Piłka kopana we wszystkich odsłonach

Moderatorzy: Tyrystor, Szeregowy_Równoległy

Awatar użytkownika
Karol

Post autor: Karol » 10 lip 2007, 18:49

Mieszacie pojęcia. Klub kibica a ekipa chuligańska to co innego. Akurat w Legii ekipa chuligańska nie ma już tyle do powiedzenia ile za czasów Zarajczyka kiedy to niektórzy wręcz wchodzili za darmo na stadion i w każdej chwili do gabinetu prezesa.

Wielu kibiców ubolewa zresztą nad tym, że chuliganki przyjaźnią się nie jak za dobrych lat 80. dla przyjaźni tylko dla interesów. Mafia, narkotyki, dziwki...
www.kolej.one.pl
Zachęcam do aktualizowania danych!!!

Pasażer:KM, 401, 520, 115, 173, 315 (kolejność zamierzona!)

ness

Post autor: ness » 10 lip 2007, 19:00

karol pisze:"Kultura chuligaĂąska upada. Jeszcze parĂŞ lat temu Teddy Boysi, SKLW i TuryÂści rozgoniliby to bydÂło ktĂłre weszÂło na boisko a kaÂżdy pijany dostaÂłby strzaÂła i byÂłby spokĂłj. JeÂśli by byÂła jakaÂś awantura to tylko umawiana poza stadionem, ewentualnie jakieÂś walki z policjÂą ale poza stadionem i chuligaĂąskim skÂładem a nie skÂładem pijanych gĂłwniarzy"
Kryzys autorytetow? :D

Poza tym nie gloryfikuj tak dawnych czasow.
Praktycznie kazdy wyjazd to byla rozpierducha lokali przed/po meczu.

Co do zakazu mialem racje.
Dobra decyzja klubu.
Tyle ze 3 lata zamiast roku.
Ale po roku pewnie i tak go odwiesza.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 10 lip 2007, 19:23

Ciekawe czy WRESZCIE władze Legii zerwą stosunki z tym tzw Stowarzyszeniem Kibiców Legii.
To już zostało podobno wykonane.

[ Dodano: 2007-07-10, 19:34 ]
ness pisze: Co do zakazu mialem racje.
Dobra decyzja klubu.
Kara jest zła i de facto można tylko i wyłącznie powiedzieć, że KP Legia Warszawa oficjalnie i w świetle reflektorów wspiera bandytów

a) zero działań indywidualnych, odpowiedzialność zbiorowa
b) zero realnych działań - brak oficjalnych wyjazdów organizowanych przez klub oznacza tylko, że kibice dostaną się na stadiony indywidualnie, i tylko TRUDNIEJ będzie ich kontrolować i identyfikować w przypadku burd.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Karol

Post autor: Karol » 10 lip 2007, 20:28

ness pisze:
karol pisze:"Kultura chuligaĂąska upada. Jeszcze parĂŞ lat temu Teddy Boysi, SKLW i TuryÂści rozgoniliby to bydÂło ktĂłre weszÂło na boisko a kaÂżdy pijany dostaÂłby strzaÂła i byÂłby spokĂłj. JeÂśli by byÂła jakaÂś awantura to tylko umawiana poza stadionem, ewentualnie jakieÂś walki z policjÂą ale poza stadionem i chuligaĂąskim skÂładem a nie skÂładem pijanych gĂłwniarzy"
Kryzys autorytetow? :D

Poza tym nie gloryfikuj tak dawnych czasow.
Praktycznie kazdy wyjazd to byla rozpierducha lokali przed/po meczu.

Co do zakazu mialem racje.
Dobra decyzja klubu.
Tyle ze 3 lata zamiast roku.
Ale po roku pewnie i tak go odwiesza.
No przecież piszę parę lat temu a nie w 1992-1997 roku.
www.kolej.one.pl
Zachęcam do aktualizowania danych!!!

Pasażer:KM, 401, 520, 115, 173, 315 (kolejność zamierzona!)

