Kra pisze:Dalej stosują taki głupi numer - ostatnio byłem świadkiem jak z powodu kontroli w 701 prawie cały bus (wycieczka ok. 30 straszych osób), wysiadała na przystanku granicznym NŻ środkowymi drzwiami i wsiadała tylnymi.
Bilety, kontrole, taryfa
Moderator: JacekM
Nie daj się zepchnąć z twojej drogi nawet przez ludzi idących w tym samym kierunku.
S.J.Lec
S.J.Lec
Że zaczynasz nowy przejazd, więc de facto nie zachodzi łączenie biletów...levar pisze:w czym ma pomóc wyjście i wejście do następnego wozu (kursu), jeśli nie można łączyć biletów?
A jak kontrolerowi wcześniej okazałeś miejski, a potem taki, bo minęliście graniczny, to co wtedy?Sindbad pisze:Nasgadał głupot wystarczy na przystanku granicznym skasować bilet na dalszą jazdę.
Wytłumacz to drogówceHieronim pisze:Choć przejścia na czerwonym świetle jeśli masz pewność, że nie jest to niebezpieczne nie uważam za naganne.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Bo jadąc w obrębie tylko jednej strefy (miejskiej lub podmiejskiej) wystarczy skasować jeden bilet. Na kartę miejską dojeżdżasz do przystanku granicznego, czekasz na następny wóz i kasujesz jeden bilet, gdyż wtedy jedziesz tylko w strefie podmiejskiej. Natomiast jadąc tym samym wozem i przekraczając granicę stref, nie można dokasować jednego biletu bo nie można łączyć dwóch rodzajów biletów w ramach jednego przejazdu (karta miejska + bilet jednorazowy), tylko trzeba skasować dwa bilety. Więc tak jak już pisałem, dwa przejazdy są tańsze od jednego.levar pisze:Chyba nie rozumiem, w czym ma pomóc wyjście i wejście do następnego wozu (kursu), jeśli nie można łączyć biletów?
Nie została wyjaśniona, przepisy się nie zmieniły, a kanary dalej spisują.Sindbad pisze:Ta sprawa już dawno została wyjaśniona i kontrolerzy otrzymali wytyczne jak postępować.
Busmann pisze:A jak kontrolerowi wcześniej okazałeś miejski, a potem taki, bo minęliście graniczny, to co wtedy?
A kto Ci udowodni, skąd dokładnie jedziesz?MZ pisze:Busmann pisze:A jak kontrolerowi wcześniej okazałeś miejski, a potem taki, bo minęliście graniczny, to co wtedy?Miejski okazałeś mu w strefie miejskiej, a podmiejski w strefie podmiejskiej. Niby logiczne, ale jeśli wziąć opd uwagę "przekraczanie granicy stref", to już można się nad tym zastanawiać. Niby na każdą strefę masz oddzielny bilet, ale strefę przekroczyłeś
.
Ja tam zawsze jadąc podmiejskim z Warszawy kasuję na przystanku granicznym (upewniając się, czy kierowca na pewno zmienił strefę) bilet za 1,25zł
noidea
Bardzo dobrze powiedziane, próbowaćMZ pisze:Adam G. pisze:A kto Ci udowodni, skąd dokładnie jedziesz?Jeśli kontrolerzy będą cały czas w autobusie, to mogą próbować
.
Przy okazji, pragnę w tym temacie przestrzec wszystkich przed dziwnym błędem w działaniu WKM.
Sprawdzałem w 804, czy kierowca zmienił strefę, wyświetliło mi się "bilet nieważny w tej strefie", skasowałem więc jednorazowy. Potem karty miejskiej już nie ruszałem. Wsiadłem do pociągu na Wschodniej, podszedł do mnie kontroler KM-ów wyposażony w LDP-a. Jakież było moje zdziwienie, gdy okazało się, że owe urządzenie twierdzi, że moja karta jest nieważna... Temu kontrolerowi udało mi się to wytłumaczyć, ale mogłem trafić inaczej...
Z czego to wynika?
noidea
- MeWa
- Cukiereczek
Ale to niby łatwo wytłumaczyć - bilety 30- i 90-dniowe sprzedawane są w dwóch wersjach: miejskiej i sieciowej. Oba bilety ważne są więc w strefie miejskiej i nie może wystąpić sytuacja, że LDP w strefie miejskiej pokaże, że WKM jest nieważna w tej strefie...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
może nie tyle mniej logiczne, co mniej korzystne dla pasażerów, w skrajnych przypadkach trzeba było płacić podwójna stawkę za przejazd tylko jednego przystanku, teraz - dwóch, zresztą sama idea stref do mnie w ogóle nie przemawia
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى