O spółce Przewozy Regionalne

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 04 maja 2007, 21:30

Gacek pisze:to co nam urządziło PR z PLK w drodze do Wolsztyna to ..pipiiiiipip pip piiiip
Gacek pisze:- ze pociag ma godzinę stać w Koninie a w Poznaniu ma być 55 minut po czasie- i to planowo! Sprawdzanie w hafasie dzień wcześniej było jak widać o kant dupy...
No bardziej Telekom + PLK, a nie PR + PLK...
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
bohunu

Post autor: bohunu » 05 maja 2007, 11:18

Gacek pisze:ze pociag ma godzinę stać w Koninie a w Poznaniu ma być 55 minut po czasie- i to planowo! Sprawdzanie w hafasie dzień wcześniej było jak widać o kant dupy...
http://www.pr.pkp.pl/img_in//regiony/wi ... erwiec.pdf
1 10 20 22 24 26 103 109 151 157 171 180 190 507 520 645 691 695 KM2 KM7 KM8 KM26 KM31 IC3 IC4 IC7 IC8 IC10
To, że pracuje tam gdzie pracuję nie oznacza, że zawsze zgadzam się z decyzjami swojej firmy, a wszystko co tu wyprodukuje jest moim własnym zdaniem.
a poza tym zgadzam się z maksymą pawcia!

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 09 maja 2007, 20:57

PKP Przew.Reg. pisze: Bilet sieciowy imienny
Uwaga! Bilety sieciowe imienne tygodniowe ważne od soboty 28 lub niedzieli 29 kwietnia 2007 r. będą honorowane aż do następnej niedzieli 6 maja 2007 r. Tak więc przez 9 dni można podróżować po całej Polsce za 160 zł w wagonach 2 klasy i za 240 zł w wagonach 1 klasie!!!
No i tak jak myślałem, z większością konduktorów trzeba było się wykłócać, że mój bilet jest ważny. Oto kilka przykładowych tekstów konduktorów, po obejrzeniu mojego biletu:
- Proszę dać mi ważny bilet, o ile dobrze wyczytałem to nie ten.
- Kierowniku, te bilety to do kiedy wydłużyli? - Do poniedziałku chyba.
- Nie czytałem zarządzenia, ale nie będę się z panem o jeden dzień wykłócał :shock:
- Pierwsze słyszę! No ale moze tak jest, nie wiem.
Część konduktorów nic nie mówiła, ale jestem ciekaw ile z nich wiedziało o zmianie, a ile poprostu nie spojrzało na datę...

Awatar użytkownika
span

Post autor: span » 25 maja 2007, 9:12

Już w przyszłym roku, zamiast tłoczną drogą, do stolicy Dolnego Śląska pojedziemy pociągiem. Przywrócone zostanie nie tylko połączenie Świdnica – Wrocław, ale też do Jedliny-Zdroju. Na powrocie dawnych pociągów skorzystają nie tylko mieszkańcy. Uratowane zostaną także niszczejące i nieczynne dworce

Bardzo się cieszymy, bo to ułatwi życie, zwłaszcza młodym ludziom – mówią Marek Jarosz i Anna Hołdys ze Świdnicy, którzy codziennie dojeżdżają na uczelnię do Wrocławia. – Pociągiem będzie wygodniej, taniej i bezpieczniej. Dziś jeździmy busami, a to dość ekstremalne przeżycie. Na tej drodze codziennie jest jakiś wypadek.
Kolej do stolicy Dolnego Śląska ucieszy nie tylko uczniów. Setki świdniczan pracuje we Wrocławiu lub pobliskich Kobierzycach, a pociąg zawiezie ich i do jednej miejscowości, i do drugiej.
– Dojeżdżam do pracy we Wrocławiu kilka lat i zawsze jest to samo – mówi Halina Klimala. – Busy są tak przepełnione, że człowiek czuje się jak śledź w puszce. Pociąg rozwiąże ten problem. I będzie taniej, a to jest jeszcze ważniejsze. Moja koleżanka dojeżdża do Wrocławia z Jaworzyny Śląskiej i miesięczny bilet kolejowy kosztuje ją dużo mniej niż mnie.

