Warszawska Kolej Dojazdowa

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 lut 2006, 21:25

Bastian pisze:
inż. Glonojad pisze:Ad 1). I dlatego Piastów ma mieć gorszą komunikację? To ja, jako szynowiec, dziękuję za taką szynę.
A Nowodwory przecież mają kolej legionowską, po cholerę im tramwaj...
Gdzie Nowodwory mają kolej legionowską??? :shock: Nie porównuj z nimi Piastowa z koleją centralnie i symetrycznie przez środeczek. Dojeżdżającą zresztą do ścisłego centrum Warszawy, w przeciwieństwie do legionowskiej, która wymaga jeszcze przesiadki. No i te osiedla mają trochę więcej, niż piastowskie 10 tysięcy mieszkańców... Znaj proporcyją, mocium panie...
Jak na razie, to poznaj, o czym mówisz, mocium panie, zanim się zaczniesz wypowiadać =P~ . Bo ani Piastów nie ma 10 tysięcy mieszkańców, ani kolej nie jest centralnie i symetrycznie przez środek gęstości zabudowy. Bo na zasadzie, symetrycznie przez środeczek, to biegnie kolej legionowska w dzielnicy Białołęka. :p

Jak poznasz sprawę, to pogadamy, bo jak na razie to widzę śliczne uszczęśliwianie kogoś na chwilę z perspektywy doskonale obsłużonego metrem i tramwajami Mokotowa. ](*,)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 08 lut 2006, 22:20

dennis pisze:
inż. Glonojad pisze:To może jednak nie dwusystemowy, tylko jako WKD?
Mówisz o podciągnięciu torów WKDki do Piastowa, czy puszczeniu po torach kolejowych pociągów WKD, które w pierwszym możliwym miejscu "przeskakiwałyby" na właściwą linię WKD? W obu jednak przypadkach przydałoby się zrobić coś z końcowyą stacją ("dworcem") owej kolejki. Chyba dałoby się przebić tory pod JPM i, po przebudowie owego, zakrańcować WKDkę na dworcu Śródmieście :-k No, ale znając realia inwestycji przy współudziale PKP, wygląda bardziej na s-f :-?
WKD już przestaje być PKP, a plany daaalekie zakładają przedłużenie linii do metra :)

[ Dodano: 2006-02-08, 22:26 ]
inż. Glonojad pisze:To może jednak nie dwusystemowy, tylko jako WKD?
Cóż mogłoby i TGV, ale kto za to zapłaci?
Zresztą wiesz jakie są priorytety Konsorcjum Samorządowego...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 08 lut 2006, 22:44

inż. Glonojad pisze:
Bastian pisze: Gdzie Nowodwory mają kolej legionowską??? :shock: Nie porównuj z nimi Piastowa z koleją centralnie i symetrycznie przez środeczek. Dojeżdżającą zresztą do ścisłego centrum Warszawy, w przeciwieństwie do legionowskiej, która wymaga jeszcze przesiadki. No i te osiedla mają trochę więcej, niż piastowskie 10 tysięcy mieszkańców... Znaj proporcyją, mocium panie...
Jak na razie, to poznaj, o czym mówisz, mocium panie, zanim się zaczniesz wypowiadać =P~ . Bo ani Piastów nie ma 10 tysięcy mieszkańców
Przepraszam, moja wina, coś mi się pokałapućkało w pośpiechu, bo cały czas myślałem o 20 tysiącach.
ani kolej nie jest centralnie i symetrycznie przez środek gęstości zabudowy.
No jak tego nie można uznać za symetrię, to ja jestem szejkiem. Zdaję sprawę, że więcej ludzi mieszka po stronie północnej, ale po pierwsze tereny na południe od torów też są zabudowane (choć mniej intensywnie, bo nie ma tu blokowisk), a po drugie i bardziej dla celów dyskusji na temat dowożenia do stacji - różnice odległości są niewielkie. To już Pruszków jest mniej symetryczny...
Bo na zasadzie, symetrycznie przez środeczek, to biegnie kolej legionowska w dzielnicy Białołęka. :p
Ludzie, trzymajcie mnie! Zdecyduj się, czy masz na myśli dzielnicę Białołęka, czy osiedla Tarchomin i Nowodwory. Co do pierwszego się zgodzę, że spore tereny dzielnicy obsługuje bądź powinna kolej. Co do osiedli - absurd.
Jak poznasz sprawę, to pogadamy, bo jak na razie to widzę śliczne uszczęśliwianie kogoś na chwilę z perspektywy doskonale obsłużonego metrem i tramwajami Mokotowa. ](*,)
A czym niby ja cię chcę uszczęsliwić? Ja tylko powątpiewam w sensowność (także ekonomiczną) waszych pomysłów. Nie twierdzę, że Piastów ma świetną komunikację, ale wydaje mi się, że można ją poprawić mniej zahaczając o science-fiction...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 lut 2006, 22:57

