Poprawa formatowania - proszę o podawanie źródła, a nie żeby trzeba było zgadywać... (B.)Wrocław: Centrum miasta po wodą
Jacek Tacik, Marek Szempliński 23-02-2006, ostatnia aktualizacja 23-02-2006 19:25
Hektolitry wody wdarły się w czwartek z wielką siłą do przejścia podziemnego pod placem Strzegomskim w centrum Wrocławia. Właściciele sklepów i straganów w popłochu musieli porzucić swój dobytek i ratować się ucieczką
Rzeczniczka prasowa Wrocławskiego MPWiK Monika Czarnecka: - Kilkanaście minut przed godz. 15 pękła duża magistrala wodociągowa na pl. Strzegomskim. Uszkodzenie było tak duże, że musieliśmy w całym mieście obniżyć ciśnienie wody, żeby to opanować.
- To był moment! W kilka minut byliśmy po kolana. Uciekaliśmy przerażeni - relacjonuje Krzysztof Jagulski, sklepikarz z przejścia.
Pan Czesław z ul. Zachodniej właśnie robił zakupy: - Wszędzie była woda. Tak samo jak w czasie powodzi tysiąclecia.
Piotr Chojnacki, właściciel zalanego kiosku Ruchu: - Wodospad! Złapałem tylko z kolegą za torbę i pakowałem towar. Niestety, część została pod wodą. Chińczycy mający tu stanowiska krzyczeli ze strachu, zostawili towar i uciekli.
W rwącą rzekę zamieniła się jezdnia na placu Strzegomskim i na ulicy Legnickiej. Zdezorientowani kierowcy jeździli po trawnikach. Po kilkunastu minutach paraliż drogowy ogarnął całe miasto. Do wieczora spory odcinek ul. Legnickiej był zamknięty. Policjanci zarządzili objazdy. Na tym kierunku przestały jeździć tramwaje. Nie będą jeździły też dzisiaj. Zastąpią je autobusy.
Wczoraj nikt nie potrafił oszacować szkód. Monika Czarnecka zapewnia: - Jesteśmy przygotowani na wypłatę odszkodowań.
Te z pewnością będą ogromne. Straty zgłaszają właściciele sklepów. - Nie wiem, co teraz zrobię. Straciłem część towaru. Przez najbliższe dni mój kiosk będzie zamknięty - martwi się Piotr Chojnacki.
MPWiK będzie musiało także zapłacić za komunikację zastępczą. Nie wiadomo, na ile woda zniszczyła drogi. Ewa Mazur, rzecznika prasowa Zarządu Dróg i Komunikacji, przewiduje: - Naprawa przejścia podziemnego będzie kosztowna. W zeszłym roku naprawialiśmy w nim strop.
[WrocĹaw] Centrum WrocĹawia pod wodÄ , zmiany w komunikacji.
Moderator: JacekM
-
Gazeta.pl > Wrocław > Aktualności
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Mówili coś w RMF FM na ten temat. Wrocław do wody szczęscia nie ma.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- Wrocławianin
- Kontakt:
Z powodu awarii wodociągowej na ul. Legnickiej od godzin popołudniowych dnia 23.02.2006 zostało zawieszone do odwołania kursowanie tramwajów pomiędzy pl. Jana Pawła II a pl. Strzegomskim.
W związku z tym MPK uruchomi od wyjazdów porannych w dniu 24.02.2006 r. zastępcza komunikację autobusową 722 w relacji pl. Maksa Borna - ul. Strzegomski oraz zastępczą komunikację tramwajową 72 w relacji Wrocławski Park Przemysłowy - Pilczyce oraz 73 w relacji Wrocławski Park Przemysłowy - Pilczyce.
Info: MPK Wrocław
W związku z tym MPK uruchomi od wyjazdów porannych w dniu 24.02.2006 r. zastępcza komunikację autobusową 722 w relacji pl. Maksa Borna - ul. Strzegomski oraz zastępczą komunikację tramwajową 72 w relacji Wrocławski Park Przemysłowy - Pilczyce oraz 73 w relacji Wrocławski Park Przemysłowy - Pilczyce.
Info: MPK Wrocław
Forum o wrocławskiej komunikacji miejskiej
www.km.wroclaw.pl - Zapraszam.
Na Wrocku się nie znam więc wytłumaczcie mi jaka jest różnica w tych dwóch liniach?Wrocławianin pisze:ramwajową 72 w relacji Wrocławski Park Przemysłowy - Pilczyce oraz 73 w relacji Wrocławski Park Przemysłowy - Pilczyce.
1 10 20 22 24 26 103 109 151 157 171 180 190 507 520 645 691 695 KM2 KM7 KM8 KM26 KM31 IC3 IC4 IC7 IC8 IC10
To, że pracuje tam gdzie pracuję nie oznacza, że zawsze zgadzam się z decyzjami swojej firmy, a wszystko co tu wyprodukuje jest moim własnym zdaniem.
a poza tym zgadzam się z maksymą pawcia!
To, że pracuje tam gdzie pracuję nie oznacza, że zawsze zgadzam się z decyzjami swojej firmy, a wszystko co tu wyprodukuje jest moim własnym zdaniem.
a poza tym zgadzam się z maksymą pawcia!
- Wrocławianin
- Kontakt:
Sam się zastanawiałem czemu tak dziwacznie to jest napisane...
Forum o wrocławskiej komunikacji miejskiej