Porozumienie po latach
Remontu nieczynnych dziś linii kolejowych w naszym regionie podejmie się kilkanaście dolnośląskich samorządów. Mowa o części trasy ze Świdnicy do Wrocławia, linii Świdnica Przedmieście – Świdnica Miasto, na których zawieszono przewozy pasażerskie, oraz trasie ze Świdnicy do Jedliny-Zdrój. Jest już porozumienie w tej sprawie i wszyscy patrzą na to z nadzieją.
– Dążyliśmy do przejęcia linii w porozumieniu z innymi samorządami już od wielu lat, ale trudnością były rzetelne informacje dotyczące kosztów i problemy z porozumieniem się z PKP – mówi Wojciech Murdzek, prezydent Świdnicy.

Na mistrzostwa pociągiem
Dlatego tak długo sprawa nie była rozstrzygnięta. A samorządowcom bardzo na tym zależy. Chodzi głównie o to, że dziś ruch na trasie ze Świdnicy do Wrocławia jest utrudniony ze względu na ogromną liczbę samochodów.
– Koleją można odjeżdżać z centrum miast i dojechać do centrum stolicy Dolnego Śląska – wylicza pozostałe plusy przedsięwzięcia prezydent Świdnicy. – Nie bez znaczenia reaktywacja linii będzie też dla organizacji Euro 2012 we Wrocławiu.
Kibice będą mogli sprawnie poruszać się po Dolnym Śląsku. Zazwyczaj nie przyjeżdżają własnymi samochodami i jak pokazują doświadczenia innych miast – organizatorów Euro, wybierają właśnie komunikację zbiorową.
Na szczęście sprawa przywrócenia tych połączeń jest na finiszu.
Patryk Wild, członek Zarządu Województwa Dolnośląskiego mówi, że zapadły już decyzje o przejęciu linii przez województwo, a rozmowy z PKP zbliżają się do końca.
– Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, to pierwszy pociąg przejedzie po reaktywowanej linii już w przyszłym roku – dodaje Patryk Wild.

Drezyna na pamiątkę
Świdnica od lat stara się nie zapominać o tradycji kolejowej regionu. To m.in. w tym mieście przed laty odbyła się prezentacja szynobusu, który obecnie kursuje do Legnicy. Rokrocznie miasto włącza się też w organizację przejazdów drezynowych po nieczynnej już, a bardzo malowniczej trasie z dworca Świdnica Kraszowice do Zagórza Śląskiego.

Dworce do remontu
Na przywróconych połączeniach kolejowych skorzystają nie tylko mieszkańcy, choć oni z pewnością najbardziej, ale też niezagospodarowane i niszczejące budynki dworcowe. Przejmą je samorządy na trasie, gdzie linia będzie przebiegać. W przypadku Świdnicy chodzi o piękną, zabytkową kamienicę w centrum miasta.
– Taki ciężar jesteśmy w stanie przyjąć na siebie – mówi Ireneusz Pałac, wiceprezydent Świdnicy. – Zwłaszcza że już wcześniej chcieliśmy to zrobić.
Rzeczywiście, od wielu lat samorząd prowadził rozmowy z PKP. Kolej, choć sama w budynek nie inwestowała, nie chciała go oddać. Wyceniła go na milion złotych, na co miasto nie przystało.
Małgorzata Moczulska - Słowo Polskie Gazeta Wrocławska

http://swidnica.naszemias...nia/731967.html
KS Unibax Toruń - mój klub
503 - moja linia
208 - linia z przymusu

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 25 maja 2007, 9:41

– Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, to pierwszy pociąg przejedzie po reaktywowanej linii już w przyszłym roku – dodaje Patryk Wild.
A nie lepiej od zmiany RJ? Chociaż biorąc pod uwagę dopłaty z budżetu, to wydaje się że koło 1 stycznia jest optymalnie. Byle tylko nie zrobili godzin odjazdów jak dla kolejarzy...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
span

