O spółce PKP Intercity
Moderator: JacekM
Później to jest defekt, jak wczoraj na Włochach i ściąga spalinówka ze szlaku.
A ja narzekałem, że w poniedziałkowym 152A-10 w IC Gałczyński nie działało nagłośnienie to już wczoraj podstawili mi Z2A z przedziałami menadżerskimi na tym pociągu.
Za to w BWE, którym wracałem z Poznania to w 159A też nie działało nagłośnienie, ale za to wszystko inne działało, nawet był Wars i prawie punktualnie przyjechał. Czy wszystkie 154A poszły już do modernizacji? Jeszcze w zeszłe wakacje trafiłem na składzie zastępczym za ED161, ale na BWE już chyba nie jeżdżą? Bo 152Aa przed modernizacją to jeździ jeszcze m.in. na IC Staszic. Wadą tych wagonów jest słabe ogrzewanie i nieszczelność okien.
Na BWE to już długo jakoś jest zmodernizowane 154a/a bodajże sztuk jedna na skład. Z2A dojeżdżają na IC chyba swojego żywota, gdzieś jeszcze widziałem planowo. Na 1704 też było w pon 156A zamiast 158A, za dużo zapendolinashir pisze:Później to jest defekt, jak wczoraj na Włochach i ściąga spalinówka ze szlaku.A ja narzekałem, że w poniedziałkowym 152A-10 w IC Gałczyński nie działało nagłośnienie to już wczoraj podstawili mi Z2A z przedziałami menadżerskimi na tym pociągu.
Za to w BWE, którym wracałem z Poznania to w 159A też nie działało nagłośnienie, ale za to wszystko inne działało, nawet był Wars i prawie punktualnie przyjechał. Czy wszystkie 154A poszły już do modernizacji? Jeszcze w zeszłe wakacje trafiłem na składzie zastępczym za ED161, ale na BWE już chyba nie jeżdżą? Bo 152Aa przed modernizacją to jeździ jeszcze m.in. na IC Staszic. Wadą tych wagonów jest słabe ogrzewanie i nieszczelność okien.
ŁK
Na IC Warta jeździ planowo jedynka z przedziałami menadżerskimi. Jak nim jechałem to w jedną stronę był taki wagon, ale właśnie typu 156A, a w drugą nieplanowo 152A-10. Ale Z2A na obiegu Warta-Zielonogórzanin też się zdarza. 
Piszesz reklamacje jak jest menadżerski zamiast bezprzedziałowego
? Może być na priv 
ŁK
Tak! Bo to jest jednak niezgodność usługi na którą zawierałem umowę z przewoźnikiem, a ja lubię podejmować świadome decyzję czym podróżuję. Brak wagonu gastronomicznego (czy samej obsługi w przypadku EZT) też reklamuję. 
PS. Teraz dostałem informację SMS/e-mail, że w jutrzejszym składzie RJ zamiast wagonu Relax/Business będzie inny typ wagonu i w przypadku podstawienia wagonu niższej klasy będzie wypłacona automatycznie rekompensata. A PIC nawet, jeżeli wie z wyprzedzeniem, że będzie inny wagon/skład to i tak bezpośrednio klientowi nie powie, a o ewentualną rekompensatę sam się musi upomnieć. Nieważne czy podstawią Z2A czy 111A. Dodatkową zaletą czeskiej konkurencji jest to, że ma stałe ceny i możliwość bezpłatnego zwrotu biletu do 15 minut przed podróżą. W związku z powyższym od razu zamieniłem bilet na bardziej preferowane miejsce. Akurat dzielony Relax zmienili mi na pełny Relax, więc ja nie byłem stratny. A w drugą stronę jadę Business i ma być dzielony wagon.
