Ulica Towarowa w tunelu?

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 27 paź 2006, 20:36

"Pl. Wilsona"? A o jakiej nazwie ja wspomniałem?
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
bohunu

Post autor: bohunu » 27 paź 2006, 20:42

Bastian, po prostu użyto do nazwy oficjalnej nazwy potocznej, co się zdarza coraz częściej. Ta nazwa oficjalnie funkcjonuje od 1999 roku. Choć ja tez byłem za nazwą Plac Kercelgo.
Natomiast ZTM odmówił zmiany nazwy zespołu 'Okopowa' na 'Kercelak' dopóki nie będzie rzeczonego ronda ;)
1 10 20 22 24 26 103 109 151 157 171 180 190 507 520 645 691 695 KM2 KM7 KM8 KM26 KM31 IC3 IC4 IC7 IC8 IC10
To, że pracuje tam gdzie pracuję nie oznacza, że zawsze zgadzam się z decyzjami swojej firmy, a wszystko co tu wyprodukuje jest moim własnym zdaniem.
a poza tym zgadzam się z maksymą pawcia!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 27 paź 2006, 20:54

I słusznie. Natomiast ta tendencja (są inne przykłady?) mi się nie podoba. Niby powrót do tradycji, ale w wersji "zmakdonaldyzowanej".
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 26 mar 2007, 0:14

:arrow: Temat odżywa i to w całkiem ciekawej formie. Tunel za 25 milionów? Bezcenne? :-k
GW pisze:Czy opłaci się Towarowa w tunelu?

Michał Wojtczuk, ostatnia aktualizacja 2007-03-25 21:55

Tylko 25 mln zł miasto musiałoby dołożyć do schowania ulic Towarowej i Okopowej w półtorakilometrowym tunelu - wynika z analiz, jakimi dysponuje ratusz. Znaczną część kosztów budowy tunelu pokryłoby wystawienie na sprzedaż gruntów nad tunelem.

Tunel wymyślił Jan Rutkiewicz z Biura Planowania Rozwoju Warszawy. Na zlecenie miasta opracowuje plan zagospodarowania rejonu ul. Towarowej. Krytykuje dotychczasowe koncepcje wyniesienia ulic Towarowej i Okopowej nad ul. Leszno i al. "Solidarności" na estakadzie. - Powstałby węzeł komunikacyjny rozcinający tkankę miejską - przekonywał w ubiegłym roku, przedstawiając założenia swojego planu. I argumentował, że dzięki zakopaniu tych dwóch pierwszych ulic w tunelu na odcinku od ul. Prostej do Anielewicza na powierzchni uda się stworzyć miejską przestrzeń oraz przeistoczyć plac Kercelak w miejsce dla pieszych, a nie dla samochodów. - Jeżeli to ma być miasto, to musi stąd zniknąć szybki ruch - mówił stanowczo architekt.

Z danych, jakie właśnie dostał od planistów ratusz, wynika, że ta inwestycja nie jest aż tak nierealna, jak mogłoby się wydawać.

- W prognozie finansowej opracowanej do projektu planu tego rejonu oszacowano, że budowa tunelu z pełnym uzbrojeniem kosztowałaby ok. 110 mln zł. Aktualną wartość gruntów odzyskanych pod zabudowę gruntów wyceniono na ok. 85 mln zł - wyjawia Marek Mikos, naczelnik wydziału planowania miejscowego w stołecznym ratuszu. Z danych dostarczonych przez projektantów wynika, że dochód ze sprzedaży odzyskanych pod zabudowę gruntów zrównoważy koszt realizacji tunelu, gdy cena ich metra kwadratowego dojdzie do 8,3 tys. zł. Dziś kosztuje ok. 6,4 tys. zł. - Ale ziemia w Warszawie drożeje średnio o 17 proc. rocznie - zwraca uwagę naczelnik Mikos. Z prostych obliczeń wynikałoby zatem, że już w 2009 r. miasto mogłoby wręcz zarobić na sprzedaży gruntów nad przyszłym tunelem. Jednak za dwa lata za budowę tunelu trzeba będzie zapłacić więcej niż dziś, bo ceny usług budowlanych rosną.

- Na grunt w tej lokalizacji na pewno byłby popyt ze strony deweloperów, a cena za metr kwadratowy nie wygląda nierealnie - przyznaje Anna Bartoszewicz-Wnuk, analityk z zajmującej się rynkiem nieruchomości firmy Jones Lang LaSalle.

