O chłodzeniu i niechłodzeniu

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 21 maja 2007, 20:23

Ciekawe, czy kiedykolwiek da się z tym fantem coś zrobić, ażeby klima działała 8-[
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Rosa

Post autor: Rosa » 21 maja 2007, 20:58

A mi się dzisiaj bardzo milo jechało A218 na 509. usiadlem pod oknem i chlodny nawiew byl naprawde duzym wytchnieniem i było odczuwalnie chlodniej niz na zewnątrz.
Z powrotem niestety jechalem A222 i było duzo gorzej. Niby taki sam typ autobusu a chłodzenie już nie te.

Rudolf
Kontakt:

Post autor: Rudolf » 21 maja 2007, 21:34

Jeden kierowca włączy na full, a drugiemu już szkoda, bo przekroczy limit na paliwko...I to jest właśnie najgorsze. Ja wciąż będę zachwalał stare ikarusy i jelcze. One mają swój "klimat" :grin: i to w całości niezależnie od kierowcy.

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 22 maja 2007, 11:43

Nie wierzę, że wczoraj czy dzisiaj nie ma polecenia włączania klimy w autobusach MZA, więc dlaczego kierowcy praktycznie nadal jej nie włączają? Czy nie może ktoś tego sprawdzać?
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Tadek A.
Kontakt:

Post autor: Tadek A. » 22 maja 2007, 12:23

:arrow: Zacznijmy od szczegółów. Kierowca nie może nie włączyć klimy - ona uruchamiana jest automatycznie po odpaleniu silnika; może więc ją co najwyżej wyłączyć. O funkcji ECON pisałem natomiast już wcześniej.
:idea: Zawsze można podejść do kierowcy i grzecznie zapytać, czy klima jest włączona (konkretnie: czy pracuje sprężarka a więc nie ma funkcji ECON). Jeśli nie będzie chciał odpowiedzieć a Twoim zdaniem w wozie jest za gorąco należy zadzwonić do CR, bądź na dysp. odpowiedniego oddziału i zgłosić sprawę - tam przy okazji wyjaśnią czy danego dnia klima powinna być użyta. Proszę w tym miejscu zwrócić uwagę, że piszę powyższe mimo że sam jestem kierowcą. Wszystko bowiem da się załatwić ale w odpowiedni sposób a nie poprzez marudzenie każdego dnia o tym samym :-"
14.07.2008 - i starczy...

Dla sympatyków metra: http://www.tadek.jasky.pl (ostatnia aktualizacja: 06.07.2008)

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 22 maja 2007, 12:30

Tadek A. pisze:Zawsze można podejść do kierowcy i grzecznie zapytać, czy klima jest włączona
Ludzie pytają, i co poniektórzy albo mówią, że tak, albo, że klima nie działa np. przez to, że jest jedno okno gdzieś tam otwarte. To już kompletna ściema, a człowiek podejdzie pod wywietrznik a tam cisza.
Tadek A. pisze:Wszystko bowiem da się załatwić ale w odpowiedni sposób a nie poprzez marudzenie każdego dnia o tym samym :-"
Niby wszystko, ale komu chce się 5 razy dziennie gdzieś dzwonić :]
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Tadek A.
Kontakt:

Post autor: Tadek A. » 22 maja 2007, 12:36

Piotrek pisze:a człowiek podejdzie pod wywietrznik a tam cisza.
I słusznie. Podczas pracy klimy pod wywietrznikami powinna być cisza :D

:arrow: :idea: Okay, jeszcze jedna rada: nie pytaj kierowcy tylko zerknij na wyświetlacz komunikatora - jeżeli klima pracuje (i to bez ECON-u), to tam powinna wyświetlać się taka charakterystyczna śnieżynka. Proste - nie?

