Linie nocne po reformie

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 02 lip 2007, 19:02

Wiesz ja wszystko rozumiem. Ale jako nauczyciel zarabiam malo, jesli nie mniej i nie marudze codziennie, nie narzekam tylko wykonuje swoja robote , bo za to mi placa , taka jest sytuacja w kraju i to rozumiem. Natomiast kierowcy na tym forum ciagle pisza, ze robia laske pracujac za te "grosze"...

dzidek

Post autor: dzidek » 02 lip 2007, 19:30

rhemek pisze:Wiesz ja wszystko rozumiem. Ale jako nauczyciel zarabiam malo, jesli nie mniej i nie marudze codziennie, nie narzekam tylko wykonuje swoja robote , bo za to mi placa , taka jest sytuacja w kraju i to rozumiem. Natomiast kierowcy na tym forum ciagle pisza, ze robia laske pracujac za te "grosze"...
1. Czasem warto zastosować polskie znaki...
2. Rozumiem, że jako nauczyciel nie poparłeś akcji jaka miała miejsce jakiś czas temu gdy w szkołach nie odbyły się 3 pierwsze lekcje na znak protestu ?
3. Akurat w ostatnim czasie coraz więcej nauczycieli pracuje "na odwal się", żeby tylko przerobić jakiś materiał bo jak tłumaczą za taką płacę nie będą się poświęcać.
4. Niech wyjeżdżają kierowcy z Warszawy ... Będą Cię wtedy do pracy wozić kierowcy z państw położonych na wschód od Polski albo ludzie nie mający pojęcia o prowadzeniu autobusów czy odpowiedzialności za innych.
5. Z tą płacą 1700 na rękę to bardzo przesadzasz... Kompletnie się nie znasz na realiach i wypisujesz takie bzdury ](*,) Nawet nie wiesz ile godzin musi niejeden kierowca przejechać , żeby zarobć te 1700 zł (oczywiście stara kadra zarabia ponad 2000 ale w tej chwili np. w MZA pracuje coraz więcej ludzi na bardzo niekorzystnej umowie)

Awatar użytkownika
Sindbad

Post autor: Sindbad » 02 lip 2007, 19:38

dzidek, Zapomniałeś dodać o godzinach rozpoczęcia i zakińczenia pracy. :idea:
Nie daj się zepchnąć z twojej drogi nawet przez ludzi idących w tym samym kierunku.
S.J.Lec

Szamot

Post autor: Szamot » 03 lip 2007, 12:11

pawcio pisze:Dokładnie. Kółko przez Stalową powinno trwać jakieś dodatkowe 4 minuty. W efekcie czego odjazd N02 z Metro Ursynów w kierunku północnym następowałby x:26 i x:56 i w dalszym ciągu byłby rozkomunikowany z lokalnym sabatem. A przyjazd w kierunku Ursynowa następowałby o x:07 i x:37 czyli minutę przed rozkładowym przyjazdem N34 i N37 w kierunku Kabat. Jeżeli minuta na przesiadkę to można wydłużyć czasu przejazdu N34 i N37 na odcinku DWC->Metro Ursynów. Rezerwa w postaci postoju na Kabatach jest.
Rozkładowego tak, ale nie ma rezerwy na straty związane z kretyńskimi światłami, oraz nocne migracje pasażerów. Rozkład N37 jest bardzo na styk i jest najbardziej wąskim gardłem całego układu komunikacyjnego. Co do dwuminutowych czasów na przesiadke to testowaliśmy już to w tym miesiącu. Eksperymentów starczy.

