[PL] Infrastruktura drogowa

Moderator: JacekM

ratraciak
Kontakt:

Post autor: ratraciak » 27 cze 2007, 17:17

Gdyby mnie okłamano, reagował bym, ale gdybym miał mieć kilka km od miasta 2 autostrady to bym się zastanowił, czy jeszcze kolejna droga jest potrzebna.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 27 cze 2007, 19:36

Czy A2 albo A1 prowadzi na Dolny Śląsk? Moja mapa twierdzi co innego.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 27 cze 2007, 19:38

a czy Łódź musi mieć drogę we wszystkie rejony kraju? Czy z polepszonych połączeń nie mogą korzystać inne miasta w regionie? A może dojazd do Piotrkowa Trybunalskiego jest fatalny?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 27 cze 2007, 19:45

MeWa pisze:a czy Łódź musi mieć drogę we wszystkie rejony kraju? Czy z polepszonych połączeń nie mogą korzystać inne miasta w regionie? A może dojazd do Piotrkowa Trybunalskiego jest fatalny?
Nie tylko w regionie. Zobacz jak urywa się ciągłość S12 i S74 idących od wschodu... Normalnie elegancko ich kontynuacja w kierunku zachodnim byłaby od Piotrkowa Tryb. trasa S8.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 27 cze 2007, 19:46

Chodzi mi generalnie o rozwój regionu - bo na razie to wygląda tak, że to Łódź chce być jedynym beneficjentem, mając resztę regionu/województwa w poważaniu.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 27 cze 2007, 19:49

MeWa pisze:Chodzi mi generalnie o rozwój regionu - bo na razie to wygląda tak, że to Łódź chce być jedynym beneficjentem, mając resztę regionu/województwa w poważaniu.
To raz, a dwa ma w poważaniu także dobro innych regionów...
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

mariow

Post autor: mariow » 28 cze 2007, 9:32

Moje zdanie:

Oczywiscie że trasa S8 biegnąca przez Sieradz, Łask, Pabianice i mijająca od południa Łodz generowałaby wieksze potoki niz ta biegnąca przez duzo mniejsze sumarycznie Wieluń, Bełchatów i Piotrków i dawała fajne połaczenie Łodzi z Wrocławiem. Poza tym wraz z S14, A1 i A2 dawałaby ring Łodzi - wreszcie ktore miasto miałoby pełną obwodnice.

Jednakze z punktu widzenia przerywania ciagłosci trasy i koniecznosci przejazdu przez A1 na odcinku Piotrków-Rzgów oraz zbiegu trasy np z Kielc lepszy jest wariant GDDKiA.

Inna byłaby sytuacja gdyby (tak jak kiedyz była o tym mowa) powstała autostrada A8 - wówczas wariant bliższy Łodzi byłby znacznie lepszy gdyz jadąc z Warszawy zjezdzałoby sie w Strykowie na A1 a w Rzgowie na A8 i do Wrocławia.

Niemniej jednak cos powinno za to S8 powstac - nie wiem czy w postaci wydłuzenia przyszłej trasy S14 w kierunku S8 czy też drogi która biegłaby sladem S8 (nawet gorszej klasy) która jednoczesnie byłaby obwodnicą dla Pabianic, Łasku i Sieradza i łączyłaby sie z S8

I prosze bez złosliwosci wobec Łodzi - kazde miasto walczy o swoje i chce zyskać. Gdyby Warszawa miała tracic trasy tez byłaby z tego niezadowolona. Szkoda tylko ze nie stac nas na to zeby nie musiec wybierac tylko wybudowac porządną gesta siec dróg dającą szybką mozliwosc przemieszczenia sie z jednej aglomeraji do drugiej
PURA VIDA!

Dennis

Post autor: Dennis » 28 cze 2007, 9:51

mariow pisze:I prosze bez złosliwosci wobec Łodzi
Ile my się tu złośliwości na temat Warszawy ze strony niektórych Łodzian nasłuchaliśmy... ;)

