i jak znam życie nic mu za to nie grozi .....robert-c pisze:Przez prywatę i opieszałośc ministra środowiska straciliśmy około roku.
Obwodnica ekspresowa Warszawy: S2-S7/S8-S17
Moderator: Wiliam
- Paweł_K
- Taki ligowy Bełchatów
- Kontakt:
A co może grozić ministrowi najlepszego polskiego rządu od 1939 ? Co najwyżej premia...mariow pisze:i jak znam życie nic mu za to nie grozi .....![]()
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...
I'll see you on the dark side of the moon
Richard Wright 1943-2008 - Shine on, you crazy diamond...
Może jakąś petycję do Witusia sporządzimy, z odpowiednią liczbą podpisów, żeby nam tę drugą linię metra do stanu normalności (sprzedkaczej) doprowadził?R-11 Kleszczowa pisze:Jak mi załatwisz metro pod Człuchowską
Chyba w pierwszej kolejności rekomendowany był przez ekspertów wariant W1R-11 Kleszczowa pisze:Zdecydowanie podzielam Twoją radość
- MeWa
- Cukiereczek
Nowa trasa przez Wesołą, obok ministra Szyszki
Piotr Olechno2007-07-10, ostatnia aktualizacja 2007-07-10 23:28
Nie w Halinowie, jak chciał minister środowiska Jan Szyszko, ale w pobliżu jego domu w Wesołej przejdzie wschodnia obwodnica Warszawy. Na środę mieszkańcy tej dzielnicy zapowiadają protest na pl. Bankowym
![]()
Wcześniejsze postanowienia ministra Szyszki uchylam w całości - ogłosiła wczoraj minister rozwoju regionalnego Grażyna Gęsicka. Premier przekazał jej sprawę nowej wylotówki na Siedlce i Lublin na początku kwietnia. Miesiąc wcześniej mieszkańcy i władze podwarszawskiego Halinowa oskarżyły Jana Szyszkę (PiS) o prywatę.
Minister miał decydować o warunkach środowiskowych dla wschodniej obwodnicy Warszawy. Uznał, że najlepiej, by prowadziła przez sąsiednią gminę Halinów. Tak wymyślił były burmistrz Wesołej, a dziś wiceprezydent miasta Jacek Wojciechowicz (PO), a poparli go radni i część mieszkańców dzielnicy. "Wesołą trzeba chronić. Bo to płuca Warszawy, miasto ekologiczne z siedliskiem wyjątkowych chrząszczy" - wielokrotnie przekonywał min. Szyszko, także na falach Radia Maryja.
Jego decyzja zszokowała mieszkańców Halinowa. Zaskoczyła też Generalną Dyrekcję Dróg Krajowych i Autostrad, która odpowiada za budowę obwodnicy. Przygotowania trzeba było wstrzymać, choć droga powinna być gotowa na Euro 2012 - ma usprawnić połączenie Warszawy z Ukrainą.
Halinów się cieszy, Wesoła protestuje
Minister Grażyna Gęsicka musiała ponownie rozpatrzyć cztery warianty tej trasy: trzy przez Wesołą (proponowane przez drogowców) i ten przez Halinów. Wczoraj podkreślała, że wyboru trasy obwodnicy dokonała po dogłębnej analizie, po uwzględnieniu dokumentów, ekspertyz i stanowisk przysłanych przez drogowców, samorządy, organizacje ekologiczne i mieszkańców. Za najlepszy uznała tzw. wariant IIIa, który był planowany od 20 lat. Przebiega najbliżej domu ministra Szyszki w Starej Miłośnie. Ma ok. 19 km, będzie kosztować ok. 1,5 mld zł. Łączy Marki z węzłem Lubelska. Przecina Drewnicę, Zielonkę, zachodnie rejony Rembertowa, po czym prowadzi między os. Zielona a centrum Wesołej do Zakrętu i Wiązowny.
