Zmiany od marca 2026

Moderatorzy: Poc Vocem, Tyrystor, TranslatorPS

adamrozbicki

Post autor: adamrozbicki » wczoraj, 8:57

mb112 pisze:
25 lut 2026, 22:52
To wtedy ostatni musi pojechać objazdem :)
Nie no ale to przecież faktycznie, jeśli był rzekomy limit 3 pojazdy / h to już teraz nie jest przestrzegany. A to nie było tak, że częstotliwość zwiększyli do 15 jak był objazd Placu Powstańców i potem już tak zostało ? No i w sumie ok :)
Od wielu lat 107 jest co 15 minut.

eloelo520

Post autor: eloelo520 » wczoraj, 11:54

Łukasz pisze:
25 lut 2026, 16:50
Ta trasa 107 nie jest zbyt szczęśliwa, ale też nie ma za bardzo innej opcji. Do Nowego Światu można dojechać komunikacją z trzech stron, a jeśli Chmielna to też jest deptak, to nie ma potrzeby dojeżdżać akurat na Nowy Świat.
Imo trasa 107 jest bardzo spoko. Ścisłe centrum to nie tylko sama Chmielna, to też przecznice i ulice równoległe, dalej dużo biur, urzędów i różnej maści usług, w tym zdrowotnych. Zresztą Chmielna to nie tylko turyści i deptak, zabawna jest ta propaganda.
Zawsze znajduje się klientela na ten busik - zwłaszcza jeśli ktoś ma tymczasowy lub przewlekły problem z chodzeniem.
Niby to tylko 300/400m, ale chyba każdy z nas był czasem w takim stanie zdrowia że robiło mu coś takiego różnicę.
Do tego dużo wygodnych przesiadek na całej trasie, zwłaszcza że nie ma tu już odkąd skończyły się remonty zbyt dużych korków.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » wczoraj, 13:12

Czyli dlatego ma jeździć przegub co 5 minut, bo ktoś z nas czasem był w stanie zdrowia? To jest dopiero propaganda!

Btw sam mam biuro na Zgoda - kompletnie nie wiem, dokąd miałbym tym 107 jechać. Jeden przystanek do Jerozolimskich, potem jeden do metra? Żeby to chociaż jeździło do Politechniki. W dodatku nigdy nie widziałem stojącej osoby na tym odcinku w DP.
ŁK

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » wczoraj, 14:52

Łukasz pisze:
wczoraj, 13:12
Btw sam mam biuro na Zgoda - kompletnie nie wiem, dokąd miałbym tym 107 jechać. Jeden przystanek do Jerozolimskich, potem jeden do metra?
Czemu koniecznie do metra? Skupiasz się na pracujących, którzy po 15 lub 17 czmychają jak najdalej (najlepiej grubo za ostatnią stację metra), tymczasem w Śródmieściu nadal mieszka całkiem sporo ludzi. Po pierwsze, różne ich cele podróży mogą się mieścić również w Śródmieściu - szkoła, przychodnia itp. - i mogą podjeżdżać przystanek lub dwa od razu do celu. Po drugie - mogą jechać w inne rejony Śródmieścia i przesiadać się w tym celu - albo na Ochotę, Grochów, Powiśle itp.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Jurand

Post autor: Jurand » wczoraj, 15:42

eloelo520 pisze:
wczoraj, 11:54
Łukasz pisze:
25 lut 2026, 16:50
Ta trasa 107 nie jest zbyt szczęśliwa, ale też nie ma za bardzo innej opcji. Do Nowego Światu można dojechać komunikacją z trzech stron, a jeśli Chmielna to też jest deptak, to nie ma potrzeby dojeżdżać akurat na Nowy Świat.
Imo trasa 107 jest bardzo spoko. Ścisłe centrum to nie tylko sama Chmielna, to też przecznice i ulice równoległe, dalej dużo biur, urzędów i różnej maści usług, w tym zdrowotnych. Zresztą Chmielna to nie tylko turyści i deptak, zabawna jest ta propaganda.
Zawsze znajduje się klientela na ten busik - zwłaszcza jeśli ktoś ma tymczasowy lub przewlekły problem z chodzeniem.
Niby to tylko 300/400m, ale chyba każdy z nas był czasem w takim stanie zdrowia że robiło mu coś takiego różnicę.
Do tego dużo wygodnych przesiadek na całej trasie, zwłaszcza że nie ma tu już odkąd skończyły się remonty zbyt dużych korków.
Około dwóch tygodni temu w niedzielę siedziałem około 2 godzin w jednej z knajp na Kruczej.
Godziny wczesno obiadowe, obserwowałem przez okno te 107.
Każdy wóz w obu kierunkach z zajętymi w większości miejscami siedzącymi.
Czyli jednak swoją rolę w centrum spełnia.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » wczoraj, 15:51

