rozkład całościowo.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Problem byłby dużo mniejszy, gdyby zrealizowano chociaż jednokierunkową część opcji. No ale ktoś musiał udowodnić, że umie oszczędzać, żeby lepszy stołeczek dostać... 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Obecny przetarg ramowy TW też jest idzie powoli jak na potrzeby taborowe pod nowe trasy. Zresztą Metro też będzie pewnie musiało sięgnąć po składy rosyjskie, gdy oddadzą całą M2.
-
Warsopolis5253
Te nowsze ruski chyba są bo nie było nic o przekazywaniu ich ukrainie, te starsze zostały wywiezione lub są dawcami dla zabytku. Poza tym coś mi świta, że była wypowiedź kogoś z metra, że one nie są wycofane tylko zawieszone w związku z wystarczającą ilością nowszych składów.
EDIT: "W ostatnim okresie pociągi rosyjskie pojawiały się na I linii już sporadycznie. We wtorek 28 listopada następuje jednak dzień szczególny. – Dziś nowsza 81. wyjechała po raz ostatni na linię i tym samym wraz z pozostałymi pociągami serii 81 (oprócz składu 02) będzie wycofana z eksploatacji. W przypadku wystąpienia konieczności ponownego włączenia do eksploatacji wycofanych składów serii 81 będą musiały przejść przegląd wyższego rzędu – informuje Anna Bartoń, rzeczniczka prasowa Metra Warszawskiego."
EDIT: "W ostatnim okresie pociągi rosyjskie pojawiały się na I linii już sporadycznie. We wtorek 28 listopada następuje jednak dzień szczególny. – Dziś nowsza 81. wyjechała po raz ostatni na linię i tym samym wraz z pozostałymi pociągami serii 81 (oprócz składu 02) będzie wycofana z eksploatacji. W przypadku wystąpienia konieczności ponownego włączenia do eksploatacji wycofanych składów serii 81 będą musiały przejść przegląd wyższego rzędu – informuje Anna Bartoń, rzeczniczka prasowa Metra Warszawskiego."