Trasa i Most Północny

Moderator: Wiliam

Dennis

Post autor: Dennis » 12 gru 2006, 16:11

Jedna z niezadowolonych firm uważa, że tak ścisłe określenie parametrów mostu i zjazdów z niego wiąże jej ręce, bo nie może przedstawić własnych bardziej efektywnych i oszczędnych koncepcji. Ratusz odpowiada, że to co jest efektywne dla firmy, nie musi być efektywne dla miasta.
Nie chcę bronić ratusza, który na pewno swoje ma za pazurami, jeśli chodzi o przygotowanie postępowania, ale firma, o której mowa w cytacie, wydaje się nie rozumieć podstawowych zasad rządzących zamówieniami publicznymi. Jeśli kryteria wyboru są jasno określone, a jak zrozumiałem w tym przypadku są to cena i termin, to cała reszta jest sztywna i nie ma tu żadnej wariantowości. To jakieś nieporozumienie. Firma musi wykazać, iż sama spełnia warunki podmiotowe udziału w postępowaniu, jej oferta zaś spełnia wszystkie warunki, postawione przez Zamawiającego w SIWZ. Jeśliby zamawiający postawił warunki ewidentnie wskazujące na danego wykonawcę, nie daj Boże podał jakąś nazwę albo wymagał stosowania rozwiązania opracowanego i wykorzystywanego przez jedną, jedyną firmę, to mogłoby to być podejrzane. Ale w takim przypadku :?: Obecna ustawa pzp jest mocno niedoskonała i nie umożliwia zamawiajacemu otrzymania dokładnie tego, czego chce. To znaczy miasto nie może np. wprost wskazać na markę autobusu, którą chce kupić (dajmy na to, że ma już typy a, b i c i nie chce kupować innych, ze względu na serwis, eksploatację itd). Może to natomiast robić nie wprost. I to może się udać (choć łatwe nie będzie). W rzeczonym przypadku nie było IMHO aż tak drastycznego wskazania na konkretną markę, czy typ, a jedynie na sposób rozwiązania pewnej kwestii, mogący zostać zaimplementowany przez bardzo wiele różnych firm.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 12 gru 2006, 16:40

Swoją drogą to, że nie można wybrać rzeczywiście bardziej efektywnych i oszczędnych rozwiązań też nie jest zbyt logiczne. Tym bardziej, że jakoś wciąż jeszcze bym bardziej ufał fachowcom w firmach, niż urzędasom smażącym warunki przetargu. :-k
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 12 gru 2006, 16:45

Tyle, że "urzędasy" "wysmażyły" (nawiasem mówiąc, trzeba by założyć jakiś wątek żeby pojeździć po biurwach z biur podróży dla równowagi :p ) warunki na podstawie ś.p. konkursu na Most Północny, zapewne w porozumieniu z zespołem arbitrów który wtedy pracował.

Nie chcę tu najeżdżać na fachowców z firm, ale moim zdaniem to klasyczny przykład próby pre-negocjacji warunków w stronę, która z jakiegoś powodu któremuś konsorcjum bardziej odpowiada (w rodzaju - ten ma spółkę zależną produkującą bruk betonowy, a ten ma sporo marnego lepiszcza które by chciał w chodniki z asfaltu piaskowego władować, albo ci budowali już mosty łukowe, a ci tylko belkowe itp.).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 12 gru 2006, 16:51

Ależ ja nie twierdzę, że w tej chwili ta firma powinna mieć cokolwiek do powiedzenia. Chodzi mi tylko o zastanowienie się nad np. optymalnym kształtem przepisów.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 12 gru 2006, 16:56

Firmy startujące w przetargu swoim akcesem do współzawodnictwa zgadzają się na warunki przetargu i projektu, więc nie powinni na tym etapie zgłaszać uwag. Skoro jest to przetarg na zasadzie "projektuj i buduj", to po wygraniu przetargu można zgłosić ewentualnie własne koncepcje dot. poprawek.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 12 gru 2006, 17:14

To są zapytania, normalne w procedurze przetargowej. I termin trzeba po takim zapytaniu przesunąć!
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 13 gru 2006, 9:20

Busmann pisze:Firmy startujące w przetargu swoim akcesem do współzawodnictwa zgadzają się na warunki przetargu i projektu, więc nie powinni na tym etapie zgłaszać uwag.
:arrow: Ale tutaj nikt nie zgłasza uwag, tylko pyta o szczegóły. Urzędnicy muszą mieć kilka dni na udzielenie odpowiedzi. To jest przetarg na kolosalną kwotę, więc w sumie nic dziwnego, że firmy chcą szczegółowo wszystko wiedzieć. Szkoda tylko, że zwykle w ostatniej chwili.