Toż napisałem - 717 co 10/15/15 z priorytetem w Alejach.
Jakbyś zrobił analizę ekonomiczną, to Ci wyjdzie na bank lepiej niż odbudowa torów na średnicy i zakup nowego taobru - bo to tak naprawdę trzeba zrobić, o realnej możliwosci dogadania się z PKP przez miasto nie wspominając...

A jak koniecznie chcesz dowozówkę - to metro, z racji częstotliwości chociażby, ale nie tylko, ma większą atrakcyjność jako przesiadka. Śmiem wątpić, że chętniej by ludzie do niego jeździli niż do podmiejskich...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 08 lut 2006, 23:25

inż. Glonojad pisze: Toż napisałem - 717 co 10/15/15 z priorytetem w Alejach.
Jakbyś zrobił analizę ekonomiczną, to Ci wyjdzie na bank lepiej niż odbudowa torów na średnicy i zakup nowego taobru - bo to tak naprawdę trzeba zrobić, o realnej możliwosci dogadania się z PKP przez miasto nie wspominając...
Ja cię rozumiem, ale to i tak trzeba będzie zrobić, prędzej, czy później. Więc uważam, że na tym się trzeba skupić. I tak, by puścić do Piastowa cokolwiek, choćby i kolej napowietrzną, trzeba będzie rozwiązań systemowych, bo bez wspólnego biletu to się w ogóle mija z celem. Biorąc to pod uwagę - porozumienie z koleją nie jest IMHO mniej prawdopodobne, niż jakiekolwiek inne. Na razie to kolej gada o wspólnym bilecie, a WKD i tego nie robi.
A jak koniecznie chcesz dowozówkę - to metro, z racji częstotliwości chociażby, ale nie tylko, ma większą atrakcyjność jako przesiadka. Śmiem wątpić, że chętniej by ludzie do niego jeździli niż do podmiejskich...
No to już nic nie rozumiem. Skoro nawet ty wątpisz w celowość dowożenia do metra, to o czym i po co my tu w ogóle dyskutujemy? :shock:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 08 lut 2006, 23:28

WKD to oddzielna sprawa, na razie cały czas trwa przekształcanie spółki. Ale czy będzie tam wspólny bilet zależeć będzie od miasta st. Warszawy, które wszak będzie posiadało 1/3 udziałów!
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 lut 2006, 23:31

Bastian pisze:
No to już nic nie rozumiem. Skoro nawet ty wątpisz w celowość dowożenia do metra, to o czym i po co my tu w ogóle dyskutujemy? :shock:
Nie wątpię, tylko już jestem niewyspany a jeszcze się nie połozyłem by wstać o 5... coś czuję, że dużo "cancel"ów wykonam pojutrze :D. Na przykład przed chwilą odpowiedziałem na Twój post w... Twoim poście... ](*,)

Rzecz jasna, śmiem twierdzić, reszta b/z.

