Występują problemy techniczne po stronie dostawcy hostingu. W trakcie prac naprawczych możliwe są przerwy w dostępie do forum.

Wspólny bilet ZTM/KM/WKD/PR

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 24 cze 2007, 16:06

Zresaztą jak już wałkujemy tę instrukcję, to dalej w niej jest napisane:

"W przypadku przejazdu na podstawie nieaktywnego biletu nie można legitymować się wydrukiem z urządzenia kodującego lub paragonem fiskalnym jako dokumentem potwierdzającym prawo do przejazdów środkiem lokalnego transportu zbiorowego, gdyż nie są one potwierdzeniem uiszczenia opłaty za odbywany przejazd. "
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

przewoz

Post autor: przewoz » 24 cze 2007, 19:16

JotPeCet pisze:Warszawa Ochota (1 szt.)
Na ochocie to nawet dwa są. Jeden w wejściu (schody) a drugi na ścianie, obok kasownika KM od strony torów WKD. Mocno ukryty.

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 24 cze 2007, 20:11

O! Wiem że na początku miało być 12 sztuk. Może pojawiły się już dodatkowe.
Polityka złym doradcą w pracy!

chiste

Post autor: chiste » 24 cze 2007, 20:31

MeWa pisze:Zresaztą jak już wałkujemy tę instrukcję, to dalej w niej jest napisane:

"W przypadku przejazdu na podstawie nieaktywnego biletu nie można legitymować się wydrukiem z urządzenia kodującego lub paragonem fiskalnym jako dokumentem potwierdzającym prawo do przejazdów środkiem lokalnego transportu zbiorowego, gdyż nie są one potwierdzeniem uiszczenia opłaty za odbywany przejazd. "
Ja tego nie neguję. Wręcz przeciwnie. Tylko jak to sie ma do tego, że w przypadku, gdy nie mam aktywnego biletu, a chcę go aktywować, nie mogę tego zrobić w pociagu KM. Nie mogę potwierdzić uiszczenia opłaty za przejazd nie dlatego, że "zapomnialem", "nie mam ochoty", tylko ze względu na niedopełnienie obowiązku przez przewoźnika .
Premo pisze:W środku komunikacji miejskiej. Pociąg KM takim środkiem nie jest
Ale chłopie - ja chcę zawrzeć umowę z m.st. Warszawą (kupuję bilet) na warunkach, jakie określa Regulamin i Instrukcja użytkowania biletów kodowanych na WKM. Miasto, jak pisze MeWa, "idzie mi na rękę", bo mówi, że mogę jechać na takim bilecie w pociągu KM. Jednoczesnie utrudnia lub wręcz uniemożliwia nadanie cech ważności zakupionemu biletowi i wpycha mnie (nie mam na to żadnego wpływu) w umowę z zupełnie innym przewoźnikiem, obciążając mnie wszelkimi konsekwencjami stąd płynacymi. Ani m.st. Warszawa, ani KM nie mogą w ten sposób kształtować mojego stosunku prawnego i odpowiedzialności. To postanowienie umowne zgodnie z art. 385[3] pkt 21 kodeksu cywilnego nie wiąże mnie. Pozostałe postanowienia wiążą mnie, choć o wiele prościej byłoby, gdyby takich numerów nikt psażerowi nie wycinal, a zasady korzystania z biletów były jasno unormowane w regulaminach i taryfach obydwu przewoźników.
Całego zamiesznia nie byloby, gdyby była możliwość aktywowania biletów w pociągach KM albo na stacjach.

W ogole to dziwię się nieco, bo bronisz przewoźnika jakbyś popylał co ranek Kawasaki na Lubelską albo Senatorską, a nie był zwykłym pasażerem kibla mazowieckiego. Takie postanowienie umowne, że nie mogę skasować sobie biletu w środku transportowym, z którego aktualnie korzystam, jest ewidentnie na niekorzyść pasażera, czyli m.in. Ciebie, Premo. Wyciagasz z rękawa mało przekonujace argumenty, jakbys się bal, że postawienie zarzutu niedozwolonego postanowienia umownego niweczyło całą umowę o wspólnym bilecie, a tak nie jest. Nie wiążą tylko niedozwolone postanowienia tej umowy.
Wagen fahr!

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 24 cze 2007, 20:57

Cięko zrozumieć że w KM obowiązują bilety KM? Umowę z ZTM wiążesz gdy kasujesz bilet w kasowniku w środku komunikacji miejskiej. Pociągi KM nie zostały uznane środkami komunikacji miejskiej. Chcąc zawrzeć umowę z ZTM musisz skasować bilet w innym pojeździe. A chcąc jechać pociagiem KM musisz zawrzeć umowę z KM albo kupując bilet KM lub posiadając już aktywowany bilet ZTM.

Awatar użytkownika
florekf

Post autor: florekf » 24 cze 2007, 21:10

Premo pisze:środku komunikacji miejskiej. Pociągi KM nie zostały uznane środkami komunikacji miejskiej.
W polskim ustawodastwie nie ma definicji komunikacji miejskiej, mało tego, w wielu różnych innych ustawach stosuje się odmienne pojęcia :komunikacja miejska, regularna komunikacja publiczna, komunikacja miejska i podmiejska (a w Warszawie komunikacja "podmiejska" jest miejską bo organizowaną przez miasto), komunikacja komunalna, komunikacja zbiorowa itp itd. Dlatego nie widzę powodu, żeby Kolei Mazowieckich obsługujących w dużej części ruch aglomeracyjny nie nazywać komunikacją miejską. Kasowniki powinny być, ale nie ma czegoś takiego jak domniemanie chęci jazdy z WKM. Powinni o tym wszystkim wcześniej pomyśleć.
Obrazek

