Otóż to. A przy obecnym spadku zainteresowania zbiorkomem m. st. Warszawy raczej będą kolejne cięcia, niż łaty. Ale to tylko mówię na bazie tego co mi mówi kula wróżąca i nieoptymizm.
[KM] Górny Mokotów
Moderator: Wiliam
Dokładnie... dziś wpadł mi w ręce artykuł:
https://www.rynekinfrastruktury.pl/wiad ... 04537.html
I jedną z przyczyn spadku przewozów jest rozmijanie się z rzeczywistymi potrzebami pasażerów: jeśli Sielce płaczą za dawnym 131, to dlaczego nie puścić 11 do Centrum, skoro Miasteczko Wilanów chce bezpośredniego połączenia z Centralnym to dlaczego nie skierować 16 na Jana Pawła, gdy korzystający z uroków Powsina tęsknią za bezpośrednim połączniem ze Śródmieściem, to dlaczego nie zostawić im 519 na starej trasie, gdy brakuje połączenia Górnego Mokotowa z Dolnym to czemu nie utrzymać 168 na Rakowieckiej, albo uruchomić dodatkową linię tramwajową z Sielc na Rakowiecką i dalej Wołoską itd.
Betonowy ZTM wie lepiej, a skoro miasto nie daje tego, czego ludzie chcą, to od komunikacji się odwracają, wybierają swój samochód, Ubera albo przy dobrej pogodzie rower.
ZTM ma jeszcze coś takiego, jak ograniczone zasoby. Pieniędzy ale też bardziej fizyczne.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
-
Matt Cubis
Radni powiedzieli, że chętnie dosypią pieniędzy 
Zamiana tras między 11 a 19 w Śródmieściu, pozostawienie 519 na starej trasie zamiast obecnej gdzie wozi powietrze, czy skierowanie 168 Rakowiecką zamiast Batorego to zmiany bezkosztowe...
Nie wiem, co by miała dać zamiana 11 z 19 poza pogorszeniem przesiadek z Gagarina na Marszałkowską. 519 na starej trasie (czyli do Centralnego?) bezkosztowe nie jest. 168 na Rakowiecką nie ma szansy wrócić, bo tam nie ma teraz infrastruktury przystankowej.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
Nawet jeśli to prawda (a myślę, że ograniczona), to nadal mogą istnieć efektywniejsze sposoby.
Czy pełzający zamach stanu zostanie odkręcony?
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!
Sądy są na polityków - a nie dla polityków!