Post autor: span » 25 maja 2007, 10:54

Mnie bardziej interesuje gdzie miałby ten pociąg kończyc bieg we Wrocławiu. Wiadomo, że jak pociagi jeszcze kursowały do Świdnicy to startowały/kończyły bieg z dworca Wroclaw Świebodzicki (z dworca tego kursowały jeszcze pociągi do Dzierżoniowa, Piławy Górnej). W chwili obecnej na dworcu tym istnieje bazar (syf gorszy niż na jarmarku europa - ludzie mają kramy nawet na torowisku itd.). Jestem ciekaw czy przy okazji reaktywacji tej linii, zrobią także porządek z pseudo - kupcami i przywrócą dworzec do pierwotnej funkcji (a dworzec ten jest tego wart).
503 - moja linia
208 - linia z przymusu

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 25 maja 2007, 10:59

span pisze:Jestem ciekaw czy przy okazji reaktywacji tej linii, zrobią także porządek z pseudo - kupcami i przywrócą dworzec do pierwotnej funkcji (a dworzec ten jest tego wart).
Sądzę, że tak. Oby tylko na Główny nie wsadzili, choć też taki zły nie jest... Moim zdaniem pewnie PKP zrzuci część kosztów ewentualnego uporządkowania Świebodzickieco na miasto...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 25 maja 2007, 11:06

span pisze:Wiadomo, że jak pociagi jeszcze kursowały do Świdnicy to startowały/kończyły bieg z dworca Wroclaw Świebodzicki (z dworca tego kursowały jeszcze pociągi do Dzierżoniowa, Piławy Górnej).
Pociągi do Świdnicy przez Sobótkę nie bardzo mogły startować ze Świebodzkiego, bo z tego nie ma wyjazdu w kierunku Kobierzyc. O tym, że pociągi do Świdnicy miały się tam jeszcze zupełnie dobrze dawno po tym, jak zlikwidowano dworzec Świebodzki, też nie wspomnę.
span pisze:i przywrócą dworzec do pierwotnej funkcji
Oby nie. To jakaś mania utrudniania życia ludziom? Nie mogą wszystkie pociągi z jednego dworca odjeżdżać, żeby było wygodnie?

[ Dodano: 2007-05-25, 11:08 ]
(a w reaktywację uwierzę, jak zobaczę, zwłaszcza, że od 1.06 kolejne cięcia w dolnośląskim.)

Awatar użytkownika
ziomal

Post autor: ziomal » 02 cze 2007, 22:00

Wars tylko w InterCity
PKP PRZEWOZY REGIONALNE REZYGNUJE W BAROWYCH WAGONÓW

Od czerwca jadąc pociągiem posilić się można tylko w InterCity
TVN24Od początku czerwca wybierając się w długą podróż z PKP Przewozami Regionalnymi trzeba zabrać ze sobą wałówkę. Bo od dziś z tych składów zniknęły wagony barowe Warsu. Nie ma nawet wózeczków z zimnymi napojami czy kanapką. Bo PKP tnie własne koszty kosztem podróżnych - czytamy w "Dzienniku".
PKP Przewozy Regionalne i Wars SA ograniczyły współpracę od 1 czerwca. Nie będzie już można w czasie podróży kupić sobie choćby butelki soku czy kanapki.

- Myślimy nad wprowadzeniem wózeczków, tzw. minibarów, jakie są w InterCity. Ale tam mają one zaplecze w postaci wagonu Warsu, w którym można np. zagotować wodę na kawę czy herbatę. Bez takiego zaplecza bardzo trudno wprowadzić je do składów - tłumaczy dziennikowi.pl Andrzej Buczkowski, dyrektor ds. marketingu i rozwoju Wars SA.

Wars zastanawia się, jak rozwiązać ten problem. Niewykluczone, że wózeczki z napojami, kanapkami i ciastkami pojawią się w pociągach PKP Przewozy Regionalne od 1 lipca. Ale nie we wszystkich i nie na całej trasie.

