[PL] Infrastruktura drogowa
Moderator: JacekM
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Nie tylko w regionie. Zobacz jak urywa się ciągłość S12 i S74 idących od wschodu... Normalnie elegancko ich kontynuacja w kierunku zachodnim byłaby od Piotrkowa Tryb. trasa S8.MeWa pisze:a czy Łódź musi mieć drogę we wszystkie rejony kraju? Czy z polepszonych połączeń nie mogą korzystać inne miasta w regionie? A może dojazd do Piotrkowa Trybunalskiego jest fatalny?
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
To raz, a dwa ma w poważaniu także dobro innych regionów...MeWa pisze:Chodzi mi generalnie o rozwój regionu - bo na razie to wygląda tak, że to Łódź chce być jedynym beneficjentem, mając resztę regionu/województwa w poważaniu.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
Moje zdanie:
Oczywiscie że trasa S8 biegnąca przez Sieradz, Łask, Pabianice i mijająca od południa Łodz generowałaby wieksze potoki niz ta biegnąca przez duzo mniejsze sumarycznie Wieluń, Bełchatów i Piotrków i dawała fajne połaczenie Łodzi z Wrocławiem. Poza tym wraz z S14, A1 i A2 dawałaby ring Łodzi - wreszcie ktore miasto miałoby pełną obwodnice.
Jednakze z punktu widzenia przerywania ciagłosci trasy i koniecznosci przejazdu przez A1 na odcinku Piotrków-Rzgów oraz zbiegu trasy np z Kielc lepszy jest wariant GDDKiA.
Inna byłaby sytuacja gdyby (tak jak kiedyz była o tym mowa) powstała autostrada A8 - wówczas wariant bliższy Łodzi byłby znacznie lepszy gdyz jadąc z Warszawy zjezdzałoby sie w Strykowie na A1 a w Rzgowie na A8 i do Wrocławia.
Niemniej jednak cos powinno za to S8 powstac - nie wiem czy w postaci wydłuzenia przyszłej trasy S14 w kierunku S8 czy też drogi która biegłaby sladem S8 (nawet gorszej klasy) która jednoczesnie byłaby obwodnicą dla Pabianic, Łasku i Sieradza i łączyłaby sie z S8
I prosze bez złosliwosci wobec Łodzi - kazde miasto walczy o swoje i chce zyskać. Gdyby Warszawa miała tracic trasy tez byłaby z tego niezadowolona. Szkoda tylko ze nie stac nas na to zeby nie musiec wybierac tylko wybudowac porządną gesta siec dróg dającą szybką mozliwosc przemieszczenia sie z jednej aglomeraji do drugiej
Oczywiscie że trasa S8 biegnąca przez Sieradz, Łask, Pabianice i mijająca od południa Łodz generowałaby wieksze potoki niz ta biegnąca przez duzo mniejsze sumarycznie Wieluń, Bełchatów i Piotrków i dawała fajne połaczenie Łodzi z Wrocławiem. Poza tym wraz z S14, A1 i A2 dawałaby ring Łodzi - wreszcie ktore miasto miałoby pełną obwodnice.
Jednakze z punktu widzenia przerywania ciagłosci trasy i koniecznosci przejazdu przez A1 na odcinku Piotrków-Rzgów oraz zbiegu trasy np z Kielc lepszy jest wariant GDDKiA.
Inna byłaby sytuacja gdyby (tak jak kiedyz była o tym mowa) powstała autostrada A8 - wówczas wariant bliższy Łodzi byłby znacznie lepszy gdyz jadąc z Warszawy zjezdzałoby sie w Strykowie na A1 a w Rzgowie na A8 i do Wrocławia.