Awatar użytkownika
Santos
Zbanowany

Post autor: Santos » 10 lip 2007, 20:46

Ja na to patrze tak.
Wjazd na murawę - ok, dobra. Tylko warto się zastanowić - do kogo ten wjazd?? Do 100 kibiców litewskich? Do banerów reklamowych? I po ch** to robić, skoro i tak nie będzie żadnej konfrontacji z miejscowymi tylko ewentualnie z psiarnią, która i tak tylko stała i się patrzyła? Ogólnie to nie przemyślana decyzja. Konfrontacja z dobrą ekipą - tak, ale z banerami i słupkami? Sami sobie odpowiedzcie na te pytanie. :-? Utrecht to zrozumiałe było ale to gowno to sie w pale nie mieści :-?

Teddy Boys 95 forever :smile:

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 10 lip 2007, 22:48

Santos pisze:Wjazd na murawę - ok, dobra.
Santos pisze:Konfrontacja z dobrą ekipą - tak
Cóż, mi nawet z tym trudno się zgodzić. Inaczej pojmujemy istotę sportu...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
floyd
Kontakt:

Post autor: floyd » 10 lip 2007, 23:02

Byłem na tym meczu. Był to zresztą mój pierwszy mecz Legii. Pojechałem tam głównie dlatego, że chciałem zwiedzić miasto, więc na kibiców patrzyłem z rezerwą. Pogoda w Wilnie była bardzo kiepska - cały czas padało, więc ludzie głównie siedzieli w pubach lub restauracjach. Tam większość pewnie trochę się podchmieliła.
Na mecz zaczęli wpuszczać o 17 (2h przed meczem). Już wtedy pierwsze osoby zaczęły wchodzić na płytę boiska żeby zrobić zdjęcia swoim znajomym na trybunach. I to w zasadzie był pierwszy błąd organizatorów. Kibice (czy też pseudo) zobaczyli, że na tym stadionie można więcej. Później ludzie zaczęli wchodzić na płytę żeby na niej zrobić sobie zdjęcie. Ochrona ludziom nie przeszkadzała, a nawet robiła zdjęcia aparatami samych kibiców. Pierwsza scysja nastąpiła, gdy na banerach reklamowych chciano rozwiesić legijne płachty (czy jak się to nazywa). Po małych przepychankach pojawiła się policja która w zasadzie nic nie zrobiła, ale kibice sie przestraszyli.
Podczas pierwszej połowy nic złego się nie działo, po za tym że Legia grała fatalnie. Gdy pierwsza połowa się skończyła, większość ludzi poszła po coś do picia. Minute później zwróciłem uwagę na kolesia który poruszał się na kulach i szedł boiskiem. Ochrona nie robiła mu problemu bo przecież trybunami by sie nie przecisnął. Nie wiem jednak czy to nie był w zasadzie prowyder pierwszego wyjścia na policję. Za nim zeczeli schodzić na płytę boiska następni. I się zaczeło. Potem pewnie większość z was widziała szarżę policji i późniejsze zamieszki. Niestety policji było za mało. Na stadion wpuszczono 3 tys kibiców warszawskiej drużyny (pojemność całego obiektu wynosi 5 tys), a podobno Litwini byli przygotowani na kilkuset.
Pozostali kibice Legii stali na trybunie i przyglądali się temu co się dzieje, ostro krytykując poczynania tych pseudo. Nagle metr ode mnie wylądowała puszka z gazem - wszyscy zaczeli uciekać - wtem nowy gaz wylądował tam gdzie wszyscy uciekali. Upadło jeszcze kilka puszek, a ponieważ tam gdzie było wyjście policja walczyła z psudokibicami nie był jak się wydostać. Sam ledwo widziałem na oczy. Kilka osób rzygało, a jedna dziewczyna straciła przytomność.
Tak to wyglądało z strony trybun opisane przez świeżego kibica - który to zapamięta swój pierwszy mecz Legii na długie lata.
Hanoi, Pekin, Hong Kong, Polska: http://pl.youtube.com/65floyd65
Pamiętnik sprzed lat: http://blogsprzedlat.blogspot.com/
Życie na dalekim wschodzie: http://ssm2003.blogspot.com/

Zawodowo :)

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 10 lip 2007, 23:12

Santos pisze:Teddy Boys 95 forever
Za młody jestes,aby pisać to,a pojecia o historii i korzeniach Warszawskich TB znać nie mozesz [-X

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 11 lip 2007, 1:41

Rosa pisze:Ciekawe czy WRESZCIE władze Legii zerwą stosunki z tym tzw Stowarzyszeniem Kibiców Legii.
A nie zrobił tego? Ja miałem takie wrażenie po lekture prasie poniedziałkowej...