[ Dodano: 2007-07-03, 12:17 ]
dzidek pisze:
Szamot pisze:1) Obwód N02 zapewni komunikację całej Pragi z odpowiadającym jej dworcem,
Czemu inne dzielnice nie mają takiego przywileju ??
Dobre pytanie :)
1. Dw. Zachodni jest dworcem mniejszej wagi, część pociągow sie tam nie zatrzymuje.
2. Geograficznie jest położony bliżej Centrum, Wygięcie linii N01 spowodowałoby zbytnie zblizenie jej do centrum, koniecznośc dołożenia wozu i znacze wydlużenie czasu przejazdu pomiędzy Jelonkami i Mokotowem.
3. Z powyższych powodów zdecydowaliśmy się skierować tam linię N43. Daje ona możliwośc połaczenia z Dw. Zachodnim równiez rejonu Woli i Jelonek. Zawsze coś...

Szamot

Post autor: Szamot » 03 lip 2007, 12:19

proboszcz pisze:jak to mógł wymyślić ktoś kto jest tutaj kierowcą", "ten kto to układał to jakiś kompletny debil", "teraz to jeszcze jest ciepło i nic nie pada a ciekawe jak to będzie kiedy nadejdą dwudziestostopniowe mrozy a nocny ucieknie", "dać młodemu trochę władzy i już zapomina o kolegach" itp... Ktoś za ten idiotyczny pomysł powinien polecieć na pysk i to zdecydowanie
A skąd masz pewnośc, że ostatnie zmiany sa MOJEGO AUTROSTWA. Na pewno nie ode mnie. Cieżko było zadzwonić?

Widzisz, to jest tak. Powiedzmy, że jeden z Twoich kolegów od "debili z ZTM-u" wiezie swoja sąsiadke z klatki schodowej. Nagle zajeżdża drogę samochód, pod autobus wybiega dziecko, czy cokolwiek. Kierowca hamuje, sąsiadka rozbija sobie głowę. Kierowca słyszy teksty: 'Co za debil jedzie tym autobusem', 'jak on mógł własna sąsiadkę wysłać do szpitala'. Dać takiemu kierownice to pozabija, powinni go zwolnić. Na pewno każdy z nas mial nieraz taką sytuację. Nieraz ciężko każdej jednej sytuacji wyjaśniać każdemu, że to bardziej skompliukowana sprawa, że kierowca nie hamuje wtedy kiedy mu się podoba, tylko dlatego, że porusza sie wśrod ruchu i jego jazdę warunkuje PRZEDE WSZYSTKIM to co sie dzieje na drodze. A nie tylko w jego autobusie. Nieraz więc inie zostaje nic innego niz polożyć uszy po sobioe i nastepnym razem jechać ostrożniej. Ale do tego potrzeba juz pewnego doświadczenia. Bo nawet jeśli pasażerowie wiedzą, że nie sa sami i autobus uczestniczy w ruchu, to ogromu tego zjawiska nie znają, ajk i zakresu Twojej odpowiedzialności. Nigdy tez nie będa jego znać póki sami nie pojadą z ludźmi. Prawda?

Tak więc zaręczam, Nie było dla wcale mnie radością, gdy została podjęta decyzja o wycofaniu N02. Zwłaszcza, że od lat pracuje na tym zakladzie. Niestety obecny układ ze względów rozkładowych i trasowych wydaje się optymalny. Ale podkreślam to, że Ty tak sądzisz i (wygląda na to, że) rozpowszechniasz to wśród kierowców: WŁADZĘ W ZTM-ie SPRAWUJA OSOBY DO TEGO POWOŁANE. NAD PROJEKTEM LINII NOCNYCH PRACUJE ZESPÓŁ LUDZI I NIE WSZYSTKIE ROZWIĄZANIA (choć większość) SA MOJEGO AUTORSTWA. Co nie zmienia faktu, że aktualnie nie widzę lepszego rozwiązania dla tras tych linii.

Trąbienie o mojej władzy to gruba przesada. Ale władza to odpowiedzialność - nawet za trudne decyzje. Bynajmniej nie zabawa.

