dla porównania przed oklejeniem źródło:helix_zapasowe1(discord)piorunus pisze: ↑25 sie 2026, 3:53Wygląda na to, że będzie na styk z terminem do zgłoszenia auta wzorcowego / bazowego do certyfikacji przez ZTM.Autobusowy8731 pisze: ↑24 sie 2026, 22:01Ciekawe co z tymi nowymi Otokarami dla Relobusa? Miał rzekomo przybyć w lipcu jeden, ale nic nie widu, nie słychu, a termin rozpoczęcia kontraktu coraz bliżej...Pierwsza z brzegu propozycja AI.
Ajenci - dyskusje, komentarze, nowości
Jeżeli te kolory są bliżej prawdy (a tak myślę), to pierwsze zdjęcie po korekcie kolorów wyglądałoby tak:
9001.Jurand pisze: ↑25 sie 2026, 21:23Już jest.Autobusowy8731 pisze: ↑24 sie 2026, 22:01Ciekawe co z tymi nowymi Otokarami dla Relobusa? Miał rzekomo przybyć w lipcu jeden, ale nic nie widu, nie słychu, a termin rozpoczęcia kontraktu coraz bliżej...
Ponoć stoi na Estrady.
Nie ponoć, tylko już oficjalnie.
Ja bym jednak uważał z tym co można znaleźć w internecie. Z ciekawości sprawdziłem te Otokary i rzeczywiście Google Gemini napisało mi, że w Radomiu oficjalnie Otokary, więc zapytałem o Warszawę. Jeśli chodzi o nadchodzący kontrakt PKSu nie był w stanie mi napisać, jakie autobusy zostały wybrane, za to stwierdził, że Relobus kupuje przegubowe Otokary dla Warszawy i nie dało się go wyprowadzić z tego błędu....
Słuchaj się AI a daleko zajedziesz. Grodzio już dawno temu zadeklarował Otokary na przeguby.
No może być w tym trochę prawdy, przez pół roku Grodzio będzie miał 2 x 50 brygad. Do tego elki. To się nie zmieści na Klementowickiej bez wyburzeń i reorganizacji bazy.
A jak się dogadają z Mobilisem, to będzie też łatwiej z kierowcami.
Czyli tak zwany Grodzilis.
-
Warsopolis5253
Wszystko fajnie, ale Mobilis będzie miał 108 Otokarów, więc tam też nie wejdą te przeguby, więc to nie ma sensu, prędzej elki będą gdzieś indziej parkować.
Elki to cały czas parkują pod domami kierowców , po stacjach benzynowych i po innych przysłowiowych krzakach.Warsopolis5253 pisze: ↑dzisiaj, 2:15Wszystko fajnie, ale Mobilis będzie miał 108 Otokarów, więc tam też nie wejdą te przeguby, więc to nie ma sensu, prędzej elki będą gdzieś indziej parkować.
W okresie o którym mowa będzie Mobilis miał 54 Otokary. Resztę bazy zajmą niesprzedane Conecta i w końcowym okresie dostarczane Otokary na nowy kontrakt.Warsopolis5253 pisze: ↑dzisiaj, 2:15Wszystko fajnie, ale Mobilis będzie miał 108 Otokarów, więc tam też nie wejdą te przeguby, więc to nie ma sensu, prędzej elki będą gdzieś indziej parkować.
Pod domami to jakieś pojedyncze sztuki. Trochę brygad wyjeżdża jednak z Klementowickiej. A tak to Piaseczno, Góra Kalwaria, Stara Iwiczna. Ale na serwisowanie wszystko co jakiś czas zjeżdża na Klementowicką.
Wozy obsługujące Otwock zresztą też. Ząbkobusy w komplecie stoją na Klemie, ale kontrakt niedługo się kończy.
Takie pseudo kombinacje to ja słyszałem na własne uszy jak Arriva wygrała kontrakt na 12m
Plan był taki że Michalczewska wygrywana drugą część przetargu ( czyli tego co wygrał PKS GM) i wspólna baza, wspólna dyspozytornia i taki sam tabor
Wyszło jak wyszło, każdy już to wie
Więc jak przewidujesz, co zrobi Grodzio na te pół roku kiedy będzie miał i solówki i przeguby?