Połączenia komercyjne w Polsce

Moderator: JacekM

ashir

Post autor: ashir » dzisiaj, 11:03

Przede wszystkim produkt nie był powtarzalny, jak w przypadku Pendolino. Tutaj zdecydowanie lepiej wypada Leo ze swoimi Flirtami.

Łukasz
Kontakt:

Post autor: Łukasz » dzisiaj, 11:03

oraz "drapieżną" polityką cenową. RegioJet wymienia, że nie mogło uruchomić punktów sprzedaży na dworcach, co skutecznie utrudniło sprzedaż biletów osobom starszym, dzieciom czy osobom z niepełnosprawnościami. Spółka miała mieć też problem z naprawą swoich składów w Polsce, a do tego była pod presją cenową ze strony PKP Intercity, które miało obniżać ceny nawet o 70 proc., by przyciągnąć klienta
Kur*a wszystko byłoby dobrze, gdyby nie ta je*ana konkurencja
ŁK

ashir

Post autor: ashir » dzisiaj, 11:07

Do powyższych problemów operacyjnych doszedł również nacisk ekonomiczny ze strony PKP Intercity. Przewoźnik obniżył ceny biletów nawet o 70% w stosunku do poziomu sprzed wejścia RegioJet na rynek. Prawo konkurencji uznaje taką politykę cenową za nielegalne działanie drapieżne, mające na celu wyeliminowanie nowego uczestnika rynku. Nowy uczestnik rynku ma prawo tymczasowo oferować ceny poniżej kosztów, aby się wypromować i ugruntować swoją pozycję. Podmiot dominujący takiego prawa nie ma – wręcz przeciwnie, jest mu to wyraźnie zabronione. RegioJet wszedł na rynek z obietnicą cen na poziomie około połowy ówczesnych cen biletów EIP i EIC i utrzymuje ten poziom do dziś.
Bo jak RJ stosował dumping to mógł, bo oni nowi, ale "zasiedziałemu konkurentowi" to już nie wolno. :D A treść smsów to sami opublikowali na swojej stronie. :)

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » dzisiaj, 11:13

fraktal pisze:
dzisiaj, 10:19
vernalisadonis pisze:
dzisiaj, 9:41
Co mnie odpychało od RegioJet to to, że kiedyś zostawili pasażerów na lodzie, bo wagonu nie było oraz opóźnienia po 1xx minut praktycznie co chwilę.
Akurat w Intercity też to się zdarza, że nie ma wagonu, co miał być i pasażerowie jadą na stojąco.
Mi się nic takiego nie zdarzyło, a odbyłem przez ostatnie półtora roku kilkadziesiąt podróży. Jeśli chodzi o RJ, to oczywiście trafiały tu przede wszystkim informacje o wpadkach, ale i tak skala miała prawo zniechęcić.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

ashir

Post autor: ashir » dzisiaj, 11:20

I w przypadku PIC są znane zasady w przypadkach awaryjnych, czyli możliwość skorzystania z innego pociągu spółki/innych przewoźników/ZKA itd. W przypadku wystąpienia tego typu problemów w większości przypadków dostanie się też zwrot 25% ceny biletu na konto. A w RJ jedna wielka loteria, czy przyjedzie pociąg, będzie Twój wagon, będą obiecane usługi, czy dojedzie się do celu bez przygód. W przypadku jakichkolwiek utrudnień mogłeś zapomnieć o przesiadce na pociąg innego przewoźnika. Ewentualna rekompensata co do zasady tylko jako wirtualne środki.

fraktal

Post autor: fraktal » dzisiaj, 11:24

Mnie też na szczęście nie- ale w rodzinie słyszałem o jednym takim przypadku. A ja rzadko jeżdżę koleją. Poza tym AI Google w telefonie mi ciagle podrzuca jakieś artykuły o wpadkach kolejowych i o IC też się zdarzają. O zakończeniu działalności przez RegioJet również mi podrzucił.