Teraz co do wyzwisk zamieszczonych powyżej:
:arrow: Nie wiem czy rozmawialeś z tymi kierowcami, ani po co z nimi rozmawiałeś?
:arrow: Nie jestem pewien, czy nie przemawia przez Ciebie to, że po prostu po calodziennych wycieczkach z kolesiami nie masz już po prostu autobusu spod zajezdni pod dom.
:arrow: Widzisz, każdy ma prawo do własnego zdania, mniej lub bardziej sprawiedliwego. Wielu z nas pewnie niejednego pewnie w mniej lub bardziej obelżtwy sposób nazywało. Niemniej chciałbym Cie zapytać w jakim celu na forum zamieszczasz te cytaty? Zwłaszca, że moja osoba jest jednoznacznie kojarzona z tym projektem, nawet jeśli zmiana N02 nie jest mojego autorstwa - odbieram to personalnie.

Wawkom to forum dyskusyjne o komunikacji. Tymczasem Ty niebezpiecznie zbliżasz się do dość 'mrocznych' klimatów, co chyba nie jest zbytnim powodem do chwały. Proszę Cie wiec bys - pomimo tego, że obecnie żeby wrocic do domu po wycieczkach z kierowcami nie masz już autobusu spod zajezdni nie zamieniał Wawkomu w rynsztok.

Ps. Jest szansa, że za jakiś czas na Targówek pojada dość sprytne wyjazdy na N12 i N62. Mam też pewien inny pomysł na ułatwienie życia kierowcom, ale to zbyt odważne bym się mógł tym podzielić poza poziomem firmy.

A teraz wracam do urlopu i nie mam zamiaru się przez ten czas się denerwować.

Awatar użytkownika
Proboszcz

Post autor: Proboszcz » 03 lip 2007, 13:16

Szamot pisze::arrow: Nie wiem czy rozmawialeś z tymi kierowcami, ani po co z nimi rozmawiałeś?
Staliśmy w grupie i czekaliśmy na N02 na Szwedzkiej więc był czas żeby pogadać o liniach nocnych. Nie wspominałem o tym kto to wymyślał - driverzy sami rozpoczęli wątek z Tobą
Szamot pisze:Ale podkreślam to, że Ty tak sądzisz i (wygląda na to, że) rozpowszechniasz to wśród kierowców
Ja nic nie muszę rozpowszechniać, sam na zakładzie rozpowszechniałeś, że się tym zajmujesz i teraz są takie efekty. A cytaty zostały umieszczone po to żebyś (jeśli to nie Ty to wymyślałeś) przekazał swoim kolegom po fachu co o tym sądzą potencjalni pasażerowie
Szamot pisze:Nie jestem pewien, czy nie przemawia przez Ciebie to, że po prostu po calodziennych wycieczkach z kolesiami nie masz już po prostu autobusu spod zajezdni pod dom.
Nie muszę z nimi cały dzień jeździć więc i nie muszę narzekać na brak powrotu
Szamot pisze:Tymczasem Ty niebezpiecznie zbliżasz się do dość 'mrocznych' klimatów
Co to niby są te mroczne klimaty? Chyba mroczne klimaty Stalowej :lol:

Szamot

Post autor: Szamot » 03 lip 2007, 14:26

Proboszcz pisze:
Szamot pisze::arrow: Nie wiem czy rozmawialeś z tymi kierowcami, ani po co z nimi rozmawiałeś?
Staliśmy w grupie i czekaliśmy na N02 na Szwedzkiej więc był czas żeby pogadać o liniach nocnych. Nie wspominałem o tym kto to wymyślał - driverzy sami rozpoczęli wątek z Tobą
Fakt, fama poszla wcześniej. Aczkolwiek niektorzy przerysowuja moją rolę np. przypusując autorstwo zalożeń projektu. Do mnie zaś należalo TYLKO jego wykonanie. To analogiczna sytuacja jak pretensje pasażera do kierowcy, że autobus jeździ po innej trasie niżby pasażer sobie życzyl czy też, że przyjachal autobusem takiej a nie innej marki