- Pomysł schowania ulicy pod ziemię bardzo mi się podoba. Mam jednak trochę wątpliwości co do kalkulacji kosztów - mówi Jerzy Dobrowolski, ekspert z doradczej firmy Cushman Wakefield. - Nie chce mi się wierzyć, aby półtorakilometrowy tunel kosztował tylko 110 mln zł. Zdaje się, że 800-metrowy tunel pod Wisłostradą kosztował dużo więcej. Z drugiej strony wydaje mi się, że grunt w tym rejonie można sprzedać po wyższych cenach.

Naczelnik Mikos zaznacza, że to bardzo wstępne szacunki kosztów, które wymagają doprecyzowania. - O ile propozycja rozwiązania tunelowego zostanie zaakceptowana przez władze miasta - podkreśla.

Oddany do użytku jesienią 2003 r. tunel pod Wisłostradą kosztował 220 mln zł, 40 mln więcej, niż początkowo planowano. Był budowany przez dwa i pół roku, o osiem miesięcy dłużej, niż zakładano. On także miał się zwrócić miastu. Budowa zaczęła się za prezydentury Pawła Piskorskiego, który odzyskany grunt na powierzchni chciał przeznaczyć pod zabudowę komercyjną i mieszkaniową. Koncepcja zmieniła się, gdy prezydentem został Lech Kaczyński, który nie widział tu miejsca na domy, lecz na nowe budynki Uniwersytetu Warszawskiego oraz eksploratorium naukowe.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 26 mar 2007, 11:34

Na pewno tunel na Kercelaku ma większy sens niż estakada. Choć zastanawia mnie, jak wówczas rozwiążą wylot z Leszna. A przecież estakady za darmo też nie powstaną.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Dennis

Post autor: Dennis » 26 mar 2007, 11:49

A ja myślę, że są potrzebniejsze i potencjalnie pożyteczniejsze inwestycje w naszym mieście.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 26 mar 2007, 11:53

Owszem. Choć Kercelak przydałoby się jakoś rozwiązać. A jeżeli już ma on być rozwiązywany, to lepiej tunelem, a nie estakadą.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Rosa

Post autor: Rosa » 26 mar 2007, 11:59

Ale niech powiedzą ile realnie to bedzie kosztować bo te 110 mln za 1.5 km tunel w centrum to, tak jak pisza w artykule, cena raczej z sufitu wzięta.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 26 mar 2007, 12:27

Dennis pisze:A ja myślę, że są potrzebniejsze i potencjalnie pożyteczniejsze inwestycje w naszym mieście.
Zdecydowanie tak. Aczkolwiek z Kercelakiem zrobić coś należy. Natomiast mnie interesuje jak wyglądałaby sprawa układu drogowego. Jeśli tunel zaczynałby się przy Prostej i przy Anielewicza trzeba zbudować z niego jakieś wyjazdy w pobliżu Trasy WZ. No i tramwaje zostałyby na górze. Chociaż można by wówczas teren nad tunelem fajnie zagospodarować np. z "pseudo zabytkową ulicą", którą wśród kilku piętrowych kamienic sunęłyby tramwaje 8-[
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Dennis

Post autor: Dennis » 26 mar 2007, 12:31

Zgoda. Jeśli "rozwiązywać" Kercelak estakadami, to na pewno lepiej tunelem. Będzie droższy - wiadomo, ale estetyka miasta przynajmniej nie ucierpi.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 26 mar 2007, 20:18

Projekt właśnie zakłada, że nie będzie skrzyżowań z Lesznem i W-Z, bo Okopowa-Towarowa ma być ciągiem przelotowym. Gdyby mieli budować rozjazdy, cały plan by wziął w łeb, bo nie odzyskanoby terenu pod zabudowe.
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"

"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 26 mar 2007, 20:27

Jeśli są na to pieniądze to fajnie. Im mniej dróg na powierzchni tym lepiej. Choć autobusy gorzej focić :D

Fakt faktem pomysł dobry, ale nie wiem czy priorytetowy. Nie będę narzekał... :grin:
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 26 mar 2007, 20:29

piotram pisze:Projekt właśnie zakłada, że nie będzie skrzyżowań z Lesznem i W-Z, bo Okopowa-Towarowa ma być ciągiem przelotowym. Gdyby mieli budować rozjazdy, cały plan by wziął w łeb, bo nie odzyskanoby terenu pod zabudowe.
:neutral:
Wystarczyłyby wjazdy do tunelu :roll:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 26 mar 2007, 20:35

R-11 Kleszczowa pisze:
Wystarczyłyby wjazdy do tunelu :roll:
Które biegłyby w miejscu przeznaczonym pod zabudowę, a m2 u nas drooogi.
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"

"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 26 mar 2007, 20:59

Projekt nic nie zakłada, bo go jeszcze nie ma. Ledwie ogłoszono przetarg na koncepcję.

Są co najmniej 3 warianty o różnym stopniu "tunelowości".
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

ODPOWIEDZ