Bastian pisze:
Łukasz pisze:
wczoraj, 13:12
Btw sam mam biuro na Zgoda - kompletnie nie wiem, dokąd miałbym tym 107 jechać. Jeden przystanek do Jerozolimskich, potem jeden do metra?
Czemu koniecznie do metra? Skupiasz się na pracujących, którzy po 15 lub 17 czmychają jak najdalej (najlepiej grubo za ostatnią stację metra), tymczasem w Śródmieściu nadal mieszka całkiem sporo ludzi. Po pierwsze, różne ich cele podróży mogą się mieścić również w Śródmieściu - szkoła, przychodnia itp. - i mogą podjeżdżać przystanek lub dwa od razu do celu. Po drugie - mogą jechać w inne rejony Śródmieścia i przesiadać się w tym celu - albo na Ochotę, Grochów, Powiśle itp.
I po to ma jeździć przegub co 5 minut?
ŁK

Autobus Czerwon
Kontakt:

Post autor: Autobus Czerwon » wczoraj, 15:59

Między przegubem co 5' a 10m co 15' nie ma nic pomiędzy, np. solówka co 10?

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » wczoraj, 16:07

Autobus Czerwon pisze:Między przegubem co 5' a 10m co 15' nie ma nic pomiędzy, np. solówka co 10?
Proponowanie 107 nawet co 10 minut, gdzie masa linii naprawdę istotnych, a nie socjali, jeździ co 15-20 cały dzień, jest jakimś ogromnym nieporozumieniem. Co 15 to jest absolutnie pasująca do tej linii częstotliwość.
ŁK

Autobus Czerwon
Kontakt:

Post autor: Autobus Czerwon » wczoraj, 16:12

Ale rozmawiamy o 107, a nie o innych liniach. Ogólnie uważam że linie jeżdżące po Śródmieściu rzadziej niż co 10' w szczycie to grube nieporozumienie. A to że w całym systemie jest grubych nieporozumień kolejne dziesiątki to już całkiem inna sprawa

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » wczoraj, 16:14

Czy 107 kursuje tylko w rejonie placu Pięciu rogów i tylko w tamtym rejonie spełnia jakieś cele (komunikacyjne)?

BTW. Skąd ten argument o kursowaniu co 5'? Co mnie ominęło?

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » wczoraj, 16:21

person pisze:Czy 107 kursuje tylko w rejonie placu Pięciu rogów i tylko w tamtym rejonie spełnia jakieś cele (komunikacyjne)?

BTW. Skąd ten argument o kursowaniu co 5'? Co mnie ominęło?
Rozważania z policją do tego prowadzą. Przecież nie będą robić różnicy o 5 czy 6 kurs w szczycie.

Nie kursuje tylko tam, ale początek dyskusji się wziął z tego, że NŚ jest zamykany i 107 powinno jeździć częściej i większe.
ŁK

reserved

Post autor: reserved » wczoraj, 21:55

Uwaga, będę fantazjował. Gdyby 107 jeździło tylko po śródmiejskim odcinku i na samych elektrykach, i to jeszcze wozach, które jakoś tam byłyby odpowiednio przemalowane tak by same w sobie stanowiły jakąś tam atrakcję dla turystów, i stanowiły po prostu możliwośc podwózki pomiędzy różnymi punktami w centrum, to mogłoby być w turystyczne weekendy nawet co 5-10 minut. I byłaby to ciekawa promocja Warszawy. Koniec fantazji.

Bo dyskutujemy o 107 jako zbędnym balaście który trzeba gdzieś umiejscowić by zadowolić grupkę chętnych a może właśnie warto się skupić na tym by zrobić z niej jakiegoś porządnego busa, który wjedzie w centrum tam gdzie nie wjedzie metro, gdzie nie wjadą przegubowce a nawet gdzie nie wjadą normalne samochody. I w ten sposób turyści będą mogli podjechać szybko tam gdzie chcą, i mieszkańcy, i starsi ludzie... A przy okazji jakaś tam promocja miasta jako tego eko w którym możesz na nogach, ale miasto oferuje też podwózkę w różne miejsca śródmieścia - od Sejmu przez Nowy Świat po Stare Miasto.

Wiem, poleciałem. Ale chciałem troszkę otworzyć szerzej pole widzenia.

man1956

Post autor: man1956 » 40 min temu

Dlaczego piszesz, że "poleciałeś"? Z merytorycznego punktu widzenia propozycja jak najbardziej sensowna. Przecież takie rozwiązania funkcjonują w wielu miastach Europy (żeby dalej nie szukać). Paryż, Lizbona, Neapol itd.

ODPOWIEDZ