PS. Teraz dostałem informację SMS/e-mail, że w jutrzejszym składzie RJ zamiast wagonu Relax/Business będzie inny typ wagonu i w przypadku podstawienia wagonu niższej klasy będzie wypłacona automatycznie rekompensata. A PIC nawet, jeżeli wie z wyprzedzeniem, że będzie inny wagon/skład to i tak bezpośrednio klientowi nie powie, a o ewentualną rekompensatę sam się musi upomnieć. Nieważne czy podstawią Z2A czy 111A. Dodatkową zaletą czeskiej konkurencji jest to, że ma stałe ceny i możliwość bezpłatnego zwrotu biletu do 15 minut przed podróżą. W związku z powyższym od razu zamieniłem bilet na bardziej preferowane miejsce. Akurat dzielony Relax zmienili mi na pełny Relax, więc ja nie byłem stratny. A w drugą stronę jadę Business i ma być dzielony wagon.
PKP Intercity wrzuciło post "Od poniedziałku... będzie się działo!" - jakaś nowa pula promocyjnych biletów w związku z rozszerzeniem oferty przez RegioJet? 
Z wątku "Połączenia komercyjne w Polsce"
We wtorek doświadczyłem (chcąc wrócić z Poznania do Warszawy...) zerwania drutów w Zbąszynku. Miałem wracać Strzeleckim, nie zdążyłem podejść do odjeżdżającego (prawie równolegle) Prusa i przyszło mi czekać na cokolwiek na wschód.
Od Pani w kasie dowiedziałem się, że niepotrzebnie kupowałem nowy bilet na Viadrinę, bo przy (takich jak wtedy? jakichkolwiek? przyznam, że nie odnotowałem) opóźnieniach "można jechać czymkolwiek - czy to ekspresem, czy to Pendolino". To miłe, że w IC jest taka możliwość na wypadek znacznych problemów.
Ale co, w takim razie, z przypadkiem ostatniego w dobie? Pociągi z Niemiec są ostatnio prawie zawsze spóźnione, więc nie jest to hipotetyczne rozważanie...
Podbijam pytanie, bom ciekaw.ashir pisze: ↑21 sty 2026, 20:55(...) Ciekawe co z pasażerami, którzy czekają na pociąg w Warszawie do Trójmiasta? Generalnie w PKP Intercity też niestety takie opóźnienia są normą i nie zawsze jest alternatywa. Np. jak jedzie EIC 249 BWE opóźniony 180-240 minut, a jest to ostatni pociąg w dobie to co robią pasażerowie w Poznaniu?
We wtorek doświadczyłem (chcąc wrócić z Poznania do Warszawy...) zerwania drutów w Zbąszynku. Miałem wracać Strzeleckim, nie zdążyłem podejść do odjeżdżającego (prawie równolegle) Prusa i przyszło mi czekać na cokolwiek na wschód.
Od Pani w kasie dowiedziałem się, że niepotrzebnie kupowałem nowy bilet na Viadrinę, bo przy (takich jak wtedy? jakichkolwiek? przyznam, że nie odnotowałem) opóźnieniach "można jechać czymkolwiek - czy to ekspresem, czy to Pendolino". To miłe, że w IC jest taka możliwość na wypadek znacznych problemów.
Ale co, w takim razie, z przypadkiem ostatniego w dobie? Pociągi z Niemiec są ostatnio prawie zawsze spóźnione, więc nie jest to hipotetyczne rozważanie...
Dokładnie, ja ostatnio wracałem EIC 249 to wyjątkowo do Poznania przyjechał tylko +7, a w Warszawie +2. Ale dzień wcześniej był +238, dzień później też spore opóźnienie. Normalnie jakbym trafił szóstkę w totka, bo ten pociąg jest ostatnio notorycznie opóźniony. W Berlinie przechodzi z IC Wawel, ale z tego co patrzyłem to nie ma to większego wpływu na punktualność BWE. W sytuacji dużego opóźnienia to jeżeli bym mógł to w takiej sytuacji bym się starał dojechać wcześniej na dworzec i pojechać IC Gałczyński. Rozumiem, że złożyłeś reklamację, przedłożyłeś obydwa bilety i poprosiłeś o zwrot za bilet na EIC Viadrina? A bilet kupiłeś w cenie bazowej na tego Strzeleckiego? Pamiętaj też o wniosku o odszkodowanie za późniejsze dotarcie do stacji docelowej. Opóźnienie liczysz jako różnicę miedzy rozkładowym czasem dotarcia Strzeleckiego, a rzeczywistym Viadriny. Kwota do zwrotu nie może być mniejsza niż 16 zł. Przy opóźnieniu 60-119 minut przysługuje zwrot 25% ceny biletu, a od 120 minut przysługuje zwrot 50% ceny biletu. Przy czym niedawno była zmiana przepisów na wzór tych lotniczych i przewoźnik wyłącza odpowiedzialność w przypadku:
"Do przyczyn, z powodu których nie wypłacamy odszkodowania, należą między innymi:
• nadzwyczajne okoliczności niezwiązane z ruchem kolei, takie jak ekstremalne
warunki pogodowe lub poważne katastrofy naturalne,
• wina podróżnych,
• wina osoby trzeciej."
