Będzie ważny od dnia w którym dasz go w kasie do aktywowania. Kartę możesz nabić wcześniejI będzie aktywowany od daty, którą wskażę, a nie od chwili zakupu?
Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.
Wspólny bilet ZTM/KM/WKD/PR
Moderator: JacekM
-
Jožin z bažin
- Kontakt:
Jest Koleje Mazowieckie KM sp. z o.o. Po co ten jęzor, kiedy wszyscy obecni na tym forum wiedzą, o jakiego przedsiebiorcę chodzi.JotPeCet pisze:1. Nie ma takiej firmy "KM sp. z o.o."
Na pewno nie z ZTM. Zarząd Transportu Miejskiego nie ma zdolności prawnej. Może nim być ewentulanie m.st. Warszawa.JotPeCet pisze:2. Pasażer KM, posiadający WKM, nie zawiera umowy z KM tylko z ZTM. Za to umowa ZTM-KM przewiduje możliwość korzystania przez posiadaczy WKM z pojazdów KM.
Ale w tym przypadku, moim zdaniem, przewoźnikiem jest KM. Zwłaszcza że zastrzega się, iż "windykacja należności z tytułu przejazdu (przewozu) w pociągu KM bez ważnego biletu okresowego ZTM lub dokumentu poświadczającego uprawnienie do bezpłatnego albo ulgowego przejazdu, odbywa się na zasadach obowiązujących w KM".
Do Premo:
Jeżeli rzeczywiście jest możliwość aktywowania biletu zakodowanego na karcie w kasie biletowej, to przepraszam bardzo - wycofuję się, ale pod jednym warunkiem. Czy można aktywować bilet na karcie także na tych stacjach i przystankach w ramach 1 strefy, na których nie ma kasy (np. u kierownika pociągu)? I gdzie na ten temat mogę przeczytać choćby ustęp w Instrukcji Użytkowania Biletów Kodowanych na WKM?
Wagen fahr!
Cały czas to mówię. Kartę możesz nabić dzień wcześniej tylko w dniu wyjazdu musisz ją aktywować w kasie w której jest terminalA jak nie chcę jechać w dniu zakupu tylko o 4 następnego dnia z przystanku PKP Ursus Płn?
[ Dodano: 2007-06-23, 15:48 ]
Jak nie ma kasy to bilet aktywujesz w punkcie gdzie kartę kupiłeśchiste pisze:Czy można aktywować bilet na karcie także na tych stacjach i przystankach w ramach 1 strefy, na których nie ma kasy (np. u kierownika pociągu)?
- MeWa
- Cukiereczek
Czy brak kasowników w zabytkowych tramwajach też jest złamaniem zasad? Moim zdaniem Twoje tłumaczenia i tak zdadzą się na nic, a pasażer z nieaktywnym biletem w pociągach KM i WKD zapłaci po prostu karę przewidzianą w ich regulaminie/taryfie.
Tak jak mamy przewoźników Tramwaje Warszawskie, MZA itp. 
Ja bym raczej skłaniał się do wersji JotPeCeta, który miał okazję bliżej obcować z tą umową. Bo wg mnie dokonujesz pewnej nadinterpretacji...chiste pisze:Na pewno nie z ZTM. Zarząd Transportu Miejskiego nie ma zdolności prawnej. Może nim być ewentulanie m.st. Warszawa.
Ale w tym przypadku, moim zdaniem, przewoźnikiem jest KM. Zwłaszcza że zastrzega się, iż "windykacja należności z tytułu przejazdu (przewozu) w pociągu KM bez ważnego biletu okresowego ZTM lub dokumentu poświadczającego uprawnienie do bezpłatnego albo ulgowego przejazdu, odbywa się na zasadach obowiązujących w KM".
To bez dwóch zdańchiste pisze:moim zdaniem, przewoźnikiem jest KM
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
-
Jožin z bažin
- Kontakt:
Jak mi pokażesz czynną kasę o godzinie 4 na przystanku Ursus Płn. to chętnie w niej aktywuję bilet. Ale ja chcę bilet kupić dziś, a jutro, o 4 rano rozpocząć podróż. Nie chcę tracić jednego dnia, bo dziś nie będę jeździł. Więc co mam zrobić?Premo pisze:Cały czas to mówię. Kartę możesz nabić dzień wcześniej tylko w dniu wyjazdu musisz ją aktywować w kasie w której jest terminal
xxx
-
Jožin z bažin
- Kontakt:
o 4 jest tylko pociąg do Łowicza, więc na dobowym można przejechać tylko jedną stację - dość marginalny potok, o tejże godzinie jeździ już za to 149Hieronim pisze:Kiedyś już dyskutowaliśmy, że na przystanku Ursus Płn. nie ma nocnego.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى
-
Jožin z bažin
- Kontakt:
Ale ja nie chcę tracić i mam nadzieję, że ZTM mi to umożliwi.Premo pisze:Nie pokaże bo kasy tam nie ma. Niestety musisz stracić dzień
Ale ja nie chcę płacić drugi raz - chcę aktywować bilet, za który wcześniej uczciwie zapłaciłem.MeWa pisze:To kupisz bilet u konduktora - tutaj przynajmniej masz taką gwarancję możlwiości, nie to co w autobusach i tramwajach
Chodzi o zasadę, ten przystanek wybrałem jako przykład.Tm pisze:dość marginalny potok
xxx
-
Jožin z bažin
- Kontakt:
Ale przecież spokojnie można jeździć pewnego dnia linią nocną w Mobilisie i chcieć wrócić do domu właśnie pociągiem KM. I nie jest to żadne czepialstwo, tylko realna sytuacja.MeWa pisze:Czyli bezproduktywne czepialstwo się
Zgadza się - nic z tego, bo tych kasowników nadal nie ma.MeWa pisze:nic z tego.
xxx
- MeWa
- Cukiereczek
To skasuj bilet w linii nocnej Mobilisa.
Uważam, że są ważniejsze wydatki niż montowanie kasowników na wszystkich odludnych stacjach - chociażby rozszerzenie wspólnego biletu o 3- i 7-dniowe bilety. Sam powinieneś wiedzieć, że budżet ZTM-u nie jest workiem bez dna, a ceny biletów - mimo rosnących kosztów eksploatacji i mimo tego, że w innych miastach wielokrotnie się zmieniały - u nas od kilku lat pozostają niezmienione i relatywnie niskie.
Uważam, że są ważniejsze wydatki niż montowanie kasowników na wszystkich odludnych stacjach - chociażby rozszerzenie wspólnego biletu o 3- i 7-dniowe bilety. Sam powinieneś wiedzieć, że budżet ZTM-u nie jest workiem bez dna, a ceny biletów - mimo rosnących kosztów eksploatacji i mimo tego, że w innych miastach wielokrotnie się zmieniały - u nas od kilku lat pozostają niezmienione i relatywnie niskie.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"