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 28 cze 2007, 15:19

mariow pisze:M

Inna byłaby sytuacja gdyby (tak jak kiedyz była o tym mowa) powstała autostrada A8 - wówczas wariant bliższy Łodzi byłby znacznie lepszy gdyz jadąc z Warszawy zjezdzałoby sie w Strykowie na A1 a w Rzgowie na A8 i do Wrocławia.
No właśnie - jak to było z tą A8 - ja jestem w posiadaniu mapy podpisanej jeszcze "Agencja Budowy i Eksploatacji Autostrad" z roku ~1997 (może nawet 1996) gdzie A8 biegnie z Wrocławia do Piotrkowa Trybunalskiego :], a wszyscy mówią, że ona zawsze miała biec przez Łaski i inne tamtejsze miejscowości :>
mariow pisze: Niemniej jednak cos powinno za to S8 powstac - nie wiem czy w postaci wydłuzenia przyszłej trasy S14 w kierunku S8 czy też drogi która biegłaby sladem S8 (nawet gorszej klasy) która jednoczesnie byłaby obwodnicą dla Pabianic, Łasku i Sieradza i łączyłaby sie z S8
Wg. GDDKiA ma powstać. I myślę, że powstanie, bo jeśli nie to w regionie łódzkim generalna wykopie tym samym sobie miejsce na cmentarzu...
Albert Camus-"Dżuma"

Dennis

Post autor: Dennis » 28 cze 2007, 15:50

R-11 Kleszczowa pisze:Wg. GDDKiA ma powstać. I myślę, że powstanie, bo jeśli nie to w regionie łódzkim generalna wykopie tym samym sobie miejsce na cmentarzu...
Czy ja dobrze rozumiem, że łodzianie nie wyobrażają sobie przejechania kawałek A-1 i zjechania w pewnym momencie na S-8, tylko muszą mieć autostradę z Wrocławia pod sam "dom" :?: :-s

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 28 cze 2007, 16:07

Dennis pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Wg. GDDKiA ma powstać. I myślę, że powstanie, bo jeśli nie to w regionie łódzkim generalna wykopie tym samym sobie miejsce na cmentarzu...
Czy ja dobrze rozumiem, że łodzianie nie wyobrażają sobie przejechania kawałek A-1 i zjechania w pewnym momencie na S-8, tylko muszą mieć autostradę z Wrocławia pod sam "dom" :?: :-s
Owszem tak. Aczkolwiek Warszawa, Lublin, Kielce na zachód oraz do Wrocławia czy Pragi będą musieli jechać przez Łódź.

Co by nie mówić - droga o dość wysokim standardzie jako obwodnice Zduńskiej Woli, Pabianic i okolic potrzebna jest. Ale nie może to być S8.
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 28 cze 2007, 16:07

Na to wygląda...
R-11 Kleszczowa pisze:Szczególnie, że mass - media i "dziennikarze" potrafią ze zwykłej nowej drogi uczynić autostradę
Dennis też :D :D :D

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 28 cze 2007, 16:09

R-11 Kleszczowa pisze:Ale nie może to być S8.
Może raczej "nie musi to być S8".
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Dennis

Post autor: Dennis » 28 cze 2007, 16:09

R-11 Kleszczowa pisze:Owszem tak.
No to coś mi się widzi, że w przypadku wybudowania autostrady (czy tam ekspresówki, nie czepiaj się Wituś ;) ) dla takich fanaberii, GDDKiA może mieć przerąbane wszędzie indziej, poza Łodzią :evil:

mariow

Post autor: mariow » 29 cze 2007, 9:56

Dennis pisze:Czy ja dobrze rozumiem, że łodzianie nie wyobrażają sobie przejechania kawałek A-1 i zjechania w pewnym momencie na S-8, tylko muszą mieć autostradę z Wrocławia pod sam "dom"
nie do końca Dennis o to chodzi. Łodziane oczywiscie ze mogą jechac na Piotrków do Wrocławia acz przez Pabianice jest blizej, zwłaszcza mieszkającym w zachodniej czesci miasta. ale nie to jest tu najwazniejsze tylko porządna droga łącząca Łodz z miastami takimi jak Sieradz, Łask , Zdunska Wola - musiecie pamietac ze dla nich Łodz jest naturalnym centrum ku któremu ciązą tak jak mieszkańcy Grodziska, Nowego Dworu czy MIńska Maz ku Warszawie. I porządna droga z pewnością się przyda.
Stad napisałem - dla mnie nie musi to byc S8. A czemu walczy sie o S8. Ano wydaje mi sie że po trosze temu ze jak ta zostanie wybudowana to sznasa na powstanie innej drogi w jej zastepstwie znacząco maleje.
PURA VIDA!

ODPOWIEDZ