Dlaczego decyzja Ministerstwa Rozwoju Regionalnego różni się od tej, którą podjął minister Szyszko? - Bo on musiał brać pod uwagę inne kryteria - stwierdziła Grażyna Gęsicka.
Co na to Jan Szyszko? - Nie komentujemy decyzji innych organów władzy - wypowiedział się w jego imieniu rzecznik Sławomir Mazurek.
Na obwodnicę przez Wesołą wciąż nie godzą się jej mieszkańcy. - Stanowisko pani minister jest dla nas przykre - komentowała wczoraj Irena Kuk, radna dzielnicy. - Zaskarżymy je, a na środę o godz. 14 planujemy manifestację pod urzędem wojewódzkim na pl. Bankowym.
- To decyzja ministra Szyszki była właściwa - utrzymuje Edward Kłos, burmistrz dzielnicy z Platformy Obywatelskiej.
Cieszą się za to w Halinowie. - Liczyłam na taką decyzję pani minister, wierzyłam w jej kompetencje - mówiła burmistrz gminy Jolanta Damasiewicz.
Teraz wojewoda
Minister Gęsicka przyznała, że "nikt nie chce mieć tak wielkiej drogi na swoim podwórku". - Wariant, który wybrałam, jest jednak najmniej uciążliwy dla mieszkańców, nie narusza Mazowieckiego Parku Krajobrazowego i nie zagraża ujęciom wody. Mogliśmy oczywiście nie budować wschodniej obwodnicy w ogóle, ale byłoby to z wielką szkodą dla wszystkich mieszkańców Warszawy - podkreślała. Zaznaczyła, że postara się złagodzić uciążliwości: będą dosadzone drzewa i krzewy, stanie 7 km ekranów dźwiękochłonnych, 800 m drogi na wysokości centrum Wesołej schowa się w tunelu, nowy system kanalizacyjny ochroni wody podziemne, a zwierzęta będą miały przejścia.
Na opinię środowiskową minister Gęsickiej czekał wojewoda mazowiecki Jacek Sasin. To on ostatecznie zdecyduje o budowie trasy wzdłuż jednego z zaproponowanych wariantów. - Najtrudniejszy etap za nami - uznał wczoraj. - Sprawa obwodnicy wydaje się rozstrzygnięta, ale należy pamiętać, że zanim za kilka tygodni podejmę ostateczną decyzję, muszę przeprowadzić dodatkowe konsultacje. Nie mogę ominąć wymaganych procedur.
Reszta też zajmie trochę czasu. Prawo do gruntów drogowcy uzyskają co prawda automatycznie, gdy wojewoda wyda decyzję lokalizacyjną, jednak obwodnica ma przeciąć ponad 700 prywatnych działek, a wojewoda musi wszystkim wypłacić odszkodowania. Potrwa też wykonanie projektu drogi i przetarg na jej wykonawcę. Wojewoda będzie też musiał rozpatrzyć wszelkie skargi i protesty. - Liczę, że budowę uda się zacząć w czerwcu 2009 r. - przewiduje Wojciech Dąbrowski, dyrektor mazowieckiego oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg.
Dymisja za prywatę! - komentarz
Spór o drogę przez Wesołą, główną wylotówkę z Warszawy w stronę Ukrainy i rozgrywanych tam meczów Euro 2012, do reszty skompromitował ministra środowiska. Jan Szyszko wcześniej zasłynął z popierania obwodnicy Augustowa przez środek unikatowej Doliny Rospudy. Teraz poświęcił autorytet swojego urzędu, by odsunąć dwupasmową trasę od własnego domu. Chciał ją podrzucić sąsiadom, choć eksperci dawno wykazali, że okrężną drogą jeździłoby mniej kierowców - wystarczy rzut oka na mapę. Prywata ministra doprowadziła w końcu do tego, że sprawa trafiła do innego resortu, trzeba było zamawiać kolejne analizy. Na decyzję w sprawie obwodnicy przez Wesołą drogowcy czekają od jesieni 2005 r., czyli przeszło półtora roku! A ja nie mogę się doczekać, kiedy tak skompromitowani ludzie jak minister Szyszko przestaną rządzić naszym krajem.