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 24 cze 2007, 21:20

Polskie prawo pod wieloma względami jest złe, wielokrotnie były zgłaszane zastrzeżenia względem prawa przewozowego chociażby w zakresie uwzględnienia funkcji organizatora. W pociągach KM obowiązuje taryfa KM, u przewoźników wykonujących usługi na zlecenie ZTM-u obowiązuje taryfa ZTM-u - rozszerzenie usługi w postaci obowiązywania/honorowania biletów zakodowanych na WKM-ce w pociągach KM jest funkcją dodatkową wprowadzoną dla wygody pasażerów posiadających bilety długookresowe - regulamin, taryfa oraz instrukcje dotyczą środków komunikacji nadzorowanych przez ZTM, KM ani WKD nie są nadzorowane przez ZTM, przejazdy na biletach ZTM-u odbywają się wedle specjalnie określonych zasad, które są wywieszone na stacjach, w gablotach informacyjnych, w pociągach, tramwajach, autobusach, na stronie internetowej. Wprowadzenie kasowników na stacjach lub w pociągach jest niemożliwe, głównie ze względu na koszty, przynajmniej od razu. Naprawdę nie widzę przeszkód, by ktoś raz na 30 bądź 90 dni przemęczył się i pojechał innym środkiem i tam skasował bilet. A jeśli głupie kasowniki mają stanowić problem, to najlepiej skasować cały wspólny bilet - bo i tak źle i tak nie dobrze. Skoro ZTM "wprowadza" utrudnienia w korzystaniu ze wspólnego biletu... ](*,)

Awatar użytkownika
florekf

Post autor: florekf » 24 cze 2007, 21:28

A jak będzie wyglądała możliwość aktywacji WKM po rozszerzeniu wspólnego biletu do Zielonki i Wołomina skoro nie ma tam komunikacji dziennej ZTM ? Wstać rano na ostatni nocny?
Obrazek

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 24 cze 2007, 21:31

A jak będzie wyglądała możliwość aktywacji WKM po rozszerzeniu wspólnego biletu do Zielonki i Wołomina skoro nie ma tam komunikacji dziennej ZTM ? Wstać rano na ostatni nocny?
W kasach biletowych będą terminale nabijania do kart miejskich. W tym terminalu można aktywować bilet

Awatar użytkownika
florekf

Post autor: florekf » 24 cze 2007, 21:34

WKM można naładować też na poczcie i w kioskach.....Brak kasowników może okazać się dużym problemem. Prosta czynność aktywowania karty....Nie raz stałem 10 minut w kolejce żeby kupić bilet misięczny

W pociągach pojawiły się też naklejki z taryfą ZTM- te rodzaje biletów w ramach wspólnego biletu
Obrazek

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 24 cze 2007, 21:42

Premo pisał o aktywowaniu, a nie o ładowaniu.

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 24 cze 2007, 21:43

florekf pisze:.Brak kasowników może okazać się dużym problemem
W kasach biletowych KM zostały zainstalowane terminale do nabijania kart miejskich. Wystarczy, że przed podróżą dasz kartę kasjerce a ona go w tym terminalu aktywuje.

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 24 cze 2007, 22:12

florekf pisze:A jak będzie wyglądała możliwość aktywacji WKM po rozszerzeniu wspólnego biletu do Zielonki i Wołomina skoro nie ma tam komunikacji dziennej ZTM ?
Na to sobie jeszcze długo poczekacie. Jak na razie, to samorządowy w/w miejscowości myślą, że im całą imprezę sfinansuje ZTM, a oni ewentualnie dołożą jakieś grosze.
A prawda jest taka, że trzeba będzie dopłacać jak do każdej linii podmiejskiej, a to już jak na Zielonkę i Wołomin może być warunkiem zaporowym.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

chiste

Post autor: chiste » 25 cze 2007, 7:28

MeWa pisze:Polskie prawo pod wieloma względami jest złe...
No jasne! Jak się ma za nic interes konsumenta i wystepuje z pozycji siły, to "prawo jest złe". Przewoźnik może to "złe prawo" doprecyzować własnie poprzez wiążące pasażera regulaminy i taryfę, ale się tego nie robi, tylko pisze, że "prawo jest złe" #-o

MeWa pisze:A jeśli głupie kasowniki mają stanowić problem, to najlepiej skasować cały wspólny bilet - bo i tak źle i tak nie dobrze. Skoro ZTM "wprowadza" utrudnienia w korzystaniu ze wspólnego biletu...
Sorry, jeżeli Twoim zdaniem "głupie kasowniki" nie są problemem i przewoźnik nie ma obowiązku należytej obsługi pasażera (art. 14 prawa przewozowego to zapewne "złe prawo"), to może postuluj jeszcze dalej - zdemontuj bramki w metrze, kasowniki w autobusach i tramwajach i każ ludziom biegać do 3 punktów w mieście, żeby aktywowali sobie bilet na karcie miejskiej. Bo przecież to "głupie kasowniki" i "głupie ludzie", którzy chcą kasować bilet, jak sie od nich tego wymaga.

Jakoś to montowanie kasowników, które się odbywa własnie na średnicy, to w sumie według Ciebie pewnie też "głupie działanie", bo bilet dobowy przecież można sobie skasować wczesniej w metrze, tramwaju, autobusie i SKMce. :pomocy:
Wagen fahr!

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 25 cze 2007, 8:54

Oczywiście KM jest be bo nie umożliwia skasowania nie swoich biletów.Godnie z prawem KM umożliwia ci zakup z jednoczesnym aktywowaniem swoich biletów które honoruje. Nawet gdy nie ma kasy na przystanku. Chcąc jechać na bilecie ZTM na podstawie umowy Wspólnego Biletu musisz go mieć skasowanego. Tylko o takich jest mowa w umowie.

ODPOWIEDZ