W przypadku zerwania sieci trakcyjnej nie powinno być problemu z wypłatą odszkodowania, o ile będzie spełniony warunek minimalnej kwoty. Pamiętaj też, że gdy masz odwrotną sytuację (miałeś jechać EIC, a z powodu znacznego opóźnienia lub odwołania pociągu masz jechać IC to też jest podstawa do żądania różnicy między kategoriami tych pociągów - w przypadku, gdy bilet na EIC był w cenie bazowej lub promocyjnej wyższej niż cena bazowa IC). Przykładowo miałeś bilet na EIC w cenie bazowej za 149 zł, a wsiadasz (nie ze swojej winy) do IC z ceną bazową 69 zł to możesz poprosić o zwrot 80 zł + odszkodowanie wyliczone z ceny biletu już na IC (25 lub 50% z kwoty 69 zł). Warto też wiedzieć, że nawet bez utrudnień można pojechać bez dopłat wcześniejszym pociągiem tej samej kategorii, o ile ma się bilet z kasy lub biletomatu i zapyta się kierownika pociągu o zgodę na przejazd. W przypadku biletów internetowych co do zasady niedozwolony jest przejazd wcześniejszym pociągiem.
Regulamin przewozu pociągami PKP Intercity:
"Gdy zaistnieją okoliczności uniemożliwiające wykonanie umowy przewozu zgodnie z jej treścią, to:
a) w przypadku biletu jednorazowego masz prawo do:
− przejazdu do stacji przeznaczenia w najbliższym dostępnym terminie,
− przejazdu lub zmiany trasy podróży do stacji przeznaczenia w późniejszym dogodnym dla Ciebie terminie,
− zwrotu pełnej ceny za przejazd oraz do przejazdu powrotnego do miejsca wyjazdu w najbliższym dostępnym terminie,
b) na podstawie biletu okresowego do przejazdu do stacji przeznaczenia albo do przejazdu powrotnego do stacji wyjazdu, w najbliższym dostępnym terminie.
O swoim wyborze musisz nas poinformować i uzyskać poświadczenie. Możesz skorzystać z przejazdu każdym naszym pociągiem, nawet wyższej kategorii, przy porównywalnych warunkach przewozu, bez konieczności dopłacania. Poświadczenie możesz otrzymać w kasie biletowej albo w pociągu, którym chcesz jechać w najbliższym dostępnym terminie. Przejazd pociągiem IC z obowiązkową rezerwacją miejsc oraz EIP jest możliwy tylko po uzyskaniu rezerwacji miejsca".
Czyli generalnie w przypadku opóźnienia Twojego pociągu to:
a) jeżeli jest czas to bym poszedł do kasy po uzyskanie poświadczenia i miejscówkę (o ile są - w przypadku braku miejscówki jazda na stojąco lub teoretycznie odmowa wejścia na pokład w przypadku ED161 i ED250)
b) jeżeli nie ma czasu i/lub brak kasy i/lub jest kompletny chaos to na peronie bym zgłosił to drużynie konduktorskiej
c) jeżeli ogłoszono, że uzgodniono honorowanie biletów w innym pociągu to nic bym nie robił i wsiadł do tego pociągu (ewentualnie jeżeli byłyby miejscówki i czas to w tym celu udał bym się do kasy).
"Do przyczyn, z powodu których nie wypłacamy odszkodowania, należą między innymi:
• nadzwyczajne okoliczności niezwiązane z ruchem kolei, takie jak ekstremalne
warunki pogodowe lub poważne katastrofy naturalne,
• wina podróżnych,
• wina osoby trzeciej."
