Tylko RegioJet już miał bardzo dobrą frekwencję na trasie Kraków - Warszawa - Gdynia, a w piątki, soboty i niedziele często wyprzedane kursy, bo i składy miały zaledwie po 3-4 wagony. Gwałtowny spadek frekwencji nastąpił po kolejnej podwyżce, gdzie za low cost bez gniazdek i rolet liczyli sobie nawet po 139 zł, a za klasę business bez gwarancji dodatkowych usług po 249 zł. Czyli chętni do podróży byli, ale w cenach adekwatnych do oferowanego produktu. Dlaczego nie dołożyli dodatkowych wagonów, żeby zaspokoić popyt, a tym samym zwiększyć rentowność połączeń? Bo zdaje się tych wagonów zdatnych do jazdy to oni nie mają, chociaż Radim Jancura mówił nawet o 195 wagonach na rynek polski od grudnia 2026, a teraz ile kursuje wagonów? Około 30?KwZ pisze: ↑13 kwie 2026, 22:56Tylko skąd pasażer ma wiedzieć, że rozklad-pkp.pl nie jest oficjalną wyszukiwarką? Zawsze z tego korzystałem.
Zwłaszcza że można trafić na artykuł Zaufanej Trzeciej Strony o tym, że to Portal Pasażera jest losowy.
https://zaufanatrzeciastrona.pl/post/kt ... jazdy-pkp/
Z kolei teraz trafiłem na artykuł, że RegioJet faktycznie był często pomijanym przewoźnikiem w rozkładach.
https://kolejowyportal.pl/nie-wszystkie ... olaczenia/
Połączenia komercyjne w Polsce
Moderator: JacekM
Za to na FB można przeczytać, że dzisiejszy RJ z Poznania do Warszawy był bez ani jednego stewarda i baristy. Dobrze, że chociaż był kierownik pociągu i maszynista. Piękny finisz przewoźnika. 
Znając ich, to może nawet kierownika nie było, tylko osoba kierownicza. Ponoć maszyniści niektórzy bez certyfikatów, może to tylko plotki.ashir pisze:Za to na FB można przeczytać, że dzisiejszy RJ z Poznania do Warszawy był bez ani jednego stewarda i baristy. Dobrze, że chociaż był kierownik pociągu i maszynista. Piękny finisz przewoźnika.
ŁK
Też niezła logika żeby zamiast spróbować nabić cały pociąg oferując bilety po te 60-70 zł i jechać chociażby po kosztach, oni ustalili wysoką cenę żeby wozić powietrze ponosząc właściwie takie same koszty.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Oj tam, po prostu nie znasz się na prowadzeniu biznesu. Przyznaj się, jeszcze ani jednego nie położyłeś, co?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Ale dzięki temu mogą jechać bez stewarda itd.px33 pisze:Też niezła logika żeby zamiast spróbować nabić cały pociąg oferując bilety po te 60-70 zł i jechać chociażby po kosztach, oni ustalili wysoką cenę żeby wozić powietrze ponosząc właściwie takie same koszty.
ŁK
Podejrzewam że prąd i nawet opłata za tory to więcej niż kilka stówek za stewarda, a też myślę że za 70 zł pasażer zaakceptowałby nawet całkowity brak jakiejkolwiek gastronomii.
Ja nie wiem czy szukałbym logiki w tej firmie. Z tego sobie tłumaczyłem w googlu komentarze facebookowe to może lepiej że od razu się wycofali? Może nie zepsuli sobie opinii tak bardzo. Jakieś niepłacenie podwykonawcom, niepłacenie ZUSów itd. Normalnie jak w Polsce lat 90.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.
Szczerze? Kwestia menu/przekąsek/kawy to było coś, co ich wyróżniało od IC na duuuuży plus. Jesli nie ma tej przewagi, to po co jeździć żółtym? tym bardziej za 139 złotych...
Niemniej - nie dziwię się, że ludzie mogli zacząć im po prostu uciekać z pracy...