Szamot pisze:Ja nic nie muszę rozpowszechniać, sam na zakładzie rozpowszechniałeś, że się tym zajmujesz i teraz są takie efekty. A cytaty zostały umieszczone po to żebyś (jeśli to nie Ty to wymyślałeś) przekazał swoim kolegom po fachu co o tym sądzą potencjalni pasażerowie
Takie cytaty sa zbędne, gdyz to bylo do przewidzenia. natomiast wypadaloby nie poslugiwac sie określeniami pejoratywnymi. Inteligentny człowiek powinien to potrafić. Choc swoją drogą, powiem szczerze, że nie spodziewalem się, że N02 po miesiącu pracy cieszy sie az taka popularnością. Przecież wobec dawnego 602, linie N14 i N64 obsługują duzo większe rejony, niz obslugiwalo N02. Totez jak pojawil sie ten pomysl, nie oponowalem zbytnio sądząc, że idziemy w dobrym kierunku. Coż nie da sie wszystkich pogodzić - niemniej będę myślał dalej.

Szamot pisze:Nie jestem pewien, czy nie przemawia przez Ciebie to, że po prostu po calodziennych wycieczkach z kolesiami nie masz już po prostu autobusu spod zajezdni pod dom.
Nie muszę z nimi cały dzień jeździć więc i nie muszę narzekać na brak powrotu
Ale nie sądzę bys był nim zachwycony.

Proboszcz pisze:
Szamot pisze:Tymczasem Ty niebezpiecznie zbliżasz się do dość 'mrocznych' klimatów
Co to niby są te mroczne klimaty? Chyba mroczne klimaty Stalowej :lol:
To też :)

pzdr

Awatar użytkownika
jasiu

Post autor: jasiu » 03 lip 2007, 17:43

Czy sprawdzał ktoś może jak wyglądają spóźnienia na N02 w stronę Targówka? Pytam, bo od ostatniej zmiany rozkładu przy Zamienieckiej teoretycznie jest 4-minutowe skomunikowanie z kierunku Gocławia na N25.

Awatar użytkownika
Proboszcz

Post autor: Proboszcz » 03 lip 2007, 17:53

Po ostatniej reformie trasowo-czasowej autobusy są na + przynajmniej na Szwedzkiej w kier Targówka

Awatar użytkownika
levar
Kontakt:

Post autor: levar » 04 lip 2007, 1:20

Proboszcz pisze:Tylko, że ta masa ludzi nie musi przy sobie nosić biletów za 850 zł i iść z nimi po najniebezpieczniejszej dzielnicy w Warszawie jaką jest Praga Północ :!: :!:
Rozumiem, że kierowcy powinni mieć dojazd. Ale co się tak uczepiłeś tych biletów?! Czy naprawdę każdy napastnik rzuca się na bilety kierowcy? Czy może wmówisz mi, że prascy dresi są MKM-ami i dokładnie wiedzą, ile kierowca ma biletów za jaką kwotę? Z całym szacunkiem, ale podobnych bzdur to na tym forum jeszcze chyba nie wypisywałeś :szok:

[ Dodano: 2007-07-04, 01:30 ]
rhemek pisze:choc za zwykle krecenie kolkiem zarabiaja wiecej niz nauczyciel po minimum 5 latach studiow i wielu latach praktyk...
Bez przesady :!: Ja po całym dniu jeżdżenia osobówką jestem zmęczony, ze względu na uwagę, którą trzeba cały czas skupiać. Pojeździj sobie, najlepiej jeszcze lewarem, gdzie Ci się wszyscy wpychają pod autobus itp., to zobaczymy, czy pensję nadal będziesz uważał za wystarczającą jak na "kręcenie kółkiem".
rhemek pisze:oni robia laske jezdzac
Zastosuj łaskawie polskie znaki diakrytyczne, bo wydaje mi się, że "robienie laski jeżdżąc" jest rzeczą co najmniej trudną...

