Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych

Nowe nazwy przystanków

Moderatorzy: Tyrystor, Dantte

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 04 gru 2006, 12:28

Pętla to za dużo powiedziane. To jest zwykły przystanek zaraz za skrzyżowaniem ze Słomińskiego. Autobusy wykręcają na rondzie, które jest za Arkadią.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 04 gru 2006, 13:00

hafilip84 pisze:a mozesz mi na google.maps albo czyms podobnym zaznaczyc gdzie dokladnie jest ta petla?
Przystanek jest zaraz po zjeździe ze Słomińskiego, więc w sumie mógłby utworzyć jeden zespół z tymi na Słomińskiego, bo wszystkie są w obrębie jednego skrzyżowania.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 04 gru 2006, 13:11

hafilip84 pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Ale można to w sumie połaczyć w jeden zespół :-k
a mozesz mi na google.maps albo czyms podobnym zaznaczyc gdzie dokladnie jest ta petla?
http://ztm.waw.pl/mapa/centrum.htm -starczy :> :)
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
hafilip84
Jego Gryząca Albumowość

Post autor: hafilip84 » 04 gru 2006, 13:21

starczy ;) mozna polaczyc :)

Awatar użytkownika
Sadek

Post autor: Sadek » 04 gru 2006, 16:00

Paweł D. pisze:
Sadek pisze: W latach 1986 - 1995 SŁUŻEW (z tej nazwy korzystała tylko linia 35 ale nie po uruchomieniu metra tylko od czasu przywrócenia ruchu liniowego na ul. Stawki , a dokładnie od 3.10.94 do 7.04.95)
Linia 35 we współczesnym przebiegu nigdy nie miała krańca o nazwie SŁUŻEW.
Ja pamiętam raczej co innego , przez te parę miesięcy od uruchomienia 35 do momentu w którym ruszyło metro na tablicach linii 35 były napisy Piaski i Służew. Chyba że coś mi się myli z 14 którą wydłużyli potem na Wyścigi. Ale jestem pewien (mieszkałem na Dolince 20 lat) że na tej pętli widziałem tramwaje które na tablicach miały napisane jako kraniec SŁUŻEW

michael112

Post autor: michael112 » 04 gru 2006, 16:11

ŁUKASZ_1 pisze:Baseny Inflancka C.H.ARKADIA
Lepiej już przemianować tak ZP RONDO RADOSŁAWA, a przynajmiej te z nich, które są po tej stronie ulicy, co centrum handlowe. Tam jest więcej linii i główne wejście.

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 04 gru 2006, 16:13

Sadek pisze:Ja pamiętam raczej co innego , przez te parę miesięcy od uruchomienia 35 do momentu w którym ruszyło metro na tablicach linii 35 były napisy Piaski i Służew. Chyba że coś mi się myli z 14 którą wydłużyli potem na Wyścigi. Ale jestem pewien (mieszkałem na Dolince 20 lat) że na tej pętli widziałem tramwaje które na tablicach miały napisane jako kraniec SŁUŻEW
Co do 35 dalej będę twierdził że od początku była to WILANOWSKA. Na miesiąc przed uruchomieniem <M> domalowano słowo METRO.
A co nazwy SŁUŻEW to ostatnie tam kończyły chyba 14 i 33bis.

Awatar użytkownika
bambi

Post autor: bambi » 04 gru 2006, 23:26

Wracając do wątku marymoncko-potockiego chciałbym zauważyć, że nazwa stacji metra MARYMONT jest podobnie nieprawidłowa i myląca, jak wcześniej (przed zmianą) PARK KASKADA dla SŁODOWIEC. Mój ojciec, który wychowywał się w tych stronach, zawsza mnie uczył, że Marymont, to tereny poniżej skarpy (czyli na zachód od Lektykarskiej-Hłaski-Gdańskiej) a na górze są Bielany, Słodowiec i Żoliborz - dlatego nazwa "Marymont" bardziej pasuje do obecnej pętli 36.
Teraz oczywiście jest za późno i nie przejdzie zmiana nazw stacji metra (zwłaszcza, że przyjęła się jeszcze przed oddaniem jej do użytku), ale moim zdaniem w tym miejscu powinno być właśnie <M> POTOCKA, ewentualnie <M> PARK KASKADA.