Jarosław Osowski
Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Teraz to pewnie zasuwają DK50. Ale jak powstanie S17 + POW + A2 to w drodze na zachód wybiorą ten wariant. A, że z Ukrainy na zachód bliżej będzie przez A4 (ba - już jest przez "czwórkę"). No chyba, że na północ. Ale tak to jest - jak nie jednym pod oknem, to drugim pod oknem. Żyjemy w XXI wieku, w 3 milionowej aglomeracji i nie każdy może nie mieć pod domem trasy szybkiego ruchu...Bastian pisze:A teraz nie zasuwają Czecha?
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- Bastian
- Sułtan Maroka
ZTCP, ciężarowy ruch tranzytowy nadal ma być kierowany na DK50.R-11 Kleszczowa pisze:Teraz to pewnie zasuwają DK50. Ale jak powstanie S17 + POW + A2 to w drodze na zachód wybiorą ten wariant.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
To było do przewidzenia
Gazeta Wyborcza pisze:Wesoła przeciw obwodnicy jak Rejtan
Obwodnica tak, ale nie przez nasze zielone miasto! - protestowali w środę na pl. Bankowym mieszkańcy warszawskiej dzielnicy Wesoła.
To reakcja na ogłoszoną dzień wcześniej decyzję minister rozwoju regionalnego Grażyny Gęsickiej. Po przeanalizowaniu licznych ekspertyz oraz opinii drogowców, ekologów i mieszkańców postanowiła, że planowana od ok. 20 lat wschodnia obwodnica Warszawy powinna prowadzić właśnie przez Wesołą.
- Ta droga zniszczy strategiczne dla Warszawy ujęcie wody w naszej dzielnicy, zdegraduje przyrodę - mówiła wczoraj do ok. 100 osób zebranych pod pomnikiem Juliusza Słowackiego radna Wesołej Irena Kuk.
- Będziemy walczyć jak Rejtan. Zaskarżymy decyzję pani minister. Odwołamy się od niej do trybunału w Brukseli i Strasburgu. Zlecimy nowe ekspertyzy fachowcom spoza Warszawy niezwiązanym z inwestorem obwodnicy, czyli Generalną Dyrekcją Dróg Krajowych i Autostrad - dodała Jolanta Żarska-Sułecka z Polskiego Klubu Ekologicznego w Wesołej. - Postaramy się, żeby wojewoda mazowiecki wstrzymał się jak najdłużej z pozwoleniem na budowę drogi.
A ten czekał w tym czasie na protestujących w biurze obok. - Spodziewaliśmy się przynajmniej jakiejś petycji, ale nikt z demonstrujących do nas nie przyszedł - dziwił się Maksym Gołoś, rzecznik wojewody. - Rozpatrzymy wszystkie protesty i skargi. Jednak budowa wschodniej obwodnicy to dla nas sprawa priorytetowa. Z decyzją lokalizacyjną nie będziemy zwlekać. Chyba, że mielibyśmy naprawdę poważny powód - podkreślił.
Mieszkańców Wesołej wspierał wczoraj nawet ich burmistrz. - Żeby nie zarząd dzielnicy, już dawno mielibyśmy obwodnicę w Wesołej - mówił do zgromadzonych Edward Kłos. - Będziemy robić wszystko, żeby dalej tak skutecznie blokować tę inwestycję.
Burmistrz Kłos jest partyjnym kolegą prezydent Warszawy Hanny Gronkiewicz-Waltz i odpowiedzialnego za inwestycje wiceprezydenta Jacka Wojciechowicza, który rządził Wesołą w poprzedniej kadencji. Jak to wystąpienie komentują w ratuszu? - Burmistrz ma prawo do swego zdania - stwierdził rzecznik władz miasta Tomasz Andryszczyk. Dodał, że ratusz popiera budowę obwodnicy przez Wesołą.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Nóż się w kieszeni otwiera
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"