fraktal

Post autor: fraktal » dzisiaj, 11:28

ashir pisze:
dzisiaj, 11:20
I w przypadku PIC są znane zasady w przypadkach awaryjnych, czyli możliwość skorzystania z innego pociągu spółki/innych przewoźników/ZKA itd. (...)
W przypadku pożaru wagonu, który miał miejsce w miarę niedawno (nie pamiętam już na jakiej trasie) tak słodko nie było. Oczywiście rekompensatę dostali, ale nerwów nikt pasażerom nie zwróci

ashir

Post autor: ashir » dzisiaj, 11:43

A wiesz ile razy (przy bardzo małej skali działalności) był wyczepiany na trasie wagon RJ? Ostatni raz wczoraj. Usterki wagonów na trasie się niestety zdarzają. A myślisz, że pasażerowie jadący do Trójmiasta, którzy noc niespodziewanie spędzili w pociągu RJ, po czym o 4 nad ranem zimą zostali wyrzuceni na peron w Tczewie i dalej mieli sobie poradzić we własnym zakresie to byli szczęśliwi? Czy może pasażerowie z pociągu RJ, który potrącił człowieka na wysokości kładki w Grodzisku Mazowieckim, na których zdaje się też przewoźnik się wypiął? Sam w tym temacie opisywałem moją podróż do Gdańska i jak sobie RJ nie poradził z awarią w Rybnie Pomorskim. To są wszystko dowody anegdotyczne.

Problem w tym, że się uzbierało tego zbyt dużo względem pięknych obietnic ze strony "drugiego najlepszego przewoźnika w Europie" i po ostatnich podwyżkach pasażerowie wyraźnie stracili chęć do podróżowania z nimi, a inaczej to biznes się im nie spina i oddział w Czechach dłużej nie będzie pokrywał strat z Polski.

kajo

Post autor: kajo » dzisiaj, 12:48

My tak narzekamy na InterCity, a mamy na prawdę ogarniętą kolej. Na głównych trasach by zostać na lodzie to już sztuka. Honorowania, dogadane autokary zastępcze, zapasowe lokomotywy, jak nie własne to Cargo. Ciężko z tym konkurować.

No i mi z ciastka za 5 pln jak go nie ma bo się sprzedało. A w IC wiem że mogę sobie zjeść naprawdę niezły żurek czy jajecznicę na maśle.

I jeszcze ten płacz na koniec. Na początku mówił, że media na pewno mu pomogą, że zawsze są po jego stronie. A na koniec płacze że były przeciwko niemu. Normalnie pięcioletnie dziecko.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

ashir

Post autor: ashir » dzisiaj, 12:55

Jeszcze chwalił się jakich to on nie ma kontaktów z Komisją Europejską, która raz, dwa mu pomoże.

Podobno pracownicy RJ dowiedzieli się z FB o utracie pracy? :D

https://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosc ... 36642.html
https://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosc ... 36644.html

kajo

Post autor: kajo » dzisiaj, 15:05

ashir pisze:
dzisiaj, 12:55
Jeszcze chwalił się jakich to on nie ma kontaktów z Komisją Europejską, która raz, dwa mu pomoże.

Podobno pracownicy RJ dowiedzieli się z FB o utracie pracy? :D

https://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosc ... 36642.html
https://www.rynek-kolejowy.pl/wiadomosc ... 36644.html
Typowe fake it, until you make it. Czasami się udaje, czasami wracasz z pokulonym ogonem. W Czechach się udało, w konkurencji z Flixem się udaje, myślał że i tu się uda. A tu kicha.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

Awatar użytkownika
tobk
Kontakt:

Post autor: tobk » dzisiaj, 15:49

faktem jest, że brak konkurencji nie dobrze robi dla nas, klientów monopolisty. Samo to, że PKP IC zaczęło robić promocyjne ceny biletów także na za 2-3 dni, a nie tylko na za m-c. I to właśnie zaczęło się dziać jak wjechał przewoźnik RJ. Jeśli tak było jak mówią, to przykre praktyki stosowane były i nie powinno tak być w cywilizowanym kraju, aby robić wszystko by konkurencję wypchnąć z rynku.

ashir

Post autor: ashir » dzisiaj, 16:13

Konkurencja sama się wypchnęła z rynku. ;-) A z wycofania się RegioJet z Polski skorzystają pasażerowie kolei regionalnych.

fraktal

Post autor: fraktal » dzisiaj, 17:02

ashir pisze:
dzisiaj, 16:13
Konkurencja sama się wypchnęła z rynku. ;-) A z wycofania się RegioJet z Polski skorzystają pasażerowie kolei regionalnych.
Ale pasażerowie IC stracą. Od maja podwyżkli cen biletów (a właściwie brak promocji) na trasie do Poznania, tak pisze wyborcza.pl.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » dzisiaj, 17:10

Wciąż widzę bilety za 19-29 złotych z Wawy do Poznania.
Teraz sprawdziłem w apce IC na szybko na 6.05 na popołudnie i wieczór.

ODPOWIEDZ