W przypadku zerwania sieci trakcyjnej nie powinno być problemu z wypłatą odszkodowania, o ile będzie spełniony warunek minimalnej kwoty. Pamiętaj też, że gdy masz odwrotną sytuację (miałeś jechać EIC, a z powodu znacznego opóźnienia lub odwołania pociągu masz jechać IC to też jest podstawa do żądania różnicy między kategoriami tych pociągów - w przypadku, gdy bilet na EIC był w cenie bazowej lub promocyjnej wyższej niż cena bazowa IC). Przykładowo miałeś bilet na EIC w cenie bazowej za 149 zł, a wsiadasz (nie ze swojej winy) do IC z ceną bazową 69 zł to możesz poprosić o zwrot 80 zł + odszkodowanie wyliczone z ceny biletu już na IC (25 lub 50% z kwoty 69 zł). Warto też wiedzieć, że nawet bez utrudnień można pojechać bez dopłat wcześniejszym pociągiem tej samej kategorii, o ile ma się bilet z kasy lub biletomatu i zapyta się kierownika pociągu o zgodę na przejazd. W przypadku biletów internetowych co do zasady niedozwolony jest przejazd wcześniejszym pociągiem.
Regulamin przewozu pociągami PKP Intercity:
"Gdy zaistnieją okoliczności uniemożliwiające wykonanie umowy przewozu zgodnie z jej treścią, to:
a) w przypadku biletu jednorazowego masz prawo do:
− przejazdu do stacji przeznaczenia w najbliższym dostępnym terminie,
− przejazdu lub zmiany trasy podróży do stacji przeznaczenia w późniejszym dogodnym dla Ciebie terminie,
− zwrotu pełnej ceny za przejazd oraz do przejazdu powrotnego do miejsca wyjazdu w najbliższym dostępnym terminie,
b) na podstawie biletu okresowego do przejazdu do stacji przeznaczenia albo do przejazdu powrotnego do stacji wyjazdu, w najbliższym dostępnym terminie.
O swoim wyborze musisz nas poinformować i uzyskać poświadczenie. Możesz skorzystać z przejazdu każdym naszym pociągiem, nawet wyższej kategorii, przy porównywalnych warunkach przewozu, bez konieczności dopłacania. Poświadczenie możesz otrzymać w kasie biletowej albo w pociągu, którym chcesz jechać w najbliższym dostępnym terminie. Przejazd pociągiem IC z obowiązkową rezerwacją miejsc oraz EIP jest możliwy tylko po uzyskaniu rezerwacji miejsca".
Czyli generalnie w przypadku opóźnienia Twojego pociągu to:
a) jeżeli jest czas to bym poszedł do kasy po uzyskanie poświadczenia i miejscówkę (o ile są - w przypadku braku miejscówki jazda na stojąco lub teoretycznie odmowa wejścia na pokład w przypadku ED161 i ED250)
b) jeżeli nie ma czasu i/lub brak kasy i/lub jest kompletny chaos to na peronie bym zgłosił to drużynie konduktorskiej
c) jeżeli ogłoszono, że uzgodniono honorowanie biletów w innym pociągu to nic bym nie robił i wsiadł do tego pociągu (ewentualnie jeżeli byłyby miejscówki i czas to w tym celu udał bym się do kasy).
No ludzie nie wiedzą o tym, to trochę wiedza tajemna. Co ciekawe, raz już stoczyłem walkę ze starą kierowniczką, która nie chciała mi wydać miejscówki na pendolino. Na szczęście jej młodszy kolega trochę lepiej znał przepisy. Ona tylko fuknela, że nie będzie dopłacać z własnych pieniędzy.
Ostatnio też IC z Gdyni był opóźniony o 50 minut, to na żadnej stacji nikt nie wsiadł do prawie pustego pendolino, które w międzyczasie jechało. Owszem, nie dojedzie się do Prabut czy Ciechanowa.
Nie ma też dolnego limitu opóźnienia, aczkolwiek gdybym jechał z Zachodniego i pociąg byłby opóźniony 15 minut, a planowy postój IC na centralnym miałby być 40 minut, to nie wiem, czy bym nie odpuścił, gdyby kasa mi nie chciała wydać.