"Zarząd klubu zerwał też współpracę ze Stowarzyszeniem Kibiców Legii Warszawa. - SKLW ma w statucie zapisane zobowiązania do promowania idei kibicowania, wytwarzania przyjaznej atmosfery wobec klubu w kraju i za granicą, poprawy bezpieczeństwa meczów i atmosfery na trybunach - wyliczył Miklas i stwierdził: - Stowarzyszenie nie realizuje żadnego z tych punktów, a podejrzewamy, że częściowo przyczyniło się do sytuacji w Wilnie. Dlatego zrywamy współpracę - powiedział.

Jak dodał, współpraca ze stowarzyszeniem może zostać ponownie podjęta, jeśli SKLW przedstawi pisemne oświadczenie, w którym zaakceptuje kary kibica, wyrzeknie się protestów przeciwko zakazowi wyjazdów, uzna zakazy stadionowe i zobowiąże się do współdziałania z klubem przy identyfikacji sprawców chuligańskich wybryków, z wileńskimi włącznie."
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Rosa

Post autor: Rosa » 11 lip 2007, 2:12

No właśnie oficjalnie zerwano stosunki ale mam nadzieję że to było działanie realne a nie fakt prasowy podyktowany strachem przed karą UEFY.

Awatar użytkownika
Santos
Zbanowany

Post autor: Santos » 11 lip 2007, 12:28

jacek pisze:
Santos pisze:Teddy Boys 95 forever
Za młody jestes,aby pisać to,a pojecia o historii i korzeniach Warszawskich TB znać nie mozesz [-X
faktycznie,gdy TB ''zainicjowali'' swoją jakby to nazwać ''działalność'' czyli w pierwszej połowie lat 90,miałem wtedy akurat koło 5-6 lat i nie miałem zielonego pojęcia o TB :D obecnie dobrze znam hisotrie tej ekipy,choć badź co bądź z drugiej ręki =P~ Do ludzi z TB panowie w niebieskich mundurach musieli sie dostosować,a nie odwrotnie :dance:

TOMEK

Post autor: TOMEK » 11 lip 2007, 14:56

http://www.pilkanozna.pl/pn.php?dzial=news&id=72141
Czy musiało dojść do tego co się wydarzyło wWilnie, żeby prawdziwi kibice przyłączyli się do walki z chuligaństwem :?: :!:

Rosa

Post autor: Rosa » 11 lip 2007, 15:13

No i Legia ma rok bez pucharów, czyli jeśli nawet za rok (czy dwa, czy trzy lata) się zakwalifikuje to z pucharow nici. A to już są poważniejsze straty niż wycofanie z jakiegoś intertoto. Przede wszystkim maleją szanse na znalezienie sponsorów jeśli wiadomo że najwcześniej za 2 latka klub może w poważnych rozgrywkach wystapić.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 11 lip 2007, 15:42

A jak maleją szanse na znalezienie sponsorów, to i szanse na stadion maleją. Sam się zastanawiam, ile jeszcze ITI będzie miało cierpliwości...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 11 lip 2007, 15:43

onet.pl pisze: UEFA podjęła decyzję - Legia ukarana!, legia.pl/PAP/DB /13:52

Legia Warszawa została wykluczona przez Europejską Unię Piłkarską z rozgrywek pucharowych na dwa lata - poinformował klub na stronie internetowej. Decyzję podjęła w środę Komisja Dyscyplinarna UEFA.
UEFA podjęła decyzję po awanturach wywołanych w niedzielę przez pseudokibiców Legii w Wilnie, które doprowadziły do przerwania meczu drugiej rundy Pucharu Intertoto z tamtejszą Vetrą.

Komisja Dyscyplinarna UEFA zweryfikowała wynik tego spotkania jako walkower 3:0 dla gospodarzy i wykluczyła Legię z obecnej edycji europejskich pucharów. Dodatkowo wykluczono warszawski klub na jeszcze jeden sezon z europejskich pucharów w ciągu najbliższych 5 lat. Oznacza to, że Legia straci prawo gry w Lidze Mistrzów, Pucharze UEFA i Pucharze Intertoto w pierwszym z sezonów, w którym zapewni sobie udział w tych rozgrywkach.

