(!) Dyskusje o sieci linii tramwajowych
Moderator: Wiliam
Dla mnie może być jedna linia, byle nie jeździła co 15 czy 20 minut. Można dać kursy skrócone 14 do Pl.Narutowicza co 15/20. Mogłyby sobie tam stać godzinami i robić przerwy.
Podobnie jest zresztą na 19 i na Sielcach, co powoduje, że drugie pół 14 powinno jeździć po prostu na Sielce przez Rakowiecką - i wszystko się składa.
Podobnie jest zresztą na 19 i na Sielcach, co powoduje, że drugie pół 14 powinno jeździć po prostu na Sielce przez Rakowiecką - i wszystko się składa.
ŁK
- fik
- Naczelne Chamidło
Aha, a coś z siatki połączeń?Tramwajarski pisze: ↑15 gru 2025, 9:00W huk czasu, kurzu, pyłu i hałasu tylko po to żeby mieć tramwaj na Filtrową i do Instytutu Psychiatrii i Neurologii, jeżdżącego olaboga 8 razy w ciągu godziny w szczycie.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
-
Tramwajarski
Czy dwie linie nie tworzą szerszej siatki połączeń niż jedna?fik pisze: ↑16 gru 2025, 19:52Aha, a coś z siatki połączeń?Tramwajarski pisze: ↑15 gru 2025, 9:00
W huk czasu, kurzu, pyłu i hałasu tylko po to żeby mieć tramwaj na Filtrową i do Instytutu Psychiatrii i Neurologii, jeżdżącego olaboga 8 razy w ciągu godziny w szczycie.
NIK dla pasjonatów polityki i Plac Zbawiciela dla hipsterów. A tak serio, to jakie wybitne przesiadki oferuje 14 na swojej trasie, że wynoszona jest do rangi niesamowitości przez Sz. P. Pawła D. Cytat z Pana Pawła poniżej:
Umożliwia z przesiadką dojazd w bardzo wiele miejsc.
-
adamrozbicki
Ale to pół 14 na Sielce przez Rakowiecką to obok pół 14 przez Nowowiejską do Miasteczka?Łukasz pisze: ↑15 gru 2025, 17:32Dla mnie może być jedna linia, byle nie jeździła co 15 czy 20 minut. Można dać kursy skrócone 14 do Pl.Narutowicza co 15/20. Mogłyby sobie tam stać godzinami i robić przerwy.
Pozostaje mi ponowić pytanie: Jak wcześniej mieszkańcy ulicy Bitwy Warszawskiej 1920 roku poruszali się po Warszawie nie mając kilku linii tramwajowych? O tym, że było kiedyś EKD i 521 pamiętam.
- fik
- Naczelne Chamidło
Żeby coś stracić, to trzeba najpierw to mieć. Kiedy ostatnio na przystanku Szczęśliwicka były dwie linie tramwajowe?Tramwajarski pisze: ↑16 gru 2025, 20:05Czy dwie linie nie tworzą szerszej siatki połączeń niż jedna?
Każdy południkowy ciąg szynowy przebiegający przez centrum tego miasta.NIK dla pasjonatów polityki i Plac Zbawiciela dla hipsterów. A tak serio, to jakie wybitne przesiadki oferuje 14 na swojej trasie, że wynoszona jest do rangi niesamowitości przez Sz. P. Pawła D.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
-
adamrozbicki
Zamówię kompas, mam nadzieję że przyjdzie przed następnym takim wpisem.fik pisze: ↑16 gru 2025, 21:03Żeby coś stracić, to trzeba najpierw to mieć. Kiedy ostatnio na przystanku Szczęśliwicka były dwie linie tramwajowe?Tramwajarski pisze: ↑16 gru 2025, 20:05
Czy dwie linie nie tworzą szerszej siatki połączeń niż jedna?
Każdy południkowy ciąg szynowy przebiegający przez centrum tego miasta.NIK dla pasjonatów polityki i Plac Zbawiciela dla hipsterów. A tak serio, to jakie wybitne przesiadki oferuje 14 na swojej trasie, że wynoszona jest do rangi niesamowitości przez Sz. P. Pawła D.
Ja bym dał radę się przesiąść w linie kursujące wzdłuż i w poprzek. Ale prosty chłop ze wsi jestem.
-
Tramwajarski
No to ile linii i dokąd ma z tej Szczęśliwickiej jeździć, aby poczuli się na środku Ochoty?
Nie będzie drugiej linii na Zachodni, bo na dziś brakuje dwukierunków. Nawet jeśli w zimę udałoby się coś wyrzeźbić, to w lato, gdy remontów jest więcej trzeba by było taką linię po prostu zawieszać, a trudno byłoby pasażerom wytłumaczyć powód zawieszenia linii na wakacje, gdy chętnych na przejazd koleją jest równie dużo, jeżeli nie więcej niż w pozostałe okresy roku.
-
michael112
Można okresowo przedłużać 31 na Wilanowską oraz przesuwać 2 na pętlę przy Winnicy i w ten sposób odzyskiwać tramwaje dwukierunkowe.
Można też coś zakombinować na Bemowie, żeby całe 11 kończyło na cm. Wolskim, a na Nowe Bemowo w szczycie jechało 13 albo 27.
Zwłaszcza podmianka na Bemowie jest najprostsza i może być wykonana na cały rok, nie tylko na sezon remontowy.
Wysłanie 2 na normalną pętlę na Winnicy wymusza dwukierunkowe 17. No nie da to oszczędności duo.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
-
michael112
No właśnie rzecz w tym żeby tak poukładać rozkłady aby tego nie zrobić.
Ewentualnie, co z jakąś opcją typu: zawrotka na pętli a potem wycofanie tyłem na tor odstawczy?
Poza tym, podałem jeszcze dwa inne sposoby na odzyskanie dwukierunkowców.