Co do 5-godzinnego opóźnienia z powodu samobojstwa, to złożyłem chargeback. Na razie nie mam odpowiedzi.
Warto też dodać, że mróz zimą nie jest nadzwyczajnymi warunkami pogodowymi - były już w tej sprawie orzeczenia w lotnictwie.
Ostatnio też IC z Gdyni był opóźniony o 50 minut, to na żadnej stacji nikt nie wsiadł do prawie pustego pendolino, które w międzyczasie jechało. Owszem, nie dojedzie się do Prabut czy Ciechanowa.
Nie ma też dolnego limitu opóźnienia, aczkolwiek gdybym jechał z Zachodniego i pociąg byłby opóźniony 15 minut, a planowy postój IC na centralnym miałby być 40 minut, to nie wiem, czy bym nie odpuścił, gdyby kasa mi nie chciała wydać.
Co do 5-godzinnego opóźnienia z powodu samobojstwa, to złożyłem chargeback. Na razie nie mam odpowiedzi.
Warto też dodać, że mróz zimą nie jest nadzwyczajnymi warunkami pogodowymi - były już w tej sprawie orzeczenia w lotnictwie.
ŁK
Nadzwyczajna sytuacja pogodowa to dla mnie przypadki typu Działdowo - Olsztyn. A przy tym 5-godzinnym opóźnieniu to podróż była do końca tym samym składem czy z przesiadką? 
Tym samym.ashir pisze:Nadzwyczajna sytuacja pogodowa to dla mnie przypadki typu Działdowo - Olsztyn. A przy tym 5-godzinnym opóźnieniu to podróż była do końca tym samym składem czy z przesiadką?
Moim zdaniem to, że ktoś nie zadbał o odpowiednie utrzymanie drzew, to nie jest żadna nadzwyczajna sytuacja pogodowa. Sami zresztą mówili, ze to rodzaj zaniedbania, bo coś tam zrobili, coś mieli zrobić itd.
ŁK
https://www.intercity.pl/pl/site/o-nas/ ... iagi!.html
Poniedziałkowy odjazd znowu dotyczy połączeń w całym kraju, nawet dali zniżki na 1 kl. EIP.
Poniedziałkowy odjazd znowu dotyczy połączeń w całym kraju, nawet dali zniżki na 1 kl. EIP.
Zniżki na 1kl EIP były już wczoraj, więc to inna kampania chyba. Ale na północ tylko z centralnego lub wschodniegoashir pisze:https://www.intercity.pl/pl/site/o-nas/ ... iagi!.html
A na powrót znów wróciły 142 przynajmniej (ale to też z wczoraj). W artykule jest o 2kl.
Ale naprawdę z takim RandomJetem to wiele nie trzeba dodawać, wystarczy żeby pociąg jechał…
ŁK
Po rzuconym haśle "będzie się działo", myślałem, że odpalą pulę biletów po 49 zł w 1 kl. EIP. Jeszcze żadnego biletu w tej cenie nie sprzedali, ale w cenniku zrobili sobie taką możliwość. Natomiast, że RandomJet się sam przewraca o własne nogi to i nie ma co się mocno starać. 
https://www.intercity.pl/pl/site/o-nas/ ... -roku.html
IC Chemik zamiast ED160 to na składzie zastępczym w postaci 2 wagonów klasy 2. Brak wagonów klasy 1, wagonu gastronomicznego i dostosowanego dla OzN (dla rowerów pewnie również). Na starcie tylko +148 to może desperaci, którzy czekali na pociąg to się pomieścili w 2 wagonach. To w ramach rywalizacji o jakość z RegioJet?
IC Chemik zamiast ED160 to na składzie zastępczym w postaci 2 wagonów klasy 2. Brak wagonów klasy 1, wagonu gastronomicznego i dostosowanego dla OzN (dla rowerów pewnie również). Na starcie tylko +148 to może desperaci, którzy czekali na pociąg to się pomieścili w 2 wagonach. To w ramach rywalizacji o jakość z RegioJet?