Dennis

Post autor: Dennis » 13 gru 2006, 10:08

inż. Glonojad pisze:To są zapytania, normalne w procedurze przetargowej. I termin trzeba po takim zapytaniu przesunąć!
Nieprawda. Na zapytania trzeba odpowiedzieć. Natomiast termin przesuwasz jedynie wówczas, gdy zmieniasz treść SIWZ. Tak więc może się zdarzyć, ale nie musi, że pośrednio przesuwasz termin składania ofert z powodu złożenia zapytań, np. w sytuacji, gdy treść zapytania wskazuje na błędy w Specyfikacji.
A co do założenia wątku o biurwach z biur podróży, jestem zdecydowanie na tak ;) :rotfl2:

[ Dodano: 2006-12-13, 10:10 ]
MZ pisze:
Busmann pisze:Firmy startujące w przetargu swoim akcesem do współzawodnictwa zgadzają się na warunki przetargu i projektu, więc nie powinni na tym etapie zgłaszać uwag.
:arrow: Ale tutaj nikt nie zgłasza uwag, tylko pyta o szczegóły. Urzędnicy muszą mieć kilka dni na udzielenie odpowiedzi. To jest przetarg na kolosalną kwotę, więc w sumie nic dziwnego, że firmy chcą szczegółowo wszystko wiedzieć. Szkoda tylko, że zwykle w ostatniej chwili.
Jak zrozumiałem, to nie były ani uwagi, ani pytania, tylko zwykły bezczelny protest. Nie wiem czy wiecie, o ile kazdy taki protest, nawet bezzasadny i ostatecznie oddalony (odrzucony) przedłuża całą procedurę :?: #-o

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 gru 2006, 16:11

Dennis pisze:
inż. Glonojad pisze:To są zapytania, normalne w procedurze przetargowej. I termin trzeba po takim zapytaniu przesunąć!
Nieprawda. Na zapytania trzeba odpowiedzieć. Natomiast termin przesuwasz jedynie wówczas, gdy zmieniasz treść SIWZ. Tak więc może się zdarzyć, ale nie musi, że pośrednio przesuwasz termin składania ofert z powodu złożenia zapytań, np. w sytuacji, gdy treść zapytania wskazuje na błędy w Specyfikacji.
Ops, moja skucha. Chociaż uważam, że w przypadku poważnych pytań termin powinno się przesuwać - chociaż, jak widać, nie trzeba. Na szczęście, od procedur zamówień publicznych są u mnie inni ;)

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 14 gru 2006, 0:03

Dennis pisze:
MZ pisze: :arrow: Ale tutaj nikt nie zgłasza uwag, tylko pyta o szczegóły. Urzędnicy muszą mieć kilka dni na udzielenie odpowiedzi. To jest przetarg na kolosalną kwotę, więc w sumie nic dziwnego, że firmy chcą szczegółowo wszystko wiedzieć. Szkoda tylko, że zwykle w ostatniej chwili.
Jak zrozumiałem, to nie były ani uwagi, ani pytania, tylko zwykły bezczelny protest. Nie wiem czy wiecie, o ile kazdy taki protest, nawet bezzasadny i ostatecznie oddalony (odrzucony) przedłuża całą procedurę :?: #-o
wiemy - na budowie metra na Bielanach 19 protestów opóźniło o 6 miesięcy.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Tm

Post autor: Tm » 19 gru 2006, 18:17

czy mógłby ktoś wkleić artykuł z Dziennika o planach metra na MP?
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 19 gru 2006, 20:51

to ktoś ten musiałby zdecydować się do którego tematu :) ostatnio dyskusja o metrze w tej sprawie była u mnie.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 19 gru 2006, 21:04

Solaris, Ty czytasz Dziennik, wrzucaj gdziekolwiek ;)
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 19 gru 2006, 21:12

Solar mówi, że nie ma dzisiejszego wydania ;) Po za tym kupuje tylko wydania poniedziałkowe i weekendowe ;)

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 gru 2006, 9:44

Dzisiaj dzień "D"...

ODPOWIEDZ