Silnik forum został zaktualizowany.
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Możliwe są utrudnienia w dostępie w najbliższych dniach. Raportowanie problemów: temat Błędy SQL w Sprawach Technicznych
Nowe nazwy przystanków
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
http://ztm.waw.pl/mapa/centrum.htm -starczyhafilip84 pisze:a mozesz mi na google.maps albo czyms podobnym zaznaczyc gdzie dokladnie jest ta petla?R-11 Kleszczowa pisze:Ale można to w sumie połaczyć w jeden zespół
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Ja pamiętam raczej co innego , przez te parę miesięcy od uruchomienia 35 do momentu w którym ruszyło metro na tablicach linii 35 były napisy Piaski i Służew. Chyba że coś mi się myli z 14 którą wydłużyli potem na Wyścigi. Ale jestem pewien (mieszkałem na Dolince 20 lat) że na tej pętli widziałem tramwaje które na tablicach miały napisane jako kraniec SŁUŻEWPaweł D. pisze:Linia 35 we współczesnym przebiegu nigdy nie miała krańca o nazwie SŁUŻEW.Sadek pisze: W latach 1986 - 1995 SŁUŻEW (z tej nazwy korzystała tylko linia 35 ale nie po uruchomieniu metra tylko od czasu przywrócenia ruchu liniowego na ul. Stawki , a dokładnie od 3.10.94 do 7.04.95)
-
michael112
Co do 35 dalej będę twierdził że od początku była to WILANOWSKA. Na miesiąc przed uruchomieniem <M> domalowano słowo METRO.Sadek pisze:Ja pamiętam raczej co innego , przez te parę miesięcy od uruchomienia 35 do momentu w którym ruszyło metro na tablicach linii 35 były napisy Piaski i Służew. Chyba że coś mi się myli z 14 którą wydłużyli potem na Wyścigi. Ale jestem pewien (mieszkałem na Dolince 20 lat) że na tej pętli widziałem tramwaje które na tablicach miały napisane jako kraniec SŁUŻEW
A co nazwy SŁUŻEW to ostatnie tam kończyły chyba 14 i 33bis.
Wracając do wątku marymoncko-potockiego chciałbym zauważyć, że nazwa stacji metra MARYMONT jest podobnie nieprawidłowa i myląca, jak wcześniej (przed zmianą) PARK KASKADA dla SŁODOWIEC. Mój ojciec, który wychowywał się w tych stronach, zawsza mnie uczył, że Marymont, to tereny poniżej skarpy (czyli na zachód od Lektykarskiej-Hłaski-Gdańskiej) a na górze są Bielany, Słodowiec i Żoliborz - dlatego nazwa "Marymont" bardziej pasuje do obecnej pętli 36.
Teraz oczywiście jest za późno i nie przejdzie zmiana nazw stacji metra (zwłaszcza, że przyjęła się jeszcze przed oddaniem jej do użytku), ale moim zdaniem w tym miejscu powinno być właśnie <M> POTOCKA, ewentualnie <M> PARK KASKADA.
Wszystko zaczeło się od socjalistycznej-z-dupy-wziętej nazwy "Hala Marymoncka", która pasuje tu jak "Hala Wola" do Jelonek.
Na potwierdzenie mojej teorii chcę zauważyć, że na tablicach bocznych tramwajów krańcujących przy POTOCKIEJ w ramce oznaczajęcej dzielnicę jest "Żoliborz", a nie "Marymont"
.
Teraz oczywiście jest za późno i nie przejdzie zmiana nazw stacji metra (zwłaszcza, że przyjęła się jeszcze przed oddaniem jej do użytku), ale moim zdaniem w tym miejscu powinno być właśnie <M> POTOCKA, ewentualnie <M> PARK KASKADA.
Wszystko zaczeło się od socjalistycznej-z-dupy-wziętej nazwy "Hala Marymoncka", która pasuje tu jak "Hala Wola" do Jelonek.
Na potwierdzenie mojej teorii chcę zauważyć, że na tablicach bocznych tramwajów krańcujących przy POTOCKIEJ w ramce oznaczajęcej dzielnicę jest "Żoliborz", a nie "Marymont"
Jesli chodzi o nazewnictwo południowego kranca 35 przed rewolucja tramwajową - to rzeczywiscie od czasu powsania do linii do urchomienia metra na tablicy bocznej widaniała petla SLUŻEW, po uruchomieniu linii metra wprowdzono nazwe WILANOWSKA i dopiero po kilu latach ktos bardzo spostrzegawczy w ZTM zorientowal sie ze jest to błedna nazwa poniewaz petli WILANOWSKA w rzeczywistosci nie ma a jest METRO WILANOWSKA i ten bład skorygowano.
35 nigdy na SŁUŻEW-ie nie krańcowało. Od '86 obowiązywała nazwa WILANOWSKA a 35 uruchomiono w '94. I nie po paru latach tylko miesiąc przed dopisano METRODoman pisze:Jesli chodzi o nazewnictwo południowego kranca 35 przed rewolucja tramwajową - to rzeczywiscie od czasu powsania do linii do urchomienia metra na tablicy bocznej widaniała petla SLUŻEW, po uruchomieniu linii metra wprowdzono nazwe WILANOWSKA i dopiero po kilu latach ktos bardzo spostrzegawczy w ZTM zorientowal sie ze jest to błedna nazwa poniewaz petli WILANOWSKA w rzeczywistosci nie ma a jest METRO WILANOWSKA i ten bład skorygowano.
michael112 pisze:Lepiej już przemianować tak RONDO RADOSŁAWA, a przynajmiej te z nich, które są po tej stronie ulicy, co centrum handlowe. Tam jest więcej linii i główne wejście.
niewiem co widanialo na wiatach przystankowych jednakze wg bazy prowadzonej przeze mnie w tamtym czasie dotyczacej bocznych tablic KM takie własnei oznaczenia sie znajdowały.Paweł D. pisze:35 nigdy na SŁUŻEW-ie nie krańcowało. Od '86 obowiązywała nazwa WILANOWSKA a 35 uruchomiono w '94. I nie po paru latach tylko miesiąc przed dopisano METRO
-
michael112
Nie. B. Inflancka zostaną sobą.MZ pisze:michael112 pisze:Lepiej już przemianować tak RONDO RADOSŁAWA, a przynajmiej te z nich, które są po tej stronie ulicy, co centrum handlowe. Tam jest więcej linii i główne wejście.I co, po jednej stronie ulicy będzie inna nazwa, a po drugiej inna? Poza tym RONDO "RADOSŁAWA" i BASENY INFLANCKA to są odrębne zespoły przystankowe i nie ma żadnego uzasadnienia dla połączenia ich nazewnictwa.
MSI reguluję tę kwestię tak, że w tym miejscu spotykają się 3 dzielnice (obszary MSI): Sady Żoliborskie. Marymont-Potok i Żoliborz (granicę stanowi ciąg Słowackiego-Popiełuszki oraz odchodząca od niego Potocka).MeWa pisze:nie mniej jednak potwierdzeniem mogłoby być to, jak tę kwestię reguluje MSI.
Ja reguluję tę kwestię tak, że nazwa "Marymont" mi tu nie pasuje...