Co do WKD, MeWa ma rację tyle, że na razie do WKD nikt nie dopłaca i nikt dopłacać wciaż nie chce. Szkoda wielka, bo nawet niewielkie wspracie odpaliłoby prawdziwy jej potencjał.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 08 lut 2006, 23:37

inż. Glonojad pisze:Na przykład przed chwilą odpowiedziałem na Twój post w... Twoim poście... ](*,)
A to mi też się raz zdarzyło, chyba wartoby rozdzielić przyciski cytuj i edytuj...

sorki za OT

WKD po pierwsze ma mało taboru - afair 16 czy 17 dwuskładów EN94 plus jedna grucha, mało trochę nawet jak na obecne potrzeby, a co dopiero o jakimś rozwoju mówić.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
bohunu

Post autor: bohunu » 08 lut 2006, 23:38

a ile jest w obiegu w dp?
1 10 20 22 24 26 103 109 151 157 171 180 190 507 520 645 691 695 KM2 KM7 KM8 KM26 KM31 IC3 IC4 IC7 IC8 IC10
To, że pracuje tam gdzie pracuję nie oznacza, że zawsze zgadzam się z decyzjami swojej firmy, a wszystko co tu wyprodukuje jest moim własnym zdaniem.
a poza tym zgadzam się z maksymą pawcia!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 lut 2006, 23:39

A co z resztą? Nie mieli ich 20?
Poza tym, docelowo chcieli mieć na obecne potrzeby 12 nowoczesnych, aż tak wyższej gotowości chyba miec nie mogą??

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 08 lut 2006, 23:40

Nie wiem, ale chyba zdecydowana większość, zwłaszcza, że chyba dwa są odstawione...

EN94 było 40, z czego minimum sześć jest już skasowanych AFAIK.

[ Dodano: 2006-02-08, 23:41 ]
inż. Glonojad pisze:A co z resztą? Nie mieli ich 20?
Kiedyś mieli. :)

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 08 mar 2006, 17:36

[img]http://miasta.gazeta.pl/i/30/warszawa/00.gif[/img] pisze: Drożej w kolejce WKD

śmik 08-03-2006 , ostatnia aktualizacja 08-03-2006 17:15

Od połowy marca drożeją bilety okresowe na linii WKD

Jak wyliczyli szefowie Warszawskiej Kolei Dojazdowej, podwyżka wyniesie średnio ok. 4,3 proc. Na przykład za bilet miesięczny normalny ze stacji Warszawa Śródmieście WKD do Komorowa trzeba będzie zapłacić 98 zł (dotychczas 92 zł), a do Podkowy Leśnej 122 zł (dotychczas 113 zł 60 gr). Bilety kwartalne na tych odcinkach będą kosztować odpowiednio 245 i 300 zł (dotychczas 230 i 284 zł). Nie zmienią się ceny biletów jednorazowych

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 29 wrz 2006, 1:10

ZTM pisze:Warszawa tyłem do WKD

Krzysztof Śmietana, ostatnia aktualizacja 2006-09-28 21:16

Spadają zyski, sypią się tory, a wagony są coraz bardziej rozklekotane - 25 tys. pasażerów, którzy codziennie wsiadają do WKD, nie może się doczekać inwestycji obiecywanych przy jej prywatyzacji. Główni hamulcowi to PKP i władze Warszawy

Ambitne plany zupełnie nie wypaliły. - Jeździ tylko jeden nowoczesny pociąg, który zresztą się psuje. Na co dzień musimy podróżować zdezelowanymi i w dodatku strasznie zapchanymi wagonami - opowiada Arkadiusz Sybilski, który dojeżdża wukadką z Komorowa do liceum w Warszawie.

Wydawało się, że kolejka jest skazana na sukces, bo tysiące pasażerów z Grodziska, Podkowy Leśnej czy Pruszkowa omijają dzięki niej coraz bardziej zakorkowane drogi dojazdowe do Warszawy. Kilka lat temu wukadką interesowali się przewoźnicy z Francji i Wielkiej Brytanii. Kiedy jednak PKP wystawiły ją w końcu na sprzedaż, wygrały konsorcjum gmin położonych wzdłuż linii oraz Warszawa i samorząd Mazowsza. Właśnie mija rok od podpisania umowy prywatyzacyjnej.

