Rozdysponowanie taboru
-
marco_wawa
Jeszcze dzisiaj 7748 wraca na R3 
A z czego wynika takie żonglowanie wozami w tę i z powrotem? Z uziemienia Solbusów na R3?
-
marco_wawa
Z 7748 nie wiem czemu przenocował jedną noc na R6, a co do Solgruzów 73xx to jest efekt jednego dużego pożaru (7305 na TŁ) i jednego mniejszego (732x - nie pamiętam dokładnie który, w Alejach Jerozolimskich) pożaru, gdzie była ta sama przyczyna. ZTM zarządził uziemienie i dokładne przeglądy + wymiana felernych przewodów (osobiście uważam, że problem wróci wcześniej czy później, bo jakość wymienionych części jest dyskusyjna) i jak oststnio pokazał 7311 powolutku Solgruzy wracają do żywych. Ale całe zamieszanie z serią 73xx jeszcze potrwa.
-
NotThisOne
7311 jako rodzynek jeździ, ale tylko na dodatkach.marco_wawa pisze: ↑13 lip 2026, 4:18Z 7748 nie wiem czemu przenocował jedną noc na R6, a co do Solgruzów 73xx to jest efekt jednego dużego pożaru (7305 na TŁ) i jednego mniejszego (732x - nie pamiętam dokładnie który, w Alejach Jerozolimskich) pożaru, gdzie była ta sama przyczyna. ZTM zarządził uziemienie i dokładne przeglądy + wymiana felernych przewodów (osobiście uważam, że problem wróci wcześniej czy później, bo jakość wymienionych części jest dyskusyjna) i jak oststnio pokazał 7311 powolutku Solgruzy wracają do żywych. Ale całe zamieszanie z serią 73xx jeszcze potrwa.
Czy w związku z wakacyjnym planem przewozowym, jest jakaś priorytetyzacja jazdy najnowszymi i sprawnymi (tak klimatyzacja to element pojazdu który powinien być sprawny) czy jak się wylosuje taki autobus jest puszczany na linię?
Pytam bo trochę mi szczena opadła jak dzisiaj zobaczyłem 1401 na linii. Za kółkiem kierowca znany z TikToka i zastanawiam się czy rzeczywiście priorytetem powinno być żeby miłośnik sobie zaliczył zabytkowy autobus.
Pytam bo trochę mi szczena opadła jak dzisiaj zobaczyłem 1401 na linii. Za kółkiem kierowca znany z TikToka i zastanawiam się czy rzeczywiście priorytetem powinno być żeby miłośnik sobie zaliczył zabytkowy autobus.
Jak na razie to te najnowsze to stoją na klimę.
Zasadnym wydaje się ustalenie, czy w tym 1401 jest obecnie działająca klima.BrdzJkb pisze: ↑wczoraj, 18:31Czy w związku z wakacyjnym planem przewozowym, jest jakaś priorytetyzacja jazdy najnowszymi i sprawnymi (tak klimatyzacja to element pojazdu który powinien być sprawny) czy jak się wylosuje taki autobus jest puszczany na linię?
Pytam bo trochę mi szczena opadła jak dzisiaj zobaczyłem 1401 na linii. [...]
Dla pasażera SU12 z 2007 roku praktycznie niczym nie różni się od SU12 z 2008 roku. Nie są to też pojazdy zabytkowe. Poza tym dzisiaj był chłodny dzień, a 1401 jest wyposażony w klimatyzację, ale pewnie nie było dzisiaj potrzeby jej uruchamiania.BrdzJkb pisze: ↑wczoraj, 18:31Czy w związku z wakacyjnym planem przewozowym, jest jakaś priorytetyzacja jazdy najnowszymi i sprawnymi (tak klimatyzacja to element pojazdu który powinien być sprawny) czy jak się wylosuje taki autobus jest puszczany na linię?
Oryginalnie te wozy miały twarde siedzenia bez gąbki (nie wiem czy mu w międzyczasie wymienili), więc może to go dyskwalifikuje w oczach BrdzJkba.ashir pisze: ↑wczoraj, 20:03Dla pasażera SU12 z 2007 roku praktycznie niczym nie różni się od SU12 z 2008 roku. Nie są to też pojazdy zabytkowe. Poza tym dzisiaj był chłodny dzień, a 1401 jest wyposażony w klimatyzację, ale pewnie nie było dzisiaj potrzeby jej uruchamiania.BrdzJkb pisze: ↑wczoraj, 18:31Czy w związku z wakacyjnym planem przewozowym, jest jakaś priorytetyzacja jazdy najnowszymi i sprawnymi (tak klimatyzacja to element pojazdu który powinien być sprawny) czy jak się wylosuje taki autobus jest puszczany na linię?
Ja wiem i srebrne poręcze, dlatego napisałem "praktycznie niczym". Poza tym w szarpakach jest tablica boczna za drugimi drzwiami, a w 18xx przed.
A czym się różni wakacyjny plan na solówki dla Stalowej od normalnego? Różnica jest praktycznie minimalna, a solówek na R-4 jest od dawna za mało.8239 pisze: ↑wczoraj, 19:47Zasadnym wydaje się ustalenie, czy w tym 1401 jest obecnie działająca klima.BrdzJkb pisze: ↑wczoraj, 18:31Czy w związku z wakacyjnym planem przewozowym, jest jakaś priorytetyzacja jazdy najnowszymi i sprawnymi (tak klimatyzacja to element pojazdu który powinien być sprawny) czy jak się wylosuje taki autobus jest puszczany na linię?
Pytam bo trochę mi szczena opadła jak dzisiaj zobaczyłem 1401 na linii. [...]Bo jeśli tak to niech sobie i jeździ, mimo prawie 20 lat w obiegu.
Na Stalowej wszystkie wozy mają sprawną klimę, a te w których padnie są na bieżąco naprawiane. Jej wydajność w niektórych wozach to już osobna kwestia.
- ZielonyJamnik
Przez to nie jadą po kolejne?
Mkną po koleinach zielone jamniki... 
To prawda. Niczym się nie różni - jest tak samo zabytkowy.
Już w różnych wątkach było to już omawiane:
- śmierdzacy i brudny w środku (odczucia organoleptyczne na poziomie PKS Grodzisk w 2015 roku),
- brak pełnego systemu informacji pasażerskiej (koraliki elektroniczne są bardzo przydatne jeżeli nie wiesz jaki bilet kupić - 20 czy 40 minut),
- w przypadku przegubów 88xx na miejscu dla wózka dziecięcego znajduje się biletomat - na prawdę super przygoda jak trafi Ci się jakiś kierowca profesor prawa od "homologacji",
- w zimę w środku jest jakieś 100 stopni,
- klimatyzacja nie załącza się automatycznie tylko z przycisku przez kierowcę co wiadome jakie ma konsekwencje.
To mi przeszkadza jako pasażerowi jeżdżącemu okazjonalnie, i to są rzeczy które mi przeszkadzają. Niewykluczone, że komuś innemu to odpowiada, a znajdzie ktoś jeszcze kilka innych wad. Generalnie jednak jakiś standard świadczonych usług został przez ZTM wypracowany (gdzieś od 2015 roku z drobnymi modyfikacjami, jak np. rok później wymóg rzeźni po obu stronach) i dobrze byłoby go nie obniżać.
Jechalem kiedyś 1400 i działała elegancko. Natomiast gdyby kierowczyni jej wtedy nie włączyła... I to jest problem.
Koraliki elektroniczne są bardzo przydatne pod warunkiem, że działają, a z tym jest źle u przewoźnika miejskiego. Zaletą szarpaka jest to, że przynajmniej decha zawsze będzie