UEFA zobowiązała także Legię do kontaktu z przedstawicielami litewskiego klubu w ciągu najbliższych dziesięciu dni celem oszacowania i pokrycia wszelkich strat wynikających z zachowania polskich kibiców.

Od decyzji UEFA Legii przysługuje prawo odwołania do 14 lipca.

"Uważam, że to surowa kara, nawet bardzo - powiedział prezes PZPN Michał Listkiewicz, który do niedawna był członkiem komisji europejskich pucharów UEFA. - Na pewno jednak UEFA miała podstawy do takiej decyzji. Czy Legia powinna się odwoływać? Nie wiem. Nie znam dokładnie szczegółów zajść, gdyż jestem w Kanadzie na MŚ drużyn do lat 20. Decyzja należy do władz klubu".

"Legię potraktowano jak klub, który za sprawą kibiców ma bogatą kartotekę w UEFA. W ostatnich latach warszawski klub był kilkakrotnie karany finansowo za wybryki kibiców. Myślę, że takiej kary można było się spodziewać. Wykluczenie z obecnej edycji rozgrywek pucharowych było czymś oczywistym, a karę rozszerzono jeszcze na jeden sezon" - powiedział PAP będący delegatem UEFA na mecze pucharowe Kazimierz Oleszek.

UEFA podkreślała, że nie będzie pobłażania dla wybryków kibiców i zgodnie z tym hasłem potraktowała Legię" - dodał.

Zdaniem Listkiewicza, mimo wykluczenia Legii Polska nie straci jednego miejsca w europejskich pucharach. "To kara indywidualna, tylko dla konkretnego klubu. Federacja nie traci przez to miejsca w europejskich pucharach. Za Legię w konkretnych rozgrywkach wystąpi następny klub, któremu to prawo będzie przysługiwać" - wyjaśnił Michał Listkiewicz.

W niedzielę pseudokibice Legii wywołali burdy na stadionie w Wilnie podczas meczu drugiej rundy piłkarskiego Pucharu Intertoto z tamtejszą Vetrą. Do przerwy polski zespół przegrywał 0:2. Mecz przerwano.

W przerwie spotkania pseudokibice warszawskiego zespołu, z twarzami zakrytymi szalikami Legii i w kapturach na głowie, zniszczyli ogrodzenie i wdarli się na płytę boiska. Uzbrojeni w pręty wyłamane z ogrodzenia próbowali zaatakować policję. Rzucali kamieniami i świecami dymnymi, zdemolowali banery reklamowe usytuowane wokół boiska, próbowali zniszczyć bramki. Policja użyła gazu łzawiącego, armatek wodnych i broni gładkolufowej.

Litewska policja zatrzymała 30 osób. Kilku zatrzymanych zostało już skazanych przez sąd na kary od 10 do 15 dni aresztu.

Komisja dyscyplinarna Europejskiej Unii Piłkarskiej zdecydowała, co następuje:

1. Zweryfikować wynik meczu FK Vetra Wilno – Legia Warszawa jako walkower 3:0 dla gospodarzy.

2. Wykluczyć KP Legia Warszawa z rozgrywek w europejskich pucharach w bieżącym sezonie oraz dodatkowo wykluczyć klub na jeden sezon z rozgrywek w europejskich pucharach w ciągu najbliższych 5 lat. W praktyce oznacza to, że jeżeli KP Legia Warszawa w następnym sezonie zająłby w rozgrywkach Orange Ekstraklasy lub Pucharu Polski miejsce gwarantujące udział w rozgrywkach pod egidą UEFA, to również nie wystąpi w europejskich pucharach. Karencja ta obejmować będzie pięcioletni okres.

3. UEFA zobowiązała KP Legia Warszawa do kontaktu z przedstawicielami FK Vetra Wilno w ciągu najbliższych 10 dni celem oszacowania i pokrycia wszelkich strat wynikających z zachowania polskich kibiców.

4. Na powyższe postanowienie przysługuje prawo odwołania do dnia 14 lipca 2007 roku.
http://sport.onet.pl/0,1248712,1569982,wiadomosc.html

ODPOWIEDZ