Dla sympatyków metra: http://www.tadek.jasky.pl (ostatnia aktualizacja: 06.07.2008)

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 22 maja 2007, 12:47

I słusznie. Podczas pracy klimy pod wywietrznikami powinna być cisza
Cisza w sensie, nie ma zadnego zimnego powietrza :D
Tadek A. pisze:nie pytaj kierowcy tylko zerknij na wyświetlacz komunikatora - jeżeli klima pracuje (i to bez ECON-u), to tam powinna wyświetlać się taka charakterystyczna śnieżynka. Proste - nie?
Jeśli to ujrzę...

Ale rozumiesz, tu chodzi o to, że nawet jeśli zobaczę, że co drugi, albo i nawet nie co drugi kierowca nie ma włączonej klimy, to i tak nie da się wszystkiego zgłosić, i pisałem, że szkoda, że nikt tego w jakiś sposób nie sprawdza...
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Tadek A.
Kontakt:

Post autor: Tadek A. » 22 maja 2007, 12:52

Teoretycznie powinien to robić m. in. NR - tyle, że chłopaki mają ograniczone możliwości (stan kadr, samochody etc.).
Widzisz, ja Cię rozumiem jako pasażera bo jeśli oddaję zmianę na mieście (zakładając, że jeździłem z klimą) i jadę już jako pasażer na zakład (po swój prywatny samochód) to też nie jest mi przyjemnie się dusić [-( (no fakt, tyle, że ja mogę wleźć do kabiny kierowcy gdzie przynajmniej tam jest chłodniej).

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 22 maja 2007, 12:55

Tadek A. pisze:Teoretycznie powinien to robić m. in. NR - tyle, że chłopaki mają ograniczone możliwości
Ale mogliby troszkę pojeździć busami =P~
Tadek A. pisze:Widzisz, ja Cię rozumiem jako pasażera bo jeśli oddaję zmianę na mieście
To dobrze, że rozumiesz, a ja chyba faktycznie zacznę zapisywać numery autobusów gdzie nie jest włączona klima, i będę to zgłaszał, bo takto to się nie doczekamy w niektórych przypadkach. Rozumiem, jak jest nie pewna pogoda etc, ale jeśli dzień w dzień temperatura osiąga prawie 30 stopni, a w większościu SU z klimą ona nie działa, to już jest coś nie tak 8-[
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Tadek A.
Kontakt:

Post autor: Tadek A. » 22 maja 2007, 13:04

Piotrek pisze:Ale mogliby troszkę pojeździć busami
Ci piszę, że brak ludzi do takich zabaw.
Co do zgłaszania - zrobienie tego "po fakcie" mija się z celem (wybacz, że nie rozwinę tej myśli)...

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 22 maja 2007, 13:07

Tadek A. pisze:zrobienie tego "po fakcie" mija się z celem
Ale tego samego dnia?
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Tadek A.
Kontakt:

Post autor: Tadek A. » 22 maja 2007, 13:15

Powiem Ci wprost: NR musiał by podjechać i złapać taki autobus "po trasie" - chodzi tu mniej więcej o to, by było to przyłapanie kierowcy "in flagranti" (na gorącym uczynku). W każdym innym przypadku każdy kierowca mający choć trochę zdrowego rozsądku w żywe oczy wyprze się tego. Tak wiem - pasażer ma świadków... itp. Nic z tego - w razie czego kierowca też ich będzie miał. No niestety tak jest (wcalę nie twierdzę, że jest dobrze). Więc dzwoń od razu - jak jesteś w busie. Wtedy jest szansa najszybszej reakcji - wszak firma ma z kierowcą kontakt przez jego tel. komórkowy (przynajmniej w większości przypadków).

limak

Post autor: limak » 22 maja 2007, 13:48

Nie wiem czy to dobry temat, ale dzisiaj w 4708 -> 5/410 na wyświetlaczu co kilka chwil pojawiał się napis: "Proszę nie otwierać okien - klimatyzacja włączona"...

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 22 maja 2007, 14:01

Taa, gnioty i odkurzacze lubią serwować nam ten napis ;)
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

ODPOWIEDZ