Linia 100

Moderator: Wiliam

lasuch

Post autor: lasuch » 27 sty 2007, 18:13

Piotrek pisze: Co jak co, ale akurat trasa do Powsina w zimę jest pomysłem bezsensownym.
Oj nie byłbym taki pewny ,w zimę Park nie narzeka na brak chętnych często w weekendy mamy więcej pracy niż latem i to dużo więcej zwłaszcza gdy dopisze pogoda i ludzie przyjadą na narty. A 519 Jest zapełnione na pętli i taka linia turystyczna miałaby wzięcie i to by nie byli tylko przypadkowi ludzie , ręcze za to.

michael112

Post autor: michael112 » 27 sty 2007, 18:13

Piotrek pisze:
michael112 pisze:Ekspresowa linia turystyczna.
To chyba przesada. 4xx to rozumiem, ale ekspres jako linia turystyczna to coś nie tak...
Ekspres to linia z bardzo małą ilością przystanków.
Ponieważ czas przejazdu z pl. Zamkowego do Powsina w obie strony był bardzo długi, jak na jedną brygadę (początkowo linia cudem wyrabiała się w częstotliwości 120 min. przy braku postoju w Powsinie i 10-cio minutowym na pl. Zamkowym; później złagodzono warunki kierowcom, obniżając częstotliwość do 150 min.) chcę do minimum obnizyc liczbę przystanków na linii. Dałbym Stare Miasto, Dw. Wileński, ZOO, Nowy Świat, Centrum, Pl. Trzech Krzyży (tylko w stronę Powsina), Agrykolę, Sielce lub Chełmską nż, Sadybę nż, Wilanów i Powsin.
Albo, przy uruchomieniu turystyka z zabytkami, w ogóle wycofałbym je z ZOO i puścił Krakowskim Przedmieściem (na nim byłby jedynie Pl. Zamkowy).

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 27 sty 2007, 18:21

michael112 pisze:Ekspres to linia z bardzo małą ilością przystanków.
Co ty nie powiesz.
michael112 pisze:Ponieważ czas przejazdu z pl. Zamkowego do Powsina w obie strony był bardzo długi, jak na jedną brygadę (początkowo linia cudem wyrabiała się w częstotliwości 120 min. przy braku postoju w Powsinie i 10-cio minutowym na pl. Zamkowym; później złagodzono warunki kierowcom, obniżając częstotliwość do 150 min.) chcę do minimum obnizyc liczbę przystanków na linii. Dałbym Stare Miasto, Dw. Wileński, ZOO, Nowy Świat, Centrum, Pl. Trzech Krzyży (tylko w stronę Powsina), Agrykolę, Sielce lub Chełmską nż, Sadybę nż, Wilanów i Powsin.
A wiesz dlaczego skasowali 400? Bo tą linią jeździło jeszcze mniej pasażerów niż na 100! I ja twierdzę, że 100 ma obecnie dobrze ułożoną trasę.
michael112 pisze:Albo, przy uruchomieniu turystyka z zabytkami, w ogóle wycofałbym je z ZOO i puścił Krakowskim Przedmieściem (na nim byłby jedynie Pl. Zamkowy).
Chyba nie wiesz jakie potoki generuje przystanek ZOO w sezonie.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 27 sty 2007, 19:44

Bastian pisze:Turyści są, to jasne. Tylko czy są równie skorzy do objeżdżania miasta, jak latem?
:arrow: Zimą chyba nawet byłoby wygodniej oglądać miasto z okien autobusu, bo do spacerów pogoda raczej nie zachęca.
michael112 pisze:Sądzę, że MZA w ogóle nie wypuszcza pietrusa zimą.
Piotrek pisze:A to wielki błąd.
Przy śliskich nawierzchniach to mogłoby być niekiedy niebezpieczne.

Awatar użytkownika
Karol

Post autor: Karol » 27 sty 2007, 19:59

Turystyczne autobusy piętrowe jakoś w zimie jeżdżą, a nierzadko osiągają większe prędkości w trasie :-k
www.kolej.one.pl
Zachęcam do aktualizowania danych!!!