- Jeśli będą, to na kawałku trasy, najbardziej newralgicznym. A to dlatego, że wtedy bazy takie, jakie były w naszych wagonach, stworzymy po prostu na stacjach - mówi Andrzej Buczkowski.
http://www.tvn24.pl/0,1508865,wiadomosc.html

[ Komentarz dodany przez: MeWa: 2007-06-06, 21:30 ]
Wklejenie artykułu. MeWa
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney

Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie ;-) To tylko efekt uboczny.

Zły chłopiec i troll pozdrawia

Awatar użytkownika
span

Post autor: span » 06 cze 2007, 9:57

Kolej na normalność!

Wróci połączenie Jelenia Góra – Zebrzydowa!

Ta wiadomość na pewno ucieszy zwolenników zachowania linii kolejowej do Lwówka. Nie tylko nie będzie zlikwidowana, ale przedłużona do stanu sprzed lat, kiedy to z Jeleniej Góry można było dojechać do Niwnic, Nowogrodźca oraz Zebrzydowej.

Druga strona medalu to taka, że połączenie – niestety – nie zostanie uruchomione przed wakacjami, ale przewidziano je dopiero w nowym rozkładzie jazdy. Ten będzie obowiązywał od grudnia.

Decyzja o utrzymaniu i przedłużeniu linii zapadła na szczeblu samorządu województwa. To nie jedyne światełko w tunelu mroku, w jakim ostatnio rysowano przyszłość kolei regionalnych.
Od nowego roku po dolnośląskich torach ma jeździć osiem nowych szynobusów. Część z nich na pewno trafi w Jeleniogórskie. Być może będą obsługiwały linię do Zebrzydowej.

– Często jeździłem tym pociągiem do Rakowic Wielkich na ryby, a do Zebrzydowej i Niwnic – na jagody i grzyby. W sezonie nie było wolnych miejsc w przedziałach – mówi Mirosław Spychalski, jeden z jeleniogórskich wędkarzy. – Szkoda, że linię zawieszono, ale dobrze, że wróci ona na tory. Szkoda tylko, że nie stanie się to już latem – dodaje jeleniogórzanin.

Jeszcze nie wiadomo, z jaką częstotliwością będą kursowały wspomniane pociągi. Pewne jest, że wyjadą na torowisko. – Po raz pierwszy od lat nie czujemy niepewności, że zlikwidują nam pociąg – mówią mieszkańcy Marczowa pod Lwówkiem, do którego jedyną możliwość wygodnego dojazdu stanowi pociąg.

W poniedziałek trasą Jelenia Góra – Niwnice przejechał pociąg retro. Była to promocja linii ufundowana przez samorządowców nie tylko z okazji Dnia Dziecka. Zainteresowanie, jakim cieszył się ten przejazd, utwierdza w przekonaniu, jak bardzo potrzebna jest to połączenie.

Źródło: www.jelonka.com
503 - moja linia
208 - linia z przymusu

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 06 cze 2007, 10:38

span pisze: Jeszcze nie wiadomo, z jaką częstotliwością będą kursowały wspomniane pociągi.
Ciężko mówić o częstotliwości w przypadku AŻ trzech par pociągów...

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 07 cze 2007, 10:49

Fikander pisze:Ciężko mówić o częstotliwości w przypadku AŻ trzech par pociągów...
Widocznie to połączenia dla kolejarzy.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 14 cze 2007, 14:58

Przetarg na spalinową część obsługi pociągami regionalnymi kujpomu wygrały PCC Rail+Arriva.

Awatar użytkownika
span

Post autor: span » 14 cze 2007, 15:11

Fikander pisze:Przetarg na spalinową część obsługi pociągami regionalnymi kujpomu wygrały PCC Rail+Arriva.
To bardzo ładnie.........tylko czym oni to będą obsługiwać? Jak pesobusami to ja dziekuję!
503 - moja linia
208 - linia z przymusu

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 14 cze 2007, 15:11

elektryczną pewnie wygra pkp....

ODPOWIEDZ