Niemniej jednak cos powinno za to S8 powstac - nie wiem czy w postaci wydłuzenia przyszłej trasy S14 w kierunku S8 czy też drogi która biegłaby sladem S8 (nawet gorszej klasy) która jednoczesnie byłaby obwodnicą dla Pabianic, Łasku i Sieradza i łączyłaby sie z S8
I prosze bez złosliwosci wobec Łodzi - kazde miasto walczy o swoje i chce zyskać. Gdyby Warszawa miała tracic trasy tez byłaby z tego niezadowolona. Szkoda tylko ze nie stac nas na to zeby nie musiec wybierac tylko wybudowac porządną gesta siec dróg dającą szybką mozliwosc przemieszczenia sie z jednej aglomeraji do drugiej
PURA VIDA!
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
No właśnie - jak to było z tą A8 - ja jestem w posiadaniu mapy podpisanej jeszcze "Agencja Budowy i Eksploatacji Autostrad" z roku ~1997 (może nawet 1996) gdzie A8 biegnie z Wrocławia do Piotrkowa Trybunalskiegomariow pisze:M
Wg. GDDKiA ma powstać. I myślę, że powstanie, bo jeśli nie to w regionie łódzkim generalna wykopie tym samym sobie miejsce na cmentarzu...mariow pisze: Niemniej jednak cos powinno za to S8 powstac - nie wiem czy w postaci wydłuzenia przyszłej trasy S14 w kierunku S8 czy też drogi która biegłaby sladem S8 (nawet gorszej klasy) która jednoczesnie byłaby obwodnicą dla Pabianic, Łasku i Sieradza i łączyłaby sie z S8
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
Czy ja dobrze rozumiem, że łodzianie nie wyobrażają sobie przejechania kawałek A-1 i zjechania w pewnym momencie na S-8, tylko muszą mieć autostradę z Wrocławia pod sam "dom"R-11 Kleszczowa pisze:Wg. GDDKiA ma powstać. I myślę, że powstanie, bo jeśli nie to w regionie łódzkim generalna wykopie tym samym sobie miejsce na cmentarzu...
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Owszem tak. Aczkolwiek Warszawa, Lublin, Kielce na zachód oraz do Wrocławia czy Pragi będą musieli jechać przez Łódź.Dennis pisze:Czy ja dobrze rozumiem, że łodzianie nie wyobrażają sobie przejechania kawałek A-1 i zjechania w pewnym momencie na S-8, tylko muszą mieć autostradę z Wrocławia pod sam "dom"R-11 Kleszczowa pisze:Wg. GDDKiA ma powstać. I myślę, że powstanie, bo jeśli nie to w regionie łódzkim generalna wykopie tym samym sobie miejsce na cmentarzu...![]()
Co by nie mówić - droga o dość wysokim standardzie jako obwodnice Zduńskiej Woli, Pabianic i okolic potrzebna jest. Ale nie może to być S8.
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- Bastian
- Sułtan Maroka
Może raczej "nie musi to być S8".R-11 Kleszczowa pisze:Ale nie może to być S8.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
nie do końca Dennis o to chodzi. Łodziane oczywiscie ze mogą jechac na Piotrków do Wrocławia acz przez Pabianice jest blizej, zwłaszcza mieszkającym w zachodniej czesci miasta. ale nie to jest tu najwazniejsze tylko porządna droga łącząca Łodz z miastami takimi jak Sieradz, Łask , Zdunska Wola - musiecie pamietac ze dla nich Łodz jest naturalnym centrum ku któremu ciązą tak jak mieszkańcy Grodziska, Nowego Dworu czy MIńska Maz ku Warszawie. I porządna droga z pewnością się przyda.Dennis pisze:Czy ja dobrze rozumiem, że łodzianie nie wyobrażają sobie przejechania kawałek A-1 i zjechania w pewnym momencie na S-8, tylko muszą mieć autostradę z Wrocławia pod sam "dom"
Stad napisałem - dla mnie nie musi to byc S8. A czemu walczy sie o S8. Ano wydaje mi sie że po trosze temu ze jak ta zostanie wybudowana to sznasa na powstanie innej drogi w jej zastepstwie znacząco maleje.
PURA VIDA!