Pasażer:KM, 401, 520, 115, 173, 315 (kolejność zamierzona!)

Awatar użytkownika
plati

Post autor: plati » 27 sty 2007, 20:17

Cytat: >>"A wiesz dlaczego skasowali 400? Bo tą linię jeździło jeszcze mniej pasażerów niż na 100!"<<

Bzzzdura :!: Kiedy ja jechałem linią 400, w te wakacje jak kursowała, to popołudniowym kursem (sobotnim lub niedzielnym), wyruszającym z Placu Zamkowego (obsługa piętrusem), jechało tyle osób, że na Placu Zamkowym stał ich dosłownie tłum. Ten sam tłum dosłownie zeszturmował piętrusa, gdy ten (opóźniony), zajechał na Plac z trasy. Oczywiscie 99% osób, chciało się wedrzeć na piętro ;-) I tak też miejsca siedzące były na ful zajęte, i stojących miejscami brakowało. Bardzo dużo osób dojechało aż do Parku w Powsinie. Grupki osób wysiadały tylko przy Łazienkach, czy w Wilanowie.
Wychodzi na to że pomysł z linią był jednak (przynajmniej po części) trafiony.... :dance:
Moje linie: 111, 123, 148, 168, 213, 225, 311 509, N02, N03, N22, N72, N75

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 27 sty 2007, 21:55

Moim zdaniem problem linii 100 jest jej słaba reklama :-k Jakoś w innych miastach takie linie cieszą się powodzeniem np. Paryż, Berlin. U nas niestety nie.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
m72
(mateusz72)

Post autor: m72 » 27 sty 2007, 22:06

R-11 Kleszczowa pisze:Moim zdaniem problem linii 100 jest jej słaba reklama Jakoś w innych miastach takie linie cieszą się powodzeniem np. Paryż, Berlin. U nas niestety nie.
nie ma co się dziwić skoro jedyną reklamą jes przeterminowana ulotka i raz na rok z okazji wakacji wspomnienie w TKW. nawet na stronie ZTMu nie ma noty o 100 (kiedyś była ...). naprawdę szkoda mi, że Warszawa, która stara się promować nic nie robi sobie z linii turystycznych. [-X
Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.

Ikarus 5780

Post autor: Ikarus 5780 » 27 sty 2007, 22:10

plati pisze:Cytat: >>"A wiesz dlaczego skasowali 400? Bo tą linię jeździło jeszcze mniej pasażerów niż na 100!"<<

Bzzzdura :!: Kiedy ja jechałem linią 400, w te wakacje jak kursowała, to popołudniowym kursem
Kto tu pisze bzdury. Używasz absurdalnych argumentów. Jak jeden popołudniowy kurs, który widzałeś był nabity to nie znaczy, że każdy taki jest.

A co do samej linii turystycznej to uważam tak, jak Maciek. Reklama tej linii jest tylko w wakacje, poza tym nic o niej nie słychać, poza tym kto będzie chciał jeździć gniotem. Jakby nie można było zrobić w autobusach takich naklejek na szyby jakie są przy niektórych imprezach kulturalnych. Tylko tu nie można nastawić się na zyski, tylko na poprawienie wizerunku, zyski przychodzą nie po roku tylko po takim czasie, jak każdy większość turystów będzie tą linię znała. Przykładowo w Kopenhadze jeździ w lato kilkanaście albo dwadzieścia pare takich autobusów w wakacje, bo linia jest znana. To nie jest zresztą tylko kwestia 100, ale też takich linii jak M, W czy T (choć ta ostatnia jest dość dobrze rozreklamowana). Ale jak np. jeździł tramwaj z Narciaka do Kawęczyńskiej z okazji rocznicy stanu wojennego to nawet na przystankach nie było rozkładów - tylko na plakacie było podane, że będzie taki tramwaj jeździł - a kto na niego będzie czekał, skoro nie wie o której przyjedzie. Ja się właśnie tak przekonałem z T - jeździłem tym jako konduktor w kilka wakacji pod rząd i była reklama, wiec byli pasażerowie. I często z nimi gadałem i większość skądś o tej linii słyszała, byli też przypadkowi, ale coraz więcej jest tych drugich.
"Należy się zmieniać, by jakim jest się pozostać."