[ Dodano: 2007-07-04, 01:33 ]
ze robia laske
A ten ciągle o robieniu laski :-k :szok:

Awatar użytkownika
rhemek

Post autor: rhemek » 04 lip 2007, 9:09

Jestem pasazerem i naprawde malo mnie obchodzi czy kierowcy zarabiaja 300 zl miesiecznie czy 3000. To sprawa wylacznie ich. Ja tylko chce jezdzic czystymi , punktualnymi autobusami. I jesli MZA nie potrafi tego zapewnic to nalezy zwrocic sie do firm prywatnych.

Awatar użytkownika
Sindbad

Post autor: Sindbad » 04 lip 2007, 9:57

rhemek pisze: punktualnymi autobusami. I jesli MZA nie potrafi tego zapewnic to nalezy zwrocic sie do firm prywatnych.
Puntkłalność zależy od przelotowości ulic :idea: :idea:
Nie daj się zepchnąć z twojej drogi nawet przez ludzi idących w tym samym kierunku.
S.J.Lec

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 04 lip 2007, 10:05

levar pisze:
Proboszcz pisze:Tylko, że ta masa ludzi nie musi przy sobie nosić biletów za 850 zł i iść z nimi po najniebezpieczniejszej dzielnicy w Warszawie jaką jest Praga Północ :!: :!:
Rozumiem, że kierowcy powinni mieć dojazd. Ale co się tak uczepiłeś tych biletów?! Czy naprawdę każdy napastnik rzuca się na bilety kierowcy? Czy może wmówisz mi, że prascy dresi są MKM-ami i dokładnie wiedzą, ile kierowca ma biletów za jaką kwotę? Z całym szacunkiem, ale podobnych bzdur to na tym forum jeszcze chyba nie wypisywałeś :szok:
Kradzieje umieją atakować i dla marnych 2-3 złotych. Także myślę, że głównie o to chodził Proboszczowi. Rzezimieszek nie musi wiedzieć, że facet ma przy sobie 850 złotych, ale jego zadowoli 5 zeta i po taką kwotę napadnie - a, że będzie więcej to tylko radość dla niego :-k
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 04 lip 2007, 10:28

Piszmy więcej, ile kierowcy mają przy sobie, na pewno będą od tego bezpieczniejsi :roll:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

dzidek

Post autor: dzidek » 04 lip 2007, 11:51

Szamot pisze:
dzidek pisze: Czemu inne dzielnice nie mają takiego przywileju ??
Dobre pytanie :)
1. Dw. Zachodni jest dworcem mniejszej wagi, część pociągow sie tam nie zatrzymuje.
Mimo wszystko część staje i nie zapominajmy o autobusach tam przyjeżdżających także w godzinach nocnych.
Szamot pisze:2. Geograficznie jest położony bliżej Centrum, Wygięcie linii N01 spowodowałoby zbytnie zblizenie jej do centrum, koniecznośc dołożenia wozu i znacze wydlużenie czasu przejazdu pomiędzy Jelonkami i Mokotowem.
Może w ten spsób N01 zyskałaby pasażerów bo jak na tę chwilę widać aż takich potoków między Jelonkami a Mokotowem nie ma i jeszcze jedno... im dalej od siebie położone są dzielnice tym mniejsza jest różnica czy pojedzie się obwodówką czy z przesiadką na Centralu. Głównie mieszkańcom sąsiadujących ze sobą dzielnic zależy na jeździe do domu bez postoju na Centralnym.
Szamot pisze:3. Z powyższych powodów zdecydowaliśmy się skierować tam linię N43. Daje ona możliwośc połaczenia z Dw. Zachodnim równiez rejonu Woli i Jelonek. Zawsze coś...
No właśnie... Czy to nie paradoks, że Dw. Zachodni ma połączenie z Wolą i Jeolnkami a nie ma z Ochotą na której terenie się znajduje ?? :-?

ODPOWIEDZ