Ówczesny wicemarszałek województwa Bogusław Kowalski obiecywał kolejarzom i pasażerom natychmiastowe inwestycje. Według jego zapewnień przynajmniej od pół roku powinna już trwać produkcja nowoczesnych pociągów. Miały zastąpić wysłużone wagony z początku lat 70. Urzędnicy zapewniali też o szybkim uruchomieniu przejazdów bocznicą z Komorowa do stacji PKP w Pruszkowie i budowę odnogi do Janek.

Dlaczego nic z tego nie wyszło? Okazuje się, że samorządy wciąż formalnie nie przejęły kolejki. Umowa sprzed roku nie weszła w życie, bo nie spełniono wielu warunków. Najwyraźniej nie zależy na tym samej Warszawie, która będzie miała jedną trzecią udziałów w spółce. "Gazeta" ustaliła, że o zgodę na ich przejęcie ratusz wystąpił do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów dopiero na początku maja, czyli ponad siedem miesięcy po podpisaniu umowy prywatyzacyjnej. Pozwolenie dostał w lipcu.

To jednak nie koniec biurokratycznych przeszkód. Centrala PKP wciąż nie porozumiała się ze swoją własną spółką, która teraz zarządza WKD, w sprawie przekazania samorządom torów i stacji. - To trochę długo trwa, bo zmieniły się przepisy podatkowe - usprawiedliwia się Małgorzata Butwicka z biura nadzoru właścicielskiego w PKP. Twierdzi, że wszelkie formalności powinny zostać załatwione przed końcem roku.

Na zmiany na lepsze pasażerowie muszą więc jeszcze długo poczekać. A tymczasem oprócz wymiany starego taboru pilnie potrzebne są remonty torów. W tragicznym stanie jest odnoga linii do Milanówka, która w najbliższą niedzielę kończy 70 lat. Pociągi tak się tam wloką, że nieraz wyprzedzają je jadący obok rowerzyści. Obecne władze WKD twierdzą jednak, że z remontami trzeba czekać na ostateczne przejęcie kolejki przez samorządy.

Nie wiadomo też, co będzie z obiecywanym wcześniej wspólnym biletem przesiadkowym na kolejkę i warszawską komunikację miejską. Wczoraj spytaliśmy o niego Grzegorza Ćwieka, rzecznika Zarządu Transportu Miejskiego. - To nie nasza sprawa - stwierdził.
:arrow: A czyja? Takie porozumienie wymaga zainteresowania obu stron.

lasuch

Post autor: lasuch » 31 paź 2006, 19:29

Witam forumowiczów! Pisze post w tym wątku gdyż nie znalazłem bardziej odpowiedniego,a chodzi mi o linię nr 48 z Podkowy Leśnej do Milanówka. Musze przygotować do szkoły raport oceny oddziaływania na środowisko dotyczący tej linni WKD. Chodzi mi dokładnie o parametry eksploatacyjne, charakterystykę linni a także jak wyglądały okolice przed wybudowaniem jej w 1936r. Czy mógłby mnie ktoś nakierować gdzie mam szukać bo to co znalazłem to jedynie ogólne informacje a w urzędach miast Milanówka i Podkowy nie mają zielonego pojęcia o linni poza tym że w październiku obchodziła 70 urodziny. Z góry dziękuje za jakiekolwiek podpowiedzi. [-o<

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 31 paź 2006, 19:56

Sugerowałbym wybranie się do Izby Pamięci WKD (czy jak to się tam nazywa) przy stacji Grodzisk Mazowiecki Radońska, informacje o godzinach otwarcia z pewnością znajdziesz na stronie wkd. Parametry eksploatacyjne powinny być w regulaminie przyznawania tras, a ten jest w dziale oferta na stronie PKP PLK http://plk-sa.pl . To tyle, co mi na szybko przychodzi do głowy.

ODPOWIEDZ