Marcovia Marki

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 28 sty 2007, 10:38

MZ pisze:Zimą chyba nawet byłoby wygodniej oglądać miasto z okien autobusu, bo do spacerów pogoda raczej nie zachęca.
Z gniota? Ja bym wolał na piechotę iść...
R-11 Kleszczowa pisze:Moim zdaniem problem linii 100 jest jej słaba reklama Jakoś w innych miastach takie linie cieszą się powodzeniem np. Paryż, Berlin. U nas niestety nie.
O, tak, zgadza się. Ale zauważmy, że jakby 100 była reklamowana jako obsługiwana piętrusem, to MZA musiałyby się tego trzymać. No, chyba, że zostanie małym drukiem umieszczony napis, że nie jest gwarantowana obsługa piętrusem.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 28 sty 2007, 11:26

Busmann pisze:jakby 100 była reklamowana jako obsługiwana piętrusem, to MZA musiałyby się tego trzymać. No, chyba, że zostanie małym drukiem umieszczony napis, że nie jest gwarantowana obsługa piętrusem.
Ona w ogóle nie powinna być reklamowana, jako obsługiwana piętrusem, skoro ten się teraz na niej nie pojawia. Może trzeba zrobić dwie ulotki - zimową (bez piętrusa) i letnią (z piętrusem).
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

ctl83

Post autor: ctl83 » 28 sty 2007, 11:33

Albo może kupić jakiś jeszcze inny autobus na tę linię? Tym razem zabytkowy np. ogórek. 9002 też jest fajny, tylko nie wiem, czy on się wyrobi na zakrętach. Podejrzewam też brak kasowników, ale wtedy możnaby zrobić jeden weekend promocyjny.

mobil one
Kontakt:

Post autor: mobil one » 28 sty 2007, 11:37

ctl83 pisze:np. ogórek. 9002
Taaa...tego typu dyliżanse są szczególnie "fajne" przy -8, -10 stopni celsjusza.Nie mam tu tylko na myśli odpalania tego wozu , lecz też "komfort" podróży.Słabe ogrzewanie wozu (nieliczne i słabe nagrzewnice) , "twarde" zawieszenie...etc.
Linia 155: 1966-2011

155 STRĄKOWA Górczewska-Świętokrzyska TORWAR
166 OBOZOWA Marszałkowska-Książęca TORWAR
182 OS.OSTROBRAMSKA Trasa Łazienkowska-Wałbrzyska URSYNÓW PŁD. (OS.OSTROBRAMSKA-OKĘCIE)

WAA 894 C,WAB 655 C,WAB 972 C,WAB 097 P, WAB 186 P, WAB 055 P, WXC 512M,WX 69712.

Awatar użytkownika
Filip7370

Post autor: Filip7370 » 28 sty 2007, 12:00

A no to co z 995, przesuną na linie zwykłe np na 112, oj tobym fiknął z radości.
Na zawsze w mojej pamięci Jelcz M180/Volvo B10MA/Steyr SG18 MZA #7370 1993-2009 :rip:
Już każdy powiedział to co wiedział, trzy razy wysłuchał dobrze mnie. Wszyscy zgadzają się ze sobą, a będzie nadal tak jak jest.
Moje życie jest jak beczka, tylko nie wiem czy śmiechu czy prochu.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 28 sty 2007, 12:13

205WrAs pisze:A no to co z 995, przesuną na linie zwykłe np na 112, oj tobym fiknął z radości.
A może coś z sensem dla odmiany? :evil:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Zablokowany