Wszystko zaczeło się od socjalistycznej-z-dupy-wziętej nazwy "Hala Marymoncka", która pasuje tu jak "Hala Wola" do Jelonek.
Na potwierdzenie mojej teorii chcę zauważyć, że na tablicach bocznych tramwajów krańcujących przy POTOCKIEJ w ramce oznaczajęcej dzielnicę jest "Żoliborz", a nie "Marymont" :D .

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 05 gru 2006, 0:13

Teraz po prostu Marymont rozszerzy się, jeśli jest tak jak mówisz :) nie mniej jednak potwierdzeniem mogłoby być to, jak tę kwestię reguluje MSI.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Doman

Post autor: Doman » 05 gru 2006, 8:40

Jesli chodzi o nazewnictwo południowego kranca 35 przed rewolucja tramwajową - to rzeczywiscie od czasu powsania do linii do urchomienia metra na tablicy bocznej widaniała petla SLUŻEW, po uruchomieniu linii metra wprowdzono nazwe WILANOWSKA i dopiero po kilu latach ktos bardzo spostrzegawczy w ZTM zorientowal sie ze jest to błedna nazwa poniewaz petli WILANOWSKA w rzeczywistosci nie ma a jest METRO WILANOWSKA i ten bład skorygowano.

Paweł D.

Post autor: Paweł D. » 05 gru 2006, 9:35

Doman pisze:Jesli chodzi o nazewnictwo południowego kranca 35 przed rewolucja tramwajową - to rzeczywiscie od czasu powsania do linii do urchomienia metra na tablicy bocznej widaniała petla SLUŻEW, po uruchomieniu linii metra wprowdzono nazwe WILANOWSKA i dopiero po kilu latach ktos bardzo spostrzegawczy w ZTM zorientowal sie ze jest to błedna nazwa poniewaz petli WILANOWSKA w rzeczywistosci nie ma a jest METRO WILANOWSKA i ten bład skorygowano.
35 nigdy na SŁUŻEW-ie nie krańcowało. Od '86 obowiązywała nazwa WILANOWSKA a 35 uruchomiono w '94. I nie po paru latach tylko miesiąc przed dopisano METRO

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 05 gru 2006, 9:55

michael112 pisze:Lepiej już przemianować tak RONDO RADOSŁAWA, a przynajmiej te z nich, które są po tej stronie ulicy, co centrum handlowe. Tam jest więcej linii i główne wejście.
:arrow: I co, po jednej stronie ulicy będzie inna nazwa, a po drugiej inna? Poza tym RONDO "RADOSŁAWA" i BASENY INFLANCKA to są odrębne zespoły przystankowe i nie ma żadnego uzasadnienia dla połączenia ich nazewnictwa.

Doman

Post autor: Doman » 05 gru 2006, 15:42

Paweł D. pisze:35 nigdy na SŁUŻEW-ie nie krańcowało. Od '86 obowiązywała nazwa WILANOWSKA a 35 uruchomiono w '94. I nie po paru latach tylko miesiąc przed dopisano METRO
niewiem co widanialo na wiatach przystankowych jednakze wg bazy prowadzonej przeze mnie w tamtym czasie dotyczacej bocznych tablic KM takie własnei oznaczenia sie znajdowały.

michael112

Post autor: michael112 » 05 gru 2006, 16:09

MZ pisze:
michael112 pisze:Lepiej już przemianować tak RONDO RADOSŁAWA, a przynajmiej te z nich, które są po tej stronie ulicy, co centrum handlowe. Tam jest więcej linii i główne wejście.
:arrow: I co, po jednej stronie ulicy będzie inna nazwa, a po drugiej inna? Poza tym RONDO "RADOSŁAWA" i BASENY INFLANCKA to są odrębne zespoły przystankowe i nie ma żadnego uzasadnienia dla połączenia ich nazewnictwa.
Nie. B. Inflancka zostaną sobą.

Awatar użytkownika
bambi

Post autor: bambi » 05 gru 2006, 21:31

MeWa pisze:nie mniej jednak potwierdzeniem mogłoby być to, jak tę kwestię reguluje MSI.
MSI reguluję tę kwestię tak, że w tym miejscu spotykają się 3 dzielnice (obszary MSI): Sady Żoliborskie. Marymont-Potok i Żoliborz (granicę stanowi ciąg Słowackiego-Popiełuszki oraz odchodząca od niego Potocka).

Ja reguluję tę kwestię tak, że nazwa "Marymont" mi tu nie